ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Συστάσεις από το γραφείο του προυπολογισμού της Βουλής για τις μεταρρυθμίσεις

19/2/2019 4:36:44 μμ

Συστάσεις από το γραφείο του προυπολογισμού της Βουλής για τις μεταρρυθμίσεις

Ζητά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρεται στην ανάγκη  για  αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων.

Υπογραμμίζει  τους κινδύνους να υπάρξουν αναδρομικά λόγω των εν εξελίξει δικαστικών αποφάσεων.

Προειδοποιεί ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν  πλειοδοσία εξαγγελιών που θα διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία.

Αναλυτικότερα, το  Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι "εξακολουθούμε να θεωρούμε σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο την κλιμάκωση των δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών που αφορούν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία".

Για τα κόκκινα δάνεια σημειώνει ότι: "Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να μειώνεται σε απόλυτα μεγέθη, ωστόσο ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δάνειων παραμένει υψηλός", στο 48% αναφέρεται. Και γι αυτό "η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου να ενισχυθεί η πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών και να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας".

Γίνεται σαφές ότι "η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου που μεταδίδουν στην πραγματική οικονομία προκαλώντας θετικές επιπτώσεις στην οικονομική μεγέθυνση αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Οι συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς το δημόσιο, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα πρέπει να καταλήξουν σε ουσιαστικές και λειτουργικές λύσεις με ενιαίους κανόνες και κριτήρια που δεν στρεβλώνουν τα κίνητρα και δεν προκαλούν δημοσιονομικούς κινδύνους".Copyright © 2019 RThess All rights reserved