ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Κορωνοϊός: Σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους τα 800 ευρώ - Ποιοι τα δικαιούνται - Τι ισχύει με το δώρο Πάσχα

20/3/2020 10:57:56 πμ

Κορωνοϊός: Σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους τα 800 ευρώ - Ποιοι τα δικαιούνται - Τι ισχύει με το δώρο Πάσχα

Την τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν από κοινού, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το σύνολο των μέτρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται  πλέον στα 10 δισ. ευρώ. 

«Παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων. Για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας το κόστος της έκτακτης ενίσχυσης ξεπερνά, για τον Απρίλιο, τα 2 δισεκ. ευρώ» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. «Η νέα πραγματικότητα μας αναγκάζει να λαμβάνουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης. Στόχος να μην αφήσουμε κανέναν πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασιών τους θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης. Αυτό ισχύει για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι «όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο ισχύει για 1 μήνα» ενώ τόνισε ότι για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση. 

Επίσης, θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου.

 

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους και γι' αυτό «δίνουμε τη δυνατότητα η καταβολή να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις».

Για το έκτακτο δώρο Πάσχα στους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ είπε ότι αφορά περίπου 108.000 ανθρώπους.

 

Παράλληλα όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, οι τράπεζες και οι διαχειριστές δάνειων αποφάσισαν να καλύψουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα με διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δάνειων. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα 3 μηνών.


Copyright © 2020 RThess All rights reserved