ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Καταγγελίες σόκ για το έντομο-φονιά στο Σέιχ Σού- Εμφανίστηκε από το 2017!

19/6/2019 4:37:52 μμ

Καταγγελίες σόκ για το έντομο-φονιά στο Σέιχ Σού- Εμφανίστηκε από  το 2017!

Το  πρόβλημα είχε ήδη εμφανιστεί από το 2017, δήλωσε σε συνέντευξη τύπυοστο δημαρχείο Νεάπολης- Συκεών. ο Θεοχάρης Ζάγκας, πρόεδρος του τμήματος δασολογίας του ΑΠΘ.

Υπογράμμισε ότι το δασαρχείο έπρεπε να παρέμβει από το πρώτο νεκρό δέντρο.

SOS από τον δήμαρχο Νεάπολης –Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, για τους αργούς ρυθμούς υλοτόμησης των άρρωστων δέντρων.

15 όλοι κι όλοι οι υλοτόμοι στα Πεύκα. Άλλοι 36 στο Φιλίππειο, την ώρα που το φαινόμενο επεκτείνεται και εκτός δάσους.


Αναλυτικότερα, την άμεση διερεύνηση του προβλήματος  με το έντομο φονιά που εδώ και μήνες αποδεκατίζει τα δέντρα στο Σεϊχ Σου ζήτησε σήμερα ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Νεάπολης. Ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε η έρευνα που ξεκίνησε από τη δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες όσων ολιγώρησαν.
«Υπάρχουν περιβαλλοντολογικές, πειθαρχικές ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες για το θέμα», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, λέγοντας ότι το κομμάτι που σώθηκε από την πυρκαγιά του 1997 πλέον καταστρέφεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ποινικές, πολιτικές και περιβαντολλογικές ευθύνες αναφέροντας ότι το κομμάτι που σώθηκε από την πυρκαγιά του 1997 πλέον καταστρέφεται.
Ο δήμαρχος επέρριψε ευθύνες για μια ακόμη φορά στο Δασαρχείο για το γεγονός ότι δεν προσχώρησε στην έγκαιρη λήψη μέτρων παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αλλά και πολίτες επισήμαναν την έκταση του προβλήματος εδώ και μήνες.
Τόνισε ότι αν η υλοτόμηση συνεχιστεί με αργούς ρυθμούς θα χρειαστούν μήνες για να κοπούν τα ξεραμένα δέντρα. Σημείωσε ότι εδώ και μέρες η υλοτόμηση γίνεται από λίγα άτομα λέγοντας ότι σήμερα σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει επιχειρούν 36 υλοτόμοι του Κάτω Σταυρού στις περιοχές «Μπαρμπαγιώργη» και «Καρά Τεπέ» από την πλευρά του Φιλίππειου, ενώ υπάρχουν και άλλοι 15 στα Πεύκα.
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα μικρά κλαδιά  που δεν απομακρύνουν οι υλοτόμοι λέγοντας πως αποτελούν μπαρούτι μέσα στο δάσος ενώ επισήμανε και τον κίνδυνο από πλυμμηρικά φαινόμενα στις περιοχές πέριξ του δάσους όπου καταλήγουν οι λεκάνες απορροής καθώς δεν θα υπάρχουν δέντρα να συγκρατούν τα νερά.
Χαρακτήρισε ψίχουλα τα 50 χιλ ευρώ που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμμελος την περασμένη εβδομάδα από το Ράδιο Θεσσαλονίκη για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοτόμησης, λέγοντας ότι την ίδια ώρα υπάρχουν εκατομμύρια που λιμνάζουν στο Πράσινο Ταμείο.
Τέλος ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε το λάθος που έγινε το δάσος να αναδασωθεί μόνο με πεύκα τα οποία είναι ακατάλληλα για ένα περιαστικό δάσος καθώς.
Ο Πρόεδρος του τμήματος δασολογίας του ΑΠΘ καθηγητής κ. Θεοχάρης Ζάγκας παρουσίασε φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν ότι το πρόβλημα είχε ήδη εμφανιστεί από το 2017. Υπογράμμισε ότι το δασαρχείο έπρεπε να παρέμβει από το πρώτο νεκρό δέντρο ενώ τόνισε ότι εκτός από τα νεκρά δέντρα πρέπει να απομακρυνθούν και τα διπλανά του ώστε να καθαριστεί τελείως το πεδίο προσβολής
Σημείωσε ότι αν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα η εικόνα του δάσους θα βελτιωθεί τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Κλείνοντας επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει επανασχεδιασμός του δάσους με τη φύτευση πλατύφυλλων δέντρων που είναι πιο ανθεκτικά.

Ο δικηγόρος κ. Βαγγέλης Μπόστας ο οποίος έκανε και τη μηνυτήρια αναφορά στάθηκε στις ευθύνες και την ολιγωρία των αρμοδίων φορέων κάνοντας λόγο για συνθήκες έκτακτης ανάγκης χωρίς όμως να έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα.


Copyright © 2019 RThess All rights reserved