ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


22ο ΦΝΘ- «Άθως- Η πιο φωτεινή κορυφή του κόσμου»

26/5/2020 1:45:59 μμ

22ο ΦΝΘ- «Άθως- Η πιο φωτεινή κορυφή του κόσμου»

Στο Άγιο όρος, στο κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού που αποτελεί Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία, μας περιηγεί ο Αργυρής Λιάπης με το ντοκιμαντέρ «Άθως- Η ποιο φωτεινή κορυφή του κόσμου».
Τρεις Αγιορείτες μοναχοί, τα μοναστήρια, οι σκήτες και τα κελιά, η ζωή των μοναχών και η συγκλονιστική φύση του Άθω, πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ το οποίο συμμετέχει 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 

«Ο θεατής θα δει τρεις μοναχούς οι οποίοι ανοίγουν την καρδιά τους και λένε τις προσωπικές τους σκέψεις, μιλώντας για διάφορα θέματα, για την ζωή στο Άγιο όρος, για το τι τους οδήγησε εκεί, για την καθημερινότητά τους. Οι τρεις μοναχοί εκπροσωπούν κατά κάποιο τρόπο τους τρεις τύπους μοναχισμού που υπάρχουν στη χερσόνησο του Άθω. Στο Άγιο όρος υπάρχουν τα κοινόβια μοναστήρια, υπάρχουν οι σκήτες, μικρά χωριουδάκια κελιών θα μπορούσαμε να πούμε, τα οποία όμως έχουν μια ενιαία οργάνωση και υπάρχουν και τα κελιά που είναι κάπως πιο αυτόνομα, ανήκουν βέβαια σε κάποια μονή αλλά το κάθε κελί είναι κάτι ξεχωριστό.

Παρουσιάζονται ο πατήρ Θεόφιλος που μονάζει στην Ιερή Μονή Παντοκράτορος, ο πατήρ Πατάπιος, που μονάζει στην σκήτη Αγίας Τριάδος στα Καυσοκαλύβια και ο πατήρ Εφραίμ, μονάζει στα Κατουνάκια, μια πολύ ασκητική περιοχή και μάλιστα ζει στο κελί στο οποίο έζησε τον προηγούμενο αιώνα ένας γέροντας ο οποίος αγιοκατατάχθηκε από την εκκλησία, ο όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης.

Με αυτό το ντοκιμαντέρ ήθελα να απευθυνθώ σε ένα ευρύτερο κοινό δηλαδή και σε ανθρώπους που δεν έχουν ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος, θέλοντας να τους δώσω ένα έναυσμα έτσι ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ, οπότε έκρινα σκόπιμο να παρουσιάσω χαρακτηριστικές εικόνες από το Άγιο Όρος, από τη φύση η οποία είναι εντυπωσιακή, από τα μοναστήρια και πολλά στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των μοναχών έτσι ώστε και κάποιος που δεν έχει πάει ποτέ και δεν έχει θρησκευτικές ανησυχίες να το δει με ενδιαφέρον» πρόσθεσε μεταξύ άλλων στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο σκηνοθέτης, Αργύρης Λιάπης


 
Ακούστε την συνέντευξη εδώ:


 
 
 
 


Copyright © 2020 RThess All rights reserved