ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Θέμα ΡΘ: Μεγάλη απογοήτευση στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας

6/7/2020 9:10:56 μμ

Θέμα ΡΘ: Μεγάλη απογοήτευση στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας

Οι ακυρώσεις των κρατήσεων φαίνεται να είναι ο εφιάλτης του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν τις πανέμορφες παραλίες και απολάμβαναν τον καυτό ήλιο της χώρας μας.
Η απαγόρευση εισόδου Σέρβων υπηκόων στην Ελλάδα από τις 6 ως τις 15 Ιουλίου λόγω της κατακόρυφης άυξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Σερβία και η μεγάλη καθυστέρηση όσων θέλουν να μπουν στην Ελλάδα από τα σύνορα του Προμαχώνα έφεραν μεγάλη απογοήτευση στον τουριστικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας.

 
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης   Τάσιος μιλάει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην Claudia Eggers για τις συνέπειες της απόφασης να απαγορευτεί η είσοδος των Σέρβων στην Ελλάδα.

«Έχουμε πει επανειλημμένως ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Αυτό φέρνει μεγάλες ανατροπές τόσο στον προγραμματισμό για τα ξενοδοχεία ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα και δημιουργεί τον προβληματισμό για το πώς θα πάμε στην εξής διότι δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Είναι ένας πόλεμος που έχει απώλειες» υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά φέτος λόγω του κορωναϊου, η έλευση έστω και ενός μικρότερου_ σε σχέση με πέρσι -Σέρβων τουριστών θα αποτελούσε για τον τουρισμό της Β.Ελλάδας μια οικονομική ανάσα.
«Δεν είχε καμία σχέση το νούμερο των οδικών τουριστών την ίδια περίοδο με πέρσι. Ωστόσο δεν έπαυε να είναι μια μικρή ανάσα. Τελείώνει και η σεζόν σιγά σιγά, άρα αυτό σημαίνει οικονομική ζημιά».
«Σεζόν Covid» χαρακτηρίζει την φετινή σεζόν ο κος Τάσιος, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει στο μέλλον Plan B για τον τουρισμό, «προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου να είναι όχι κερδοφόρες αλλά έστω βιώσιμες».
 
Απογοήτευση, αβεβαιότητα και προβληματισμός επικρατεί και στα δύο πανέμορφα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, στην Θάσο και την Σαμοθράκη.
Οι κρατήσεις που υπάρχουν είναι της τελευταίας στιγμής, τονίζει ο Πάρης Παρασχούδης, Ξενοδόχος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.
«Οι πελάτες ζουν σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και δεν σχεδιάζουν για το προσεχές μέλλον. Η βασική δεξαμενή κρατήσεων έιναι αυτές του Φεβρουαρίου, ότι έχει μείνει από αυτές, άλλες έχουν ακυρωθεί και άλλες έχουν αλλάξει. Οι κρατήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο είναι της τελευταίας στιγμής».
Η μεγάλη δεξαμενή τουριστών στην Θάσο προέρχεται από τα Βαλκάνια, είναι κυρίως Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Γερμανοί, Τσέχοι και Λιθουανοί, συμπληρώνει ο κος Παρασχούδης.

«Οι Σέρβοι είναι παραδοσιακοί πελάτες από την δεκαετία του ’70, και είναι όχι μόνο τουρίστες αλλά και φίλοι και κάτι παραπάνω. Αυτή την στιγμή πρέπει να λύσουν το πρόβλημα που έχουν με τον ιό και μετά να μπορέσουν να έρθουν στην χώρα μας».
Η πληρότητα στην Θάσο αυτή την στιγμή αγγίζει το 30% χωρίς να υπάρχουν ελπίδες για κάτι παραπάνω, τονίζει ο κος Παρασχούδης.
«Στην Θάσο έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία και για τους Έλληνες θα υπάρξουν πολύ καλές τιμές».
 
Την ανάγκη να ανοίξουν τα σύνορα στην Νυμφαία υπογραμμίζει ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης.
«Τα κλειστά σύνορα της Νυμφαίας δημιουργούν πρόβλημα στους Ρουμάνους που αναγκάζονται να καλύψουν περισσότερα χιλιόμετρα για να έρθουν. Πρέπει να ενισχυθούν οι συνοριακοί σταθμοί και να θωρακίσουμε τα σύνορά μας ώστε να μπορέσουμε να περιέχουμε το ζητούμενο από την στιγμή που αποφασίσαμε να έχουμε  τουριστική περίοδο»
Ο δήμαρχος επισήμανε την αγανάκτηση των επαγγελματιών της Θάσου και συμπλήρωσε ότι το κλείσιμο της Νυμφαίας και η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων υπηκόων, είναι ένα πλήγμα.
 
Να κλείσουν τα καταστήματά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας σκέφτονται οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των επαγγελματιών και ξενοδόχων Σαμοθράκης και Δημοτικό σύμβουλο, Ιωάννη Γλήνια,
οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα των Ευζώνων και της Νυμφαίας για να αποσυμφορηθεί η ταλαιπωρία στον Προμαχώνα.

«Φέτος λάβαμε όλα τα μέτρα προφύλαξης και προετοιμαστήκαμε να υποδεχθούμε τους τουρίστες στην Σαμοθράκη από τις Βαλκάνιες χώρες. Ξαφνικά άρχισαν οι κυβερνητικές παλινωδίες που τίναξαν την σεζόν στον αέρα. Αυτή την στιγμή έχουμε μόνο ακυρώσεις. Σκεφτόμαστε να παραδώσουμε στον υπουργό τα κλειδιά των καταστημάτων μας. Είναι ανεπίτρεπτο να κλείσουν τα σύνορα σε όλη την Θράκη. Είναι ύπουλο χτύπημα» συμπληρώνει ο κος Γλήνιας.
 
Η μείωση της επισκεψιμότητας στην Σαμοθράκη είναι πολύ μεγάλη, επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Σαμοθράκης, Φώτης Φωτεινού.
«Τα κλειστά σύνορα δεν επιτρέπουν την προσβαση στην χώρα μας και αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα.
Θεωρώ ότι μετά τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι κρατήσεις αν και ηοι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί»
Κίνητρο επισκεψιμότητας για το νησί, τονίζει ο κος Φωτεινού θα είναι η μείωση των τιμών που στην Σαμοθράκη για τον μήνα Ιούνιο έφτασε το 50%.
 
 
 
 
 
 

Φωτογραφία από Monique Stokman από το Pixabay
Copyright © 2020 RThess All rights reserved