ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Θέμα ΡΘ: Ανησυχία για τον κορωνοϊό - Στα ύψη οι τιμές των μασκών - Πώς να προστατευτούμε από λοιμώξεις

12/2/2020 7:49:19 μμ

Θέμα ΡΘ: Ανησυχία για τον κορωνοϊό - Στα ύψη οι τιμές των μασκών - Πώς να προστατευτούμε από λοιμώξεις

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας τον Δεκέμβριο του 2019.

Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV).

Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Κίνα. Μετάδοση της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV) αναφέρθηκε και σε επαγγελματίες υγείας.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται.

Μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και σε σοβαρές περιπτώσεις με πνευμονία.

Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρθηκαν αρχικά είτε εργάζονταν είτε επισκέπτονταν συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνταν πουλερικά, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα.

Επίσης, κρούσματα αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, καθώς και στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2020 αναφέρθηκαν συνολικά 43.118 κρούσματα και 1.018 οι νεκροί.

Στο μεταξύ δραματική ήταν η χθεσινή προειδοποίηση πως ο  κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει το 60% του πληθυσμού της γης…

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λεούνγκ, επιδημιολόγος και επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, λέει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει ακόμα και το 60% του πληθυσμού της γης, εάν δεν καταφέρουν να τον περιορίσουν, ενώ προτείνει και στα υπόλοιπα κράτη να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, όπως έκανε η Κίνα.

Το φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να υπολογιστεί το μέγεθος και το σχήμα αυτού του «παγόβουνου».

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει τον κορωνοϊό σε κατά μέσο όρο άλλα 2,5 άτομα περίπου, άρα μιλάμε για ποσοστό μετάδοσης 60-80%. 

Στη Θεσσαλονίκη και το ΑΧΕΠΑ το οποίο είναι ένα από τα τρία κέντρα αναφοράς για τον κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, στο διάστημα των τελευταίων 10 ημερών προσήλθαν δύο κρούσματα ύποπτα για κορωνοϊό.

Συνολικά τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν πέντε και όλα αρνητικά.

Η διευθύντρια του Εργαστηρίου μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Άννα Παππά, μίλησε για τα ύποπτα κρούσματα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς.

«Μετά και τις εργαστηριακές εξετάσεις αποδείχθηκε ότι όλα τα περιστατικά ήταν αρνητικά. Οι ασθενείς είχαν γρίπη», σημείωσε η κα Παππά.

Πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένες εξετάσεις γίνονται όταν ο ασθενής παρουσιάζει συγκεκριμένη συμπτωματολογία (η οποία μοιάζει με αυτή της γρίπης) ενώ υπάρχουν και κάποια επιδημιολογικά κριτήρια.

Μερικά εξ αυτών είναι εάν ο ασθενής έχει ταξιδέψει ή έχει έρθει από την Κίνα ή από άλλες περιοχές στις οποίες υπάρχει επιδημία της νόσου.

«Αυτό τον καιρό δεν έχει βρεθεί κάτι στην Ελλάδα, είναι κάτι που όμως μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είχαν εισαγόμενα περιστατικά. Όλη η ιστορία είναι να εντοπιστεί άμεσα το περιστατικό για να μην προλάβει να κολλήσει τη νόσο και σε άλλα άτομα», κατέληξε η κα. Παππά.

Να σημειωθεί ότι στην εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς ακροατές κατήγγειλαν αδικαιολόγητη αύξηση στην τιμή αγοράς μασκών.

Εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με ανακοίνωσή της, έχει καταγγείλει ότι  οι εταιρείες  για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια σε βάρος των νοσοκομείων και των πολιτών, προφασίζονται έλλειψη μασκών.

Κι αυτό εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών για εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης.

«Η τιμή για την αγορά απλών χειρουργικών και υψηλής προστασίας μασκών λόγω αυξημένων αναγκών από τα νοσοκομεία ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες 300%», προσθέτει η Ομοσπονδία, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στα νοσοκομεία που αγοράζουν μάσκες εκτός σύμβασης ή στα νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου συμβάσεις.

Ακούστε την εκπομπή παρακάτω:Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ Γραμμή Δημόσιας Υγείας 210 5212054 (όλο το 24ωρο).

Copyright © 2020 RThess All rights reserved