ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Απάντηση του ΥΠΕΞ στον Ερντογάν για τις πτήσεις στο Αιγαίο

15/3/2019 1:11:25 μμ

Απάντηση του ΥΠΕΞ στον Ερντογάν για τις πτήσεις στο Αιγαίο

Διπλή τουρκική πρόκληση σήμερα. Ζεύγος τουρκικών μαχητικών προχώρησαν σε υπερπτήσεις στις Οινούσσες. Αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά. Όσο πετάνε ελληνικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, θα πετάνε και τα τουρκικά δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Απαράδεκτη η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις δύο περιπτώσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης στο Αιγαίο, απάντησε το ΥΠΕΞ. Το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό απ’ όλους, υπογραμμίζει.

Η ανακοίνωση: 

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».


Copyright © 2019 RThess All rights reserved