ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Γ. Μπουτάρης: Τεράστιο έγκλημα η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων - Να κάνουμε συνάντηση με Μητσοτάκη

11/9/2019 12:31:11 μμ

Γ. Μπουτάρης: Τεράστιο έγκλημα η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων - Να κάνουμε συνάντηση με Μητσοτάκη

Τεράστιο έγκλημα η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Στις δηλώσεις του πριν την συνέντευξη τύπου της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζήτησε να γίνει μεταξύ άλλων μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Όταν ανακοινώθηκε εδώ και καιρό ότι φέρνουν ξανά το θέμα της απομάκρυνσης των ευρημάτων, εγώ παρόλο που δεν έχω κανένα αξίωμα με πίεση φίλων και πολιτών είπα ότι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε μνα αποκαλύψουμε την αλήθεια για το θέμα είναι να κάνουμε μια Ένωση Πολιτών και να κάνουμε μια Συνέντευξη Τύπου για να δείξουμε στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει» ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του για την δημιουργία της Κίνησης.

«Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε μια πολύ λανθασμένη ενημέρωση και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην τελική απόφαση. Επίσης χθες έγινε μια συνάντηση στην Περιφέρεια όπου κληθήκανε οι επαγγελματικοί φορείς, δεν  κλήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία, ούτε κανένας από την Αττικό ΜΕΤΡΟ, πάλι μια μονομερής ενημέρωση από ανθρώπους  οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση και φυσικά (βγάλανε ένα ψήφισμα) να φύγουν γρήγορα τα αρχαία» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα είναι τεράστιο έγκλημα η απομάκρυνση, ούτε που θα πάνε λένε, ούτε πως θα αποθηκευτούν και ούτε αν θα έρθουν και πως θα ξαναγυρίσουν» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Όταν ανακαλύφθηκε και ανακοινώθηκαν τα ευρήματα το BBC έκανε ολόκληρο θέμα και τα παρομοίασαν με την Πομπηία.  Να τα πάμε στο Παύλου Μελά, άλλο ένα τεράστιο έγκλημα. Δεν είναι στον δήμο Παύλου Μελά είναι στον δήμο Θεσσαλονίκης» συμπλήρωσε.

«Νομίζω πρέπει να επιδιώξουμε μια συνάντηση με τον ίδιο τον Μητσοτάκη να τον ενημερώσουμε για το θέμα. Γιατί η ενημέρωση Μητσοτάκη θα έλεγα είναι ηθελημένα λανθασμένη» τόνισε ο Γ. Μπουτάρης αναφορικά με τα επόμενα βήματα.

Απάντηση σε Τζιτζικώστα

Απαντώντας στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που μέσω του Ράδιο Θεσσαλονίκη, τον κατηγόρησε ότι έχει κάνει αρκετό κακό στην πόλη, ο Γ. Μπουτάρης σχολίασε:

«Δεν ξέρω πως δίχασα τους Θεσσαλονικείς και ας μου πει τι ζημιά έκανα στην πόλη. Ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το Μετρό και όποτε υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα πάντα παίρνει μια στάση που εγώ δεν συμφωνώ μαζί του».

«Στην Αττικό Μετρό υπήρχαν πάντοτε μια ομάδα μηχανικών που ήταν υπέρ της παραμονής και μια υπέρ της απομάκρυνσης. Η απομάκρυνση είναι εύκολη δουλειά για τον κατασκευαστή. Ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και η απόφαση του στηρίζεται σε κάποια στοιχεία που του δοθήκανε.   Η δική μας η θέση είναι ότι τα στοιχεία είναι λάθος ή άλλα» επεσήμανε ο Γ. Μπουτάρης.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα φάνηκε αρνητικός σε ένα ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο ΣτΕ. Κανονικά πρέπει να γίνει μια ενημέρωση του κόσμου και να θυμάται ο κόσμος ότι πολιτισμός δεν μετριέται με κυβικά τσιμέντου ούτε με χρονικά όρια. Στην Ρώμη σε μια παρόμοια κατάσταση έκανε εφτά χρόνια για να προχωρήσει αυτό το κομμάτι του σταθμού.

Μπορούν να βρεθούν κάλλιστα λύσεις που να λειτουργεί το Μετρό και  να μην υπάρχει ο σταθμός προς το παρών. Μετά θα δούμε τι θα γίνει» σημείωσε.

«Όχι είμαι εναντίoν  του δημοψηφίσματος. Το θέμα των αρχαίων είναι πολύ ειδικό θέμα, ο κόσμος έχει τυραννηθεί, έχει βαρεθεί με τις καθυστερήσεις δεν καταλαβαίνει τι θα πει τεχνικές δυσκολίες. Ο κόσμος λέει άντε να τελειώνουμε και εγώ λέω άντε να τελειώνουμε εις βάρος όμως ποιου πράγματος;»  κατέληξε ο Γ. Μπουτάρης.


Copyright © 2020 RThess All rights reserved