ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Ακυρώθηκε η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας - Αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο

27/9/2019 7:25:18 πμ

Ακυρώθηκε η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας - Αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε στις 2 το ξημέρωμα η εισήγηση της διοίκησης Ζέρβα για την ακύρωση της δεύτερης φάσης της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης. Υπέρ της κατάργησης του σύμβασης με τον ανάδοχο τάχθηκαν 24 δημοτικοί σύμβουλοι έναντι 6 κατά και 4 λευκών.

«Σας ζητώ να μην γίνει κάτι που θα επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ το κέντρο της πόλης» ζήτησε λίγο πριν την ψηφοφορία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στην αρχή της τοποθέτησής του ενημέρωσε ότι είχε ειδοποιήσει μετά την εκλογή του τον πρώην δήμαρχο και τον πρώην αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι δεν ήταν σύμφωνος με το έργο και πως δεν έπρεπε να υπογραφεί η σχετική εργολαβία.

«Προφανώς και θέλω πεζόδρομους και πολλοί άλλοι δρόμοι να γίνουν πεζόδρομοι αλλά σε μια βιώσιμη πόλη» τόνισε ο Κ. Ζέρβας. «Το φέραμε όσο πιο εσπευσμένα μπορούμε για να προφυλάξουμε τον δήμο από όποιες κυρώσεις μπορεί να έχει, τις οποίες θα τις αποφεύγαμε αν δεν υπέγραφε την σύμβαση ο Γιάννης Μπουτάρης» εξήγησε.

«Σύννομη η ενέργεια του δήμου» τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης εξηγώντας πως πρέπει να μην δοθεί καμία ημέρα παραπάνω στον εργολάβο ώστε να μπορέσει να εγείρει αξιώσεις κατά του δήμου. Σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία εμπάθεια και καμία εμμονή απέναντι στα έργα και τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης.

Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα για διάλυσης της σύμβασης εξήγησε ο νομικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Χρυσικός. Εξήγησε ότι ο ανάδοχος έχει πλαφόν στο ζήτημα των αποζημιώσεων εφόσον δεν έχει ξεκινήσει εργασίες και αυτό είναι στο 5%. Βέβαια πρόσθεσε πως είναι δικαίωμα του εργολάβου να προσφύγει στη δικαιοσύνη, «θα τον αντιμετωπίσουμε στα δικαστήρια» συμπλήρωσε.

Κάθετα αντίθετη στην απόφαση Ζέρβα εμφανίστηκε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου. Τόνισε πως δεν υπάρχει εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας ρωτώντας την διοίκηση με βάση ποια οικονομοτεχνικά στοιχεία πήρε την απόφαση. «Έχετε επιδοθεί να ξηλώνετε έργα αντί να κάνετε τα δικά σας» πρόσθεσε.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη».  Έκανε λόγο για μια έωλη επιχειρηματολογία από την πλευρά του δήμου ζητώντας εισηγήσεις από τις υπηρεσίες του δήμου για τα δικαιώματα αποζημιώσεων μετά από την διάλυση της σύμβασης κάνοντας εκτίμηση για περίπου 100.000 ευρώ.

«Είναι προφανές ότι η σημερινή διοίκηση δεν θέλει να γίνει το έργο.  Είμαστε γενικώς υπέρ των πεζοδρομήσεων αλλά να γίνονται με συνολικό σχεδιασμό .Θα θέλαμε να καταθέσει η δημοτική αρχή μια πιο συγκροτημένη πρόταση για αυτή την πεζοδρόμηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Γαζάκης από την «Πόλη Ανάποδα».

«Στην Ελλάδα οι πεζόδρομοι γίνονται τραπεζόδρομοι. Καλύτερη λύση θα ήταν η αμφιδρόμηση της Καρόλου Ντηλ . Πιο πετυχημένο το πρώτο κομμάτι της Αγίας Σοφίας, να ξανασχεδιάσουμε σε 1-2 χρόνια τα επόμενα κομμάτια έναν σύγχρονο πεζόδρομο» ανέφερε από την μεριά του ο Σπύρος Βούγιας.

Υπέρ της κατάργησης του έργου τάχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση και η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».Αναλυτικά στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στις 2 το πρωί υπέρ της ακύρωσης του έργου ψήφισαν οι :
Σωκράτης Δημητριάδης, Χάρης Αηδονόπουλος, Μιχάλης Κούπκας, Μάκης  Κυριζίδης, Γιώργος Αβαρλής, Γιάννης Κουριαννίδης, Δήμητρα Ακριτίδου, Πέτρος Λεκάκης, Ιωάννα Σπανού, Στεφανία Τανιμανίδου,Ναταλία Βαρσάμη, Γιάννης  Νασιούλας, Γιώργος  Ρακκάς, Κωνσταντίνος Ιακώβου, Δημήτρης Δαγκλής, Μαρία Καραγιάννη, Νίκος Ζεϊμπέκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Μιχάλης Κωνσταντινίδης,Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, Βασίλης Μωυσίδης, Στέλιος Λιακόπουλος, Δρόσος Τσαβλής.


Κατά της ακύρωσης ψήφισαν οι Σάκης Τζακόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Έλλη Χρυσίδου και Μαρία ΠΑσχαλίδου. Λευκό ψήφισαν οι Αντώνης Γαζάκης, Λευτέρης Αρβανίτης, Σταύρος Καλαϊτζίδης και Χριστίνα Αρχοντή.
Copyright © 2020 RThess All rights reserved