ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Αναπτυξιακός νόμος: Σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά

12/9/2019 7:22:12 πμ

Αναπτυξιακός νόμος: Σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε αργά χθες το βράδυ το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.  Περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά. 

Προβλέπει τη θέσπιση ρήτρας απόκλισης από τους κλαδικούς μισθούς για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Επαναφορά των επιχειρησιακών συμβάσεων, θέσπιση βαθμών δυσκολίας στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στην μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

Λαμβάνονται μέτρα προστασίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους και τους μερικώς απασχολούμενους.

Ο εργαζόμενος που είναι απλήρωτος για δύο μήνες αποκτά τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας.

Οι μερικώς απασχολούμενοι που θα εργαστούν πέραν του ωραρίου τους δικαιούνται αμοιβής με προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει.

Διευρύνεται και η έκπτωση στα πρόστιμα αν προσληφθεί ο αδήλωτος εργαζόμενος.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης τον προσλάβει εντός 10ημέρου από την ημέρα του ελέγχου με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους τότε το πρόστιμο θα μειώνεται από τα 10.500 στα 2.000 ευρώ. Για τις εποχικές εργασίες το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.

'Μαύρο' Μητρώο

Οι επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

120 δόσεις

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και ασφαλιστικές διατάξεις καθώς ξεκαθαρίζεται για την ρύθμιση των 120 δόσεων πως εμπρόθεσμες αιτήσεις για τους μη μισθωτούς θεωρούνται όσες υποβληθούν στον ΕΦΚΑ έως 30 Σεπτεμβρίου.

Copyright © 2020 RThess All rights reserved