ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών: από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη VIDEO

19/2/2019 3:28:55 μμ

Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών: από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη VIDEO

Με μια ταινία διάρκειας 7’ λεπτών ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών «αφηγείται» την ιστορία του Συνοικισμού, το πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της ιστορικής και πολεοδομικής αξίας του Συνοικισμού. Η ταινία ξεκινά από την περίοδο της ανταλλαγής πληθυσμών και φτάνει ως σήμερα. Καταδεικνύει δε την ευθεία σύνδεση του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών με τη «Βασιλίδα των Πόλεων». Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ετήσια γιορτή του Συνδέσμου Κατοίκων, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019.
 
ΕΡΕΥΝΑ – ΙΔΕΑ Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος
ΣΠΙΚΑΖ Θεοδώρα Καρακιουλάχ, Κωνσταντίνος Γιαλαμπούκης
ΜΟΝΤΑΖ Δημήτρης Μουζάκης
 
ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
Αρχείο Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών
Αρχείο Κατερίνας Καμιτάκη
Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ
Αργύρης Λιάπης
Κωνσταντία Κώττα
Γιάννης Κεσσόπουλος
 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ Orama Production Θεσσαλονίκη 2019 
Link ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=LeO7QlR1idg
 
            Ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών δημιουργήθηκε το 1963 με πρωτοβουλία της τότε Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Η ίδια Ένωση που το 1926 γέννησε τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών, τον ΠΑΟΚ, την ισχυρότερη συνεκτική συλλογικότητα των ξεριζωμένων Ρωμηών στη Θεσσαλονίκη, ήρθε η ώρα το 1961 να φροντίσει για τη στεγαστική αποκατάσταση «των εκ Κωνσταντινουπόλεως και της ενδοχώρας αυτής καταγόμενων».
            Η ρυμοτομία που υπάρχει σήμερα, αλλά και το «κέντρο» με το πάρκο του μαθητή, τα σχολεία και την εκκλησία, είναι τα αποτυπώματα εκείνου του πρώτου σχεδιασμού, χάρη στον οποίο διασώζεται ως σήμερα η φυσιογνωμία του Συνοικισμού και τον καθιστά ένα «χωριό μέσα στην πόλη» και μια από τις ωραιότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πυλαίας.
            Ο λόγος του προέδρου Κωνσταντίνου Καμιτάκη, όπως καταγράφεται στα πρακτικά της 4ης Οκτωβρίου 1966, επιβεβαιώνει όχι μόνο την άμεση σύνδεση του Συνοικισμού με την Κωνσταντινούπολη, αλλά και το όραμα που είχαν οι δημιουργοί του: «…να επιτύχωμεν το ωραίον αυτό έργον που πρόκειται να διαιωνίσει το όνομα της Βασιλίδος των πόλεων».
            Σήμερα ο Σύνδεσμος Κατοίκων, που ιδρύθηκε το 1987, αριθμεί 525 μέλη και δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως (αιμοδοσίες, περιβαλλοντικές δράσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχολική στέγη, διεκδικήσεις ελεύθερων χώρων κ.ά.)Δείτε τα σχετικά βίντεο:

Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών
https://www.youtube.com/watch?v=LeO7QlR1idg&t=289s

Copyright © 2019 RThess All rights reserved