ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Διχασμός ξανά για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη - Σφοδρή αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο

8/10/2019 1:30:46 πμ

Διχασμός ξανά για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη - Σφοδρή αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο

Στα δύο η πόλη, στα δύο και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην ειδική συνεδρίαση για το Μετρό Θεσσαλονίκης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας που σημαδεύτηκε από εντάσεις, αντιπαραθέσεις αλλά και ειδήσεις. Σε ένα σήριαλ που αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια μέχρι να γίνει αυτό το πολύπαθο έργο της Θεσσαλονίκης.


"Παίρνουμε την πρωτοβουλία για να τελειώσει το Μετρό για το καλό της πόλης. Ήρθε η ώρα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση" σημείωσε στην πρωτολογία του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. "Κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα τελειώσει το έργο. Πρέπει όμως να πάμε σε εφαρμόσιμες αποφάσεις" πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

" Μερικοί όταν κάτι δεν τους αρέσει, πάνε σε συγκεντρώσεις, καταφεύγουν στα δικαστήρια. Αν δεν θέλεις να ζυμώσεις, δέκα χρόνια καταφεύγεις στο ΣτΕ" σχολίασε για όσους αντιδρούν ο Κ. Ζέρβας σημειώνοντας πως αν είχε προχωρήσει η απόσπαση το 2014 δεν θα χρειαζόταν αυτή η συνεδρίαση.

Βόμβα έριξε στην συζήτηση ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος. Τόνισε ότι αν παραμείνουν κατά χώρα (in situ) οι αρχαιότητες δεν θα τηρούνται ο προδιαγραφές ασφαλείας, τόσο για τον αερισμό της σήραγγας, τα θέματα πυρασφάλειας αλλά και της εξόδου κινδύνου.  "Δεν θα είναι ασφαλές το Μετρό" σημείωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό εξηγώντας ότι θα υπάρξουν μεγάλοι κίνδυνοι για το κοινό.

Είδηση όμως έδωσε και η Δέσποινα Κουτσούμπα από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων όπου προανήγγειλε εκτός από νέα προσφυγή στο ΣτΕ και απεργία διαρκείας των αρχαιολόγων αν περάσει η απόσπαση και η επανατοποθέτηση. "Δεν θα βρίσκετε αρχαιολόγο να αποδομήσει τις αρχαιότητες" τόνισε χαρακτηριστικά καταχειροκροτούμενη από τους πολίτες που έδωσαν το παρών στο δημαρχείο.

 

«Αυτή είναι η αγάπη σας για την πόλη;»

«Όσοι προσεγγίσαμε με οικονομοτεχνικά στοιχεία μιλήσαμε για χρόνο, για κόστος κλπ  Οι άλλοι μίλησαν για ευαισθησία. Και είπαν «θα σας ταράξουμε στα ΣτΕ». Αυτή είναι η αγάπη σας για την πόλη;» απάντησε στην δευτερολογία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.  «Ποιος ασχολείται με την ζημιά;» αναρωτήθηκε λέγοντας πως οι ίδιοι και οι ίδιοι τόσα χρόνια προσφεύγουν συνέχεια στην δικαιοσύνη κατά των μεγάλων έργων στην πόλη.

«Η πόλη τι θέλει;  να έχει Μετρό ή όχι; πρώτο μου μέλημα είναι να λειτουργεί το Μετρό το 2023. Θα είμαι πάνω από το έργο. Όλα αυτά που πρέπει και μπορούν να γίνουν, θα γίνουν όσο είμαι δήμαρχος  Δεν θα υπάρχει αντίρρηση για την αντίρρηση» σχολίασε ο Κ. Ζέρβας.

Στην δευτερολογία του ο Ν. Ταχιάος κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ευθύνεται για τυχόν αποζημιώσεις που θα διεκδικήσει ο ανάδοχος. Αναρωτήθηκε γιατί ενώ η απόφαση για κατά χώρα ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου αποφασίστηκε το 2017, η εντολή για την μελέτη ΟΜ2 δόθηκε τον Απρίλιο και ήρθε τον Ιούλιο. Επίσης ανέφερε αυτό που είναι εδώ και μήνες κρυφό μυστικό στην Θεσσαλονίκη ότι λείπουν εννέα ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες από το έργο της επέκτασης στην Καλαμαριά.

Η στάση αυτή του Ν. Ταχιάου έφερε άγρια κόντρα με την Κ. Νοτοπούλου με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό να την χαρακτηρίζει τρολ και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορεί ότι λέει ασύστολα ψέματα. Νωρίτερα η συνεδρίαση διακόπηκε  προσωρινά λόγω νέας έντασης όταν ήταν στο βήμα η Κ. Νοτοπούλου.


Δύο απόψεις από τους ομιλητές

Υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων τάχθηκαν η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης και υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου,  ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και Δημήτρης Κούβελας.

Κατά την απόσπασης και υπέρ της κατά χώρα ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Αμανατίδης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου ενώ αναγνώσθηκε η επιστολή του Γιώργου Σκιαδαρέση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.


Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων

Για πασαρέλα κυβερνητικών στελεχών και ένα δημοτικό συμβούλιο που δεν ακούει τους πολίτες έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Μαζί" Κατερίνα Νοτοπούλου. «Παίζατε και παίζετε με το θυμικό των Θεσσαλονικιών, πουλώντας όνειρα κι ανοίγοντας επικοινωνιακές τρύπες» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Υπέρ της παραμονής κατά χώρα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης,  τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας. Όπως τόνισε η πόλη δεν μπορεί να αντέξει μέχρι το 2023-2024 άλλες λαμαρίνες, ενώ πρότεινε στην Αττικό Μετρό να ανασταλεί η κατασκευή του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου.

«Επιτέλους τελειώνετε. Όλοι σας έχετε ισάξια και βαρύτατη ευθύνη αυτό που ξεκίνησε ως μεγάλο έργο για την πόλη να είναι πληγή για τον λαό. Θα κληθεί να πληρώσει ο λαός για τα διαχρονικά εγκλήματα στο έργο» σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

«Υπάρχει ιδεοληψία στο να θέλει κανείς τα αρχαία απείραχτα;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος κάνοντας λόγο για χαμένη αυθεντικότητα αν αποσπασθούν κατηγορώντας αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη αυτή ότι «θέλουν να καταστρέψουν το παρελθόν της πόλης».

«Δεν μπορούμε να παζαρεύουμε την ιστορία αυτής της πόλης. Και Μετρό και αρχαία. Δεν φταίνε τα αρχαία για τις καθυστερήσεις αλλά οι εργολάβοι και οι κυβερνήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα» Αντώνης Γαζάκης. 

«Παραμένουμε από το 2014 υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων. Δεν έχουμε πειστεί για την επανατοποθέτηση» σημείωσε ο επικεφαλής των «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς κάνοντας λόγο για τοξική πολιτική αντιπαράθεση.

«Ψευτοδίλημμα τα επικοινωνιακά "πιασάρικα" αρχαία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση του έργου» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» Γιάννης Κουριαννίδης.

Ειδική επιτροπή εργασίας ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Νασιούλας.

Υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων για να τελειώνει η ταλαιπωρία τάχθηκε ο Βασίλης Μωυσίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών».
 


Copyright © 2020 RThess All rights reserved