ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Θέμα ΡΘ: Από τα camps στα χωράφια: Ζητούνται πρόσφυγες και μετανάστες για εργασία

19/2/2020 8:08:45 μμ

Θέμα ΡΘ: Από τα camps στα χωράφια: Ζητούνται πρόσφυγες και μετανάστες για εργασία

Ένα ζήτημα τουλάχιστον τριών δεκαετιών έχει προβληματίσει έντονα τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Η εξεύρεση εργατών γης.

Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, στις 10 Δεκεμβρίου 2019, αναφέρεται «στην εξεύρεση εργατών γης σε συνεταιρισμένους αγρότες οι οποίοι ανήκουν τις οργανώσεις-μέλη του, για όλα τα προϊόντα που συλλέγονται, εμπορεύονται και μεταποιούνται».

Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι «ο Σύνδεσμος έχει τη δυνατότητα να συντονίσει τις διαδικασίες απασχόλησης εργατικού δυναμικού, που είναι διαθέσιμο στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και θέτει στη διάθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και στις σχετικές δημόσιες υπηρεσίες, τους μηχανισμούς της για την απασχόληση του δυναμικού αυτού».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίας «Τα Νέα» σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 66.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι καταγεγραμμένοι, νόμιμοι και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Επίσης ήδη έγιναν δύο συσκέψεις για το θέμα με τα συναρμόδια υπουργεία, τον ΟΑΕΔ και τον ΣΑΣΟΕΕ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και νέα συνάντηση καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό των εργαζόμενων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τα κατά τόπους ΟΑΕΔ.

Πιθανόν να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου από έναν νομό, υποψήφιος είναι ο νομός Ημαθίας.

"Η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα όλο και μειώνεται, υπάρχουν όμως λύσεις" τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κατσούλης Γιώργος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς.
"Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και με την τοπική αυτοδιοίκηση", σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη.

Ακούστε την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς και τις απόψεις των ακροατών του Ράδιο Θεσσαλονίκη:Copyright © 2020 RThess All rights reserved