ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Και τώρα το κόστος του κουρέματος...

6/10/2011 11:52:30 πμ

Και τώρα το κόστος του κουρέματος...

Την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τότε εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων ιδιωτών, μέσω του PSI, και θα έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καθώς τώρα έχουν «παγώσει», αφού έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση της Γερμανίας για αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε μείωση των ελληνικών ομολόγων μεγαλύτερη του 21% που προβλέπει η συμφωνία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη για το ελληνικό θέμα και απέφυγε επιμελώς να αναφέρει την λέξη «κούρεμα» του χρέους.

Ωστόσο ανέφερε περιγραφικά ότι «τώρα μπήκε στο τραπέζι συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαμορφώνονται δύο «στρατόπεδα» στους κόλπους της Ε.Ε. για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους στην Ευρωζώνη. Το ένα γύρω από τη Γερμανία και την Ολλανδία και το άλλο με άξονα τη Γαλλία και τη σύμπραξη Ιταλίας και Ισπανίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν από τη συνεδρίαση, όταν η Βάσω Παπανδρέου και ο Μίμης Ανδρουλάκης εισηγήθηκαν την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Αν εννοείτε εκλογές, θα ήταν απολύτως καταστροφικό για τη χώρα».

Η Μιλένα Αποστολάκη, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αντιφάσεις περί διενέργειας ή μη δημοψηφίσματος, είπε ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, πρέπει να μιλάμε στους πολίτες επί συγκεκριμένου». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Κώστας Γείτονας, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα».

Αντιπαράθεση, κατά πληροφορίες, υπήρξες όταν ο μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, διατύπωσε με επιθετικό τόνο το ερώτημα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, ερώτημα στο οποίο ο κ. Βενιζέλος φέρεται να απάντησε ενοχλημένος: «Εσύ, όταν ήσουν υφυπουργός τι μέτρα πήρες;».

Τεστ αντοχής...

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις τράπεζες να πραγματοποιήσουν τεστ αντοχής σε ένα επίπεδο κουρέματος λίγο πάνω από 30%.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και η έκτακτη χθεσινοβραδινή σύσκεψη Βενιζέλου - Προβόπουλου - Πανταλάκη, καθώς η ΑΤΕ είναι ένας από τους αδύναμους κρίκους.

Για να κουρέψουν το χρέος, οι δανειστές ζητούν κι άλλα μέτρα. Ζητούν μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ενώ πιστεύουν ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων, για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο Παπαδήμος σε πρώτο λόγο...

Εν τω μεταξύ, επιστρατεύτηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμος για να πεί το ημιεπίσημο κυβερνητικό «όχι» στον σχεδιασμό της Γερμανίας για βαθύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους εως και 50%, καθώς τα πρώτα stress test που διενεργήθηκαν και διενεργούν οι τράπεζες βγάζουν έναν λογαριασμό απαγορευτικό για το Δημόσιο.

Ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε ότι η Αθήνα θα αντιταχθεί σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους υψηλότερο του 21% που προβλέπεται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Στο χείλος του γκρεμού τράπεζες και ασφαλιστικά...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την προεργασία για το PSI, αυτήν τη στιγμή στα χέρια των ιδιωτών βρίσκονται ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 205 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, όπως είναι γνωστό, τα 150 δισ. ευρώ λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020.

Κούρεμα της τάξεως του 50% θα μείωνε κατ' αρχάς το ελληνικό χρέος κατά 102,5 δισ. ευρώ, ή κατά 75 δισ. ευρώ αν εφαρμοζόταν μόνο στα ομόλογα που λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020.

Η πραγματική εξοικονόμηση θα ήταν, όμως, μικρότερη γιατί η Ελλάδα θα χρειαζόταν 25 - 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 14 δισ. ευρώ για τα ταμεία και άλλα 2 δισ. για τις ασφαλιστικές.

Σύνολο 46 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα 6,7 δισ. ευρώ κρατικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος μια και εξαιρείται, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, από το PSI.

Με δεδομένο ότι τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών ανέρχονται σήμερα στα 30 δισ. ευρώ, κρίνεται απίθανο να βρεθούν ιδιώτες για να καλύψουν την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση. Επομένως το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αυτό θα προσμετρηθεί αυτόματα στο χρέος.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει για ταμεία, που με τους υφιστάμενους όρους του PSI απλώς μετακυλίουν στο άρτιο τα ομόλογά τους, χωρίς να υφίστανται κούρεμα, όπως και για τις ασφαλιστικές.

Ο λογαριασμός όμως για το Δημόσιο δεν σταματά εκεί γιατί υπάρχει και ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων δανείων από την BlackRock και τις πρόσθετες προβλέψεις, εφόσον κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, θα πρέπει να τις καλύψει επίσης το Δημόσιο.

Η Moody's, για παράδειγμα, υπολογίζει τις πρόσθετες προβλέψεις για δάνεια στα 17 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για να επανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα 44 δισ. ευρώ (27 δισ. ευρώ λόγω haircut του χρέους κατά 60% και 17 δισ. πρόσθετες προβλέψεις).

Η Goldman Sachs με τη σειρά της ανεβάζει το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση κουρέματος του χρέους εως 60%, στα 54 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τις πρόσθετες προβλέψεις που θα απαιτηθούν για τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων. Και μάλιστα αναφέρει ότι πιθανόν τα 54 δισ. ευρώ να μην... αποδειχθούν αρκετά.

Με βάση το ηπιότερο σενάριο της Moody's, η Ελλάδα σε περίπτωση κουρέματος του χρέους κατά 60% θα χρειαστεί 44 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, 16,8 δισ. ευρώ για τα ταμεία και 2,4 δισ. ευρώ για τις ασφαλιστικές. Συνολικά θα απαιτηθούν 63,2 δισ. ευρώ για να διασωθεί το εγχώριο σύστημα, όταν το χρέος θα έχει κουρευτεί κατά 123 δισ. ευρώ.

Η καθαρή μείωση του χρέους δηλαδή θα ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ, όταν το PSI με τους υφιστάμενους όρους προβλέπει άμεση περικοπή χρέους 27 δισ. ευρώ και μεσομακροπρόθεσμη τουλάχιστον 48 δισ. ευρώ (σ.σ.: αυτά βεβαίως με τα τωρινά επιτόκια και τις υφιστάμενες συνθήκες ανάπτυξης και πληθωρισμού).

Το θετικό για το Δημόσιο σε αυτήν την περίπτωση εξαντλείται στο γεγονός ότι μπορεί να έχει μελλοντικά έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μετά την επανακεφαλαιοποίησή τους, αν και διατυπώνονται φόβοι τόσο για την αποτελεσματικότητα του management που θα ασκήσει όσο κυρίως και για τις παράπλευρες απώλειες από εκροή καταθέσεων, μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.ά.

πηγή: με πληροφορίες από euro2day.gr

Copyright © 2019 RThess All rights reserved