ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


«Νόστος, ρίζα μ΄και κλαδί μ΄»: Πόντος και προσφυγιά - Θεατρική παράσταση στην Θεσσαλονίκη

30/6/2020 6:12:53 μμ

«Νόστος, ρίζα μ΄και κλαδί μ΄»: Πόντος και προσφυγιά - Θεατρική παράσταση στην Θεσσαλονίκη

Η συγκλονιστική ιστορία μιας οικογένειας προσφύγων από τον Πόντο,  παρουσιάζεται την Τετάρτη 1 Ιουλίου, 9:30μμ στον αύλειο χώρο του Κυβερνείου (πρώην παλατάκι) στην περιοχή της Καλαμαριάς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, με την θεατρική παράσταση «Νόστος, Ρίζα μ΄και Κλαδί μ΄» του Δημήτρη Πιπερίδη.

Πρόκειται για μια παράσταση που αποτυπώνει το δράμα χιλιάδων προσφύγων που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και αναζήτησαν μια καινούρια ζωή στην Ελλάδα.

Η ιστορία εξελίσσεται στο Βατούμ, όπου μια οικογένεια εύπορων Ποντίων από την Τραπεζούντα αναγκάζεται να στοιβάξει μέσα σε λίγες αποσκευές τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή που με το καράβι θα ταξιδέψουν για την δεύτερη πατρίδα τους, την Ελλάδα.

«Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά και γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση των 101 χρόνων από τότε που ήρθαν οι πρόσφυγες  στην Ελλάδα, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Αρετσούς και περνούσαν πρώτα από τα απολυμαντήρια  της Καλαμαριάς. Τα απολυμαντήρια ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα το σινεμά «Αύρα». Από τους 355.000 πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στην Καλαμαριά από το 1919 ως το 1922, οι 22.000 δεν κατάφεραν να ζήσουν και πέθαναν σε εκείνο το σημείο οι οποίοι θάβονταν σε ομαδικούς τάφους. Η Καλαμαριά τότε ήταν κρανίου τόπος με λάσπες, χωρίς δρόμους, με αντίσκηνα και παραπήγματα για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες. Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, διοργανώνει αυτή την παράσταση θέλοντας να τιμήσει όλους τους πρόσφυγες και τα θύματα που ήρθαν στην Καλαμαριά» συμπληρώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, Κώστας Ζώης.

 

Λόγω της πανδημίας θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, θα τοποθετηθούν 600 καθίσματα (σύνολο χωρητικότητας 2.000) σε απόσταση και στην είσοδο θα υπάρχουν αντισηπτικά.

Η παράσταση «Νόστος, Ρίζα μ΄ και Κλαδί μ΄» είναι του Δημήτρη Πιπερίδη σε σκηνοθεσία του Τάκη Βαμβακίδη.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Τάκης Βαμβακίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Μάγδα Πένσου και Έλενα Νεανίδη

Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος, Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης, Ήχος-Φωτισμός: Γιάννης Καπράκης, Προβολή-Επικοινωνία: Ντόρα Χάλαρη

Ιστορικός σύμβουλος: Κώστας Φωτιάδης, Τραγούδι έναρξης: Σταύρος Παζαρέντζης (μουσική), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (στίχοι), Κωσταντίνος Τσαχουρίδης (ερμηνεία), Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα, Creative director: Μιχάλης Μηνακούλης, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τάκης Βαμβακίδης,

 

 

INFO

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

21:30

Κυβερνείο –παλατάκι (Θεμιστοκλή Σοφούλη 131)

Προπώληση :10 ευρώ

Ταμείο 12 ευρώ

Παιδικό φοιτητικό: 7 ευρώ

Διοργάνωση : Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς

 

 

 


Copyright © 2020 RThess All rights reserved