ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Κεντρική Μακεδονία: Σε τροχιά υλοποίησης 7 μονάδες επεξεργασίας βιο-αποβλήτων (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

15/4/2019 2:30:51 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε τροχιά υλοποίησης 7 μονάδες επεξεργασίας βιο-αποβλήτων (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Τις συμβάσεις για τη σύνταξη μελετών ωρίμανσης για την υλοποίηση επτά μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων Π.Ε Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, και Πιερίας υπέγραψαν στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο πρόεδρος του φορέα Μιχάλης Γερανης με εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειων.

Ο Πρόεδρος του φορέα Μιχάλης Γερανης δήλωσε ότι μέχρι τέλος του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα δημοπρατηθούν τα έργα τα οποία θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κυκλική οικονομία..
Υπογράμμισε ότι για να επιτευχθούν όλα αυτά θα πρέπει να γίνει μια συμμαχία με τους πολίτες ώστε να έχει αποτέλεσμα η διαλογή στην πηγή.
Σύμφωνα με τον κ. Γερανης αρκετές μονάδες θα γίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και άλλες σε χώρους που θα αναδείξουν οι μελέτες και που θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί νόμοι.
Όπως τόνισε μέχρι να ολοκληρωθούν οι μονάδες ο φορέας έχει εκπονήσει σχέδιο για τη μεταβατική περίοδο.
Θα βγει διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών αφού προμηθευτούν όλοι οι δήμοι τους καφέ κάδους και κατάλληλο εξοπλισμό. Συγχρόνως θα βγει διαγωνισμός έτσι ώστε αν ένας δήμος φέρει έστω και ένα κιλό οργανικό ο φορέας να το διαχειριστεί.

Οι μονάδες

Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν ώστε να κατασκευαστούν:  μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων για την εξυπηρέτηση των Δήμων Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη  μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση των Δήμων Βόλβης, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Δε Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου και μία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Πιερίας.

Ακομη υπογράφηκαν συμβάσεις για τη σύνταξη μελωτών ωρίμανσης για την υλοποίηση των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων Π.Ε Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής

Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν ώστε να κατασκευαστούν:  μία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Κιλκίς,  μία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Πέλλας και μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Δυτική ΜΕΒΑ Χαλκιδικής), για την εξυπηρέτηση των Δήμων Κασσάνδρας,  Νέας Προποντίδας, ΔΕ Ανθεμούντα, ΔΕ Ζερβοχωρίων και 30% της ΔΕ Πολυγύρου του Δήμου Πολυγύρου. Μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Ανατολική ΜΕΒΑ Χαλκιδικής), για την εξυπηρέτηση των Σιθωνίας,  Αριστοτέλη, ΔΕ Ορμυλίας, 70% της ΔΕ Πολυγύρου του Δήμου Πολυγύρου και Άγιο Όρος (Εφόσον εφαρμοστεί ΔσΠ ΒΑ)

Η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ως λειτουργία έχει την αερόβια αποδόμηση (κομποστοποίηση) του οργανικού υλικού προς παραγωγή υψηλής ποιότητας υλικού κοµπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα ή χώμα καλλιέργειας μετά την ανάμιξη του με κηπευτικό χώμα.
Δείτε τα σχετικά βίντεο:Copyright © 2019 RThess All rights reserved