ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Πρύτανης ΑΠΘ στο ΡΘ: Ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης

14/7/2020 10:36:11 πμ

Πρύτανης ΑΠΘ στο ΡΘ: Ασυμπτωματικούς φορείς κορωνοϊού δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Ανιχνεύσιμη είναι και πάλι στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης η συγκέντρωση του κορωνοϊού από τις αρχές του Ιουνίου και μετά, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας, σύμφωνα με μετρήσεις διεπιστημονικής ομάδας επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Τα αποτελέσματα μας συνάδουν πλήρως με αυτό που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Όντως, είχαμε μια υψηλή συγκέντρωση του ιού ιδιαίτερα μετά το Πάσχα. Μετά τις 5 Μαΐου μέχρι αρχές Ιουνίου διαπιστώσαμε απουσία ιού  στις μετρήσεις μας. Από τις 10 περίπου Ιουνίου διαπιστώνουμε πάλι αυξητική τάση του γονιδιόματος στα λύματα», τόνιζε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου. 

«Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς. Που στην πράξη σημαίνει ότι ο ιός υπάρχει, είναι ανάμεσα μας. Δεν πανικοβαλλόμαστε αλλά προσπαθούμε να εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την μάσκα την απόσταση και τα μέτρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε ότι η επόμενη «κίνηση» της ομάδας είναι να δει μια χωρική κατανομή του ιού στα λύματα της πόλης, από τρία διαφορετικά σημεία όπου είναι οι τρεις βασικοί συλλέκτες της πόλης ώστε να υπάρχει και εικόνα ανά περιοχή.

Όπως σημείωσε ο Πρύτανης, οι μετρήσεις έχουν γίνει γνωστές στον ΕΟΔΥ και «ευελπιστούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε και να χρησιμοποιηθούν αυτές οι τεχνικές που είναι γρήγορες και μέσα σε 24ώρες μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και είναι έγκυρες και έγκαιρες και να μπρέσουν να χρησιμοποιηθούν από ξενοδοχειακές μονάδες».

 


Copyright © 2020 RThess All rights reserved