ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στα μεταλλεία Κασσάνδρας

30/5/2010 10:34:17 πμ

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στα μεταλλεία Κασσάνδρας

Την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους ενός δις Ευρώ για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χαλκού, μόλυβδου, ψευδαργύρου, χρυσού και αργύρου, έχει δρομολογήσει η εταιρία, «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Όπως επισήμανε από το βήμα ημερίδας στη Θεσσαλονίκη (με θέμα οι Θησαυροί της Βορείου Ελλάδος) ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», κ. Δημήτρης Κούτρας, τα οφέλη της Χαλκιδικής από αυτή τη δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλα.

Εάν υποτεθεί ότι όλα αυτά τα κοιτάσματα μετά την εξόρυξη, εμπλουτισμό και μεταλλουργική επεξεργασία τους, θα είναι εμπορικής αξίας 10 δις. Ευρώ με σημερινές τιμές και εφόσον όλη αυτή η δραστηριότητα έχει μία απόδοση 10%, τότε για 40 χρόνια θα αναλωθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής σχεδόν 8 δις. Ευρώ, ήτοι περίπου 200 εκατ. Ευρώ ετησίως.

Ουσιαστικά θα μπορεί να ζει ο μισός νομός Χαλκιδικής για τουλάχιστον 40 χρόνια από τα μεταλλεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πιλοτικό σχέδιο ανάπτυξης για την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων και σε άλλες μεταλλοφόρες περιοχές της χώρας.Υλοποίηση έργων

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, η «Ελληνικός Χρυσός» μέχρι στιγμής σχεδίασε και πραγματοποίησε τις εξής δράσεις;

Στο Μάντεμ Λάκο:

- Μεταφορά των εργοστασίων εμπλουτισμού μέσα στα πρώτα 5 χρόνια παρουσίας της στην περιοχή από την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι στο Μάντεμ Λάκο, μία περιοχή εκτός οικισμών, που έχει ήδη σήμερα έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα. Έτσι απελευθερώνεται η Ολυμπιάδα και το Στρατώνι από τη βιομηχανική όχληση.

- Στο μεταλλείο του Μάντεμ Λάκο συνεχίζεται η υπόγεια εκμετάλλευση με συνεχόμενη γόμωση όλων των στοών, νέων και παλαιών και με επιστροφή των παραπροϊόντων κατεργασμένων με τσιμέντο. Έτσι επιτυγχάνεται διπλή ασφάλεια και από ενδεχόμενες κατακρημνίσεις σε περιπτώσεις σεισμών και για προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

- Την τελευταία πενταετία στο Μάντεμ-Λάκο καταργήθηκε η υγρή απόθεση αποβλήτων, δημιουργήθηκαν δύο νέες στοές προσπέλασης μεγάλων διαστάσεων συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων, υλοποιήθηκε νέα μονάδα κατεργασίας νερών μεταλλείου και πληρώθηκαν πάνω από 100.000 τ.μ. παλαιών στοών με τσιμεντοποιημένα αδρανή υλικά εκσκαφών.

Ακόμη στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας υλοποιήθηκαν τα εξής έργα:

- Υπόγεια εκσκαφή του κοιτάσματος με παράλληλη τσιμεντοποιημένη λιθογόμωση.

- Υπόγεια μεταφορά του προϊόντος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μάντεμ Λάκο. Γιʼ αυτό θα κατασκευαστεί νέα στοά περίπου 8 χλμ, που θα συνδέει το Μάντεμ Λάκο και την Ολυμπιάδα. Έτσι δεν θα ενοχλείται από την μεταλλευτική δραστηριότητα κανένας υπάρχων δρόμος και οικισμός και δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στη φύση. Παράλληλα αποδίδεται όλη η παραλιακή ζώνη από την Ολυμπιάδα-Στρατώνι έως την Ιερισσό για τουριστική ή οικιστική εκμετάλλευση.

Για το κοίτασμα των Σκουριών προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Για την εκμετάλλευση του θα υπάρξει ένας μικτός συνδυασμός ανοικτής και στη συνέχεια υπόγειας εκσκαφής, καθώς έτσι απαιτείται η μικρότερη δυνατή έκταση γης.

- Δημιουργία εργοστασίου εμπλουτισμού για συμπύκνωμα χαλκού-χρυσού. Η απαιτούμενη τελική έκταση υπολογίζεται σε 1.800 στρέμματα για λειτουργίες κάθε μορφής.

- Η μεταφορά των προϊόντων στο Μάντεμ Λάκο για τελική επεξεργασία, αφού έχουν εμπλουτιστεί, θα πραγματοποιείται από ξεχωριστό δρόμο γι΄ αυτό το σκοπό.

- Δεν απαιτούνται φράγματα, αφού παράγονται ως παραπροϊόντα στερεά αδρανή και όχι υγρά, αλλά θα κατασκευαστούν μʼ αυτά επιχώματα, τα οποία θα φυτεύονται διαδοχικά μετά τη δημιουργία τους.Προστασία του περιβάλλοντος

Παράλληλα θα κατασκευαστεί εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού-χαλκού και άλλων μετάλλων στην περιοχή του Μάντεμ Λάκο, με τεχνολογία, η οποία βασίζεται στη φιλανδική εταιρία Outotec, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 60 χρόνια σε πάνω από 50 εγκαταστάσεις διεθνώς.

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, η οποία παράγει μόνο στερεά παραπροϊόντα χωρίς χρήση κυανιούχων αλάτων ή άλλων ουσιών.

Ο κ. Κούτρας αναφερόμενος στο προ της «Ελληνικός Χρυσός» παρελθόν στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, υπογράμμισε πως η παλαιά μελέτη για εξαγωγή χρυσού με χρήση κυανιούχων ουσιών, η κατασκευή φραγμάτων τελμάτων ύψους 175 μέτρων και η θυσία 35.000 στρεμμάτων γης δεν είναι βιώσιμη μεταλλεία.

Τέλος τόνισε πως για τη μεταλλευτική ανάπτυξη της χώρας ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα χωρίς υποκρισίες και να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας.
Copyright © 2018 RThess All rights reserved