ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


ΥΕΘΑ: Το Γ' Σώμα Στρατού είναι ενεργό – Ούτε σκέψη να μετεγκατασταθεί

10/10/2019 12:58:47 μμ

ΥΕΘΑ: Το Γ' Σώμα Στρατού είναι ενεργό – Ούτε σκέψη να μετεγκατασταθεί

«Ζήτημα μετεγκατάστασης του Γ ́ Σώματος Στρατού δεν έχει απασχολήσει το ΥΠΕΘΑ και δεν υφίσταται ανάλογος σχεδιασμός για αυτό» ξεκαθαρίζει το υπουργείο σε ερώτηση του επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Βελόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο αναφέρθηκε στα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ που είχε ζητήσει να προχωρήσει η ανάπλαση του μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης με άμεση μετεγκατάσταση του Γ’ Σώματος Στρατού.

«Το Στρατόπεδο «ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ», βρίσκεται εντός της πόλεως της
Θεσσαλονίκης, πλησίον του νέου Δημαρχείου, έχει συνολική έκταση 107.194,61 τ.μ.
και έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), βάσει του
ιδρυτικού νόμου του Ταμείου (Ν.4407/29), ως κατεχόμενο από τον Ελληνικό Στρατό
προ του 1929. Είναι ενεργό και σε αυτό στρατωνίζονται Μονάδες και Υπηρεσίες του
ΣΞ» αναφέρει στην απάντησή του αρχικά ο υπουργός.

«Περαιτέρω, κατά το παρελθόν, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην πολεοδόμηση τμήματος του Στρατοπέδου, σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ του Δήμου, δίνοντας σε αυτό χρήσεις γης αστικό πράσινο-ελεύθεροι χώροι, χωρίς την ενημέρωση και συναίνεση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και παρά το γεγονός ότι ως ενεργό Στρατόπεδο, με βάση τον ΑΚ άρθρο 966 θεωρείται πράγμα εκτός συναλλαγής, εφόσον εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό (άμυνα της Χώρας) και συνεπώς, δεν επιτρέπεται η πολεοδόμηση του. Ο Δήμος, στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ (έχει υποβληθεί το Β2 Στάδιο). Η έκταση του Στρατοπέδου στο σύνολό της εντάσσεται σε μία ευρύτερη Ζώνη Μητροπολιτικών Λειτουργιών («Μητροπολιτικό Πάρκο»), μεταξύ του Κεντροδυτικού και του Νοτιανατολικού Τομέα της πόλης (πάρκο ΧΑΝΘ - Θέατρα - Μουσεία, Δημαρχείο, Γ' ΣΣ, ΔΕΘ, Τελλόγλειο, Κέδρινος Λόφος, Κήποι του Πασά, ανατολικά τείχη)» σημειώνει ο υπουργός.

«Συνεπώς, ως προς την αναφορά του τέως Πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει η συγκατάθεση των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ ούτε καν σκέψη. Τέλος, ζήτημα μετεγκατάστασης του Γ ́ Σώματος Στρατού και των λοιπών Στρατιωτικών Υπηρεσιών, που στρατωνίζονται στο εν λόγω στρατόπεδο δεν έχει απασχολήσει το ΥΠΕΘΑ και δεν υφίσταται ανάλογος σχεδιασμός για αυτό» καταλήγει η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου στην Ελληνική Λύση.

 

 


Copyright © 2020 RThess All rights reserved