ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Τεχνολογία + ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ

20/1/2013 10:16:24 πμ

Τεχνολογία + ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ

Μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις το ΑΠΘ μας προσκαλεί στο ΝΟΗΣΙΣ. Για τρεις ημέρες, η ερευνητική δραστηριότητα, οι άνθρωποι και τα εργαλεία και προϊόντα τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται σε όλους...

Σας παραθέτουμε λοιπόν μια σειρά από αξιόλογες δουλειές των ανθρώπων του ΑΠΘ που αξίζει να μάθουμε. Ναι, υπάρχουν οι Made in Greece δημιουργίες και τεχνολογίες...

H εκδήλωση, που οργανώνεται από την Επιτροπή Ερευνών και τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Α.Π.Θ., θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου 2013 στο ΝΟΗΣΙΣ. Στόχος της να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες ερευνητικές δραστηριότητες που δίνουν μια νέα προοπτική στην οικονομία και τη ζωή των συμπολιτών μας, τις εκπαιδευτικές κοινωνικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις στην πόλη, τις πολυάριθμες δραστηριότητες για το κοινό της πόλης, καθώς και τις νέες δομές του που στοχεύουν στην αποκατάσταση των αποφοίτων και την αναβάθμιση του Ιδρύματος.

Μέσα από τις 60 συμμετοχές που αφορούν σε προϊόντα εφαρμοσμένων μελετών, προβάλλεται μέρος της καινοτομικής ερευνητικής δραστηριότητας των ερευνητών και των ομάδων του Α.Π.Θ. οι οποίες έχουν δυνατότητες εφαρμογής. Παράλληλα με την προβολή των πολιτιστικών, κοινωνικών και γενικότερα των νέων δράσεων του ιδρύματος επιδιώκεται η προσέγγιση της πόλης με το Ίδρυμα για τη ανάδειξη των δυνατοτήτων συνεργασίας του με τους φορείς της περιοχής .

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες/παρουσιάσεις των ερευνητικών επιτευγμάτων. Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και τα καινοτόμα «προϊόντα» αφορούν τομείς όπως: Νέα Υλικά- Προηγμένες Τεχνολογίες, Ιατρική-Κτηνιατρική, Αρχαιολογία-Πολιτισμός, Αγροτική Ανάπτυξη-Τρόφιμα, Τηλεπικοινωνίες-Πληροφορική, Περιβάλλον- Ενέργεια, Εκπαίδευση- Γλωσσομάθεια και Students Corner. Επίσης, στην ενότητα «Πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης» τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν σε διασκεδαστικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες που συνδέουν τη φυσική με την καθημερινότητα.

Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση του "HORIZON 2020: Το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2020" και συζήτηση για την ερευνητική προοπτική του Α.Π.Θ.

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού ξεναγήσεων, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2310994071και 2310994013 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.rc.auth.gr/Announcement/Details/Item/3025.

Για τις αίθουσες θεαμάτων του ΝΟΗΣΙΣ (Πλανητάριο, Κοσμοθέατρο, Μουσείο Τεχνολογίας) θα ισχύει καθ? όλη τη διάρκεια της έκθεσης προσφορά «2+1 δώρο» για τις σχολικές ομάδες (χρειάζεται απαραιτήτως να προηγηθεί κράτηση, πληροφορίες τηλ: 2310 483 000, εσωτ. 2), καθώς και μειωμένο εισιτήριο (μαθητικό) για όλους τους επισκέπτες.


- Formula ART

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Η ART είναι η φοιτητική ομάδα που σχεδιάζει, κατασκευάζει και τρέχει αγωνιστικά μονοθέσια τύπου φόρμουλα, σύμφωνα με συγκεκριμένους κανονισμούς, με σκοπό να συμμετέχει στους παγκόσμιους διαγωνισμούς Formula Student. Στους διαγωνισμούς αυτούς συμμετέχουν πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Η ART έχει μέχρι στιγμής στο ιστορικό της 3 αγωνιστικά μονοθέσια και πολλές διακρίσεις.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:
Σχεδιασμός και κατασκευή πρωτότυπου αγωνιστικού μονοθεσίου τύπου φόρμουλα.

Εφαρμογές: Συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες Formula Student.

- Integration of end-of-life tires in the life cycle of road construction -ROADTIRE

Ενσωμάτωση ελαστικών μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους σε έργα οδοποιίας

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Το πρόγραμμα ROADTIRE αποτελεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων ετών (Σεπτέμβριος 2010- Σεπτέμβριος 2012). Στόχο του εν λόγω προγράμματος αποτέλεσε η αξιοποίηση ελαστικών μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους σε έργα οδοποιίας. Το παρόν πρόγραμμα περιλάμβανε τόσο εκτενή εργαστηριακή έρευνα όσο και εφαρμογή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων στην πράξη. Το τελικό προϊόν, ασφαλτόμιγμα με τροποποιημένη με ελαστικά άσφαλτο, το οποίο παρασκευάσθηκε με την «υγρή μέθοδο»- δηλαδή χρήση ελαστικού ως τροποποιητή ιδιοτήτων του ασφαλτικού συνδετικού- ασφάλτου- εφαρμόστηκε σε δύο οδικά τμήματα της πόλης της Λαμίας, προκειμένου να εξετασθεί η συμπεριφορά του σε οδοστρώματα με διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας-κυκλοφοριακός φόρτος, είδος οχημάτων κα-.

Ο επιφανειακός ασφαλτοτάπητας 5cm αποτελείτο από το τροποποιημένο μίγμα, ενώ η εξέταση και η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια ενός έτους από την εφαρμογή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις/ προδιαγραφές της χώρας μας.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Αξιοποίηση ελαστικών τέλους κύκλου ζωής, προστασία περιβάλλοντος, παραγωγή τελικού προϊόντος με ικανοποιητικά χαρακτηριστικά (μειωμένη τάση ρηγμάτωσης, μειωμένη ακουστική όχληση, αυξημένη διάρκεια ζωής οδοστρώματος).

Εφαρμογές:
Η ευρεία χρήση ασφαλτομιγμάτων με τροποποιημένη με ελαστικά άσφαλτο σε έργα οδοποιίας (κατασκευή νέων οδοστρωμάτων, συντήρηση-αποκατάσταση υπαρχόντων οδοστρωμάτων).

- Διαχείριση Απωλειών Νερού σε Δίκτυα Ύδρευσης / WATERLOSS

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Το πρόγραμμα WATERLOSS έχει ως στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση και εξοικονόμηση των υδατικών πόρων με τον έλεγχο και την ελάττωση της ποσότητας νερού που δεν αποφέρει έσοδα στα συστήματα μεταφοράς, επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού (μη ανταποδοτικό νερό). Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βέλτιστων τεχνικών για τη μείωση των απωλειών νερού στα δίκτυα, στοχεύοντας στην υιοθέτηση των αρχών αυτών από τους υπεύθυνους φορείς διαχείρισης, με ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Το έργο αποσκοπεί στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας λήψης αποφάσεων για την παρακολούθηση των δικτύων πόσιμου νερού, τον έλεγχο και τον εντοπισμό των (υφιστάμενων και εν δυνάμει) απωλειών νερού, αλλά και την επιλογή των βέλτιστων δράσεων για τη μείωση του μη-τιμολογημένου νερού.

Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων με τον έλεγχο των απωλειών νερού, τη μείωση του συνολικού κόστους επεξεργασίας και διανομής του πόσιμου νερού με ταυτόχρονη ελάττωση της ενεργειακής κατανάλωσης, τη συνεισφορά στις προσπάθειες για την υλοποίηση της οδηγίας για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων-WFD. Το κυριότερο όφελος αφορά στην έμμεση αύξηση των εσόδων των ΔΕΥΑ, με τη μείωση των απωλειών νερού και την ορθολογική χρέωση των πολιτών ανάλογα με την πραγματική κατανάλωση.

Εφαρμογές:

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των απωλειών νερού μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα δίκτυα διανομής πόσιμου νερού από τις αντίστοιχες εταιρείες ύδρευσης (στην Ελλάδα ΔΕΥΑ). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις χώρες της Μεσογείου με τα ιδιαίτερα κλιματικά χαρακτηριστικά, όπου η απώλεια ακόμα και ελάχιστης ποσότητας νερού μπορεί να είναι οριακή.

www.waterloss-project.eu

- νασκαφές Δισπηλιού

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Οι ανασκαφές στο Δισπηλιό Καστοριάς έχουν αποκαλύψει ένα προϊστορικό οικισμό, τα σπίτια του οποίου ήτανε χτισμένα πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη ή στην όχθη της.

Με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα έγινε και η αναπαράσταση ενός μέρους του οικισμού, σε φυσικό μέγεθος. Επίσης, μια μικρή συλλογή δίνει πληροφορίες για τα ευρήματα και τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι πριν από 7500 χρόνια.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Ο ανασκαφικός χώρος, που είναι επισκέψιμος και έχει διαμορφωθεί σε ένα «πάρκο» ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, η αναπαράσταση και η μουσειακή συλλογή συγκροτούν ένα ευχάριστο χώρο με πρωτοφανές πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα περιβάλλον εναλλακτικού τουριστικού χαρακτήρα. Να πληροφορηθούν για τη μορφή και τη λειτουργία ενός Πολιτισμού που αποτέλεσε τις ρίζες όλων των άλλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ο χώρος προσφέρεται για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές
Βασική έρευνα, ανάπτυξη πολιτιστικού αποθέματος,

Εφαρμογές:

Βασική έρευνα, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο χώρο της αναπαράσταση. Οργάνωση δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες. Ειδικές ξεναγήσεις με πληροφοριακό χαρακτήρα, σχετικό με την Αρχαιολογική έρευνα. Διοργάνωση του Ανασκαφικού Διδασκαλείου που απευθύνεται σε απόφοιτους, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Αρχαιολογίας από όλα τα αντίστοιχα Τμήματα της χώρας.

- PROSPELASIS

Το έργο PROSPELASIS είχε ως κύριους στόχους του, την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας παρεμβάσεων διευκόλυνσης της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε Μνημεία και την πιλοτική εφαρμογή της σε πέντε Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης. Το έργο υλοποιήθηκε από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Α.Π.Θ (project promoter) σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και χρηματοδοτήθηκε κατά 50 % από εθνικούς πόρους και κατά 50% από πόρους του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κυρίως από Νορβηγία).

Το έργο ολοκληρώθηκε και έγιναν παρεμβάσεις βελτίωσης της φυσικής προσβασιμότητας αλλά και της αντιληπτικότητας σε έξι τελικά Μνημεία της Θεσσαλονίκης (Ροτόντα, Αχειροποίητο, Αγ. Δημήτριο, Αγ. Σοφία, Επταπύργιο, Αγ. Νικόλαο Ορφανό).

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε και οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν δίνουν τη δυνατότητα σε ΑμεΑ να έχουν την μη υποκαθιστώμενη εμπειρία επίσκεψης σε μοναδικά μνημεία. Μερικές από τις παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν περιλαμβάνουν:

1. Επταπύργιο

Κατασκευάστηκε μεταλλική ράμπα με κομμάτι επιφάνειας που διευκολύνει την κίνηση τυφλών
Διαμορφώθηκε απόληξη ράμπας εσωτερικά του Μνημείου σε αντικατάσταση επιφάνειας από χαλίκι
Εγκαταστάθηκε απτικό μοντέλο για διευκόλυνση τυφλών επισκεπτών
Εγκαταστάθηκε σύστημα WiFi που παρέχει πληροφόρηση για το Μνημείο με μορφή κειμένου, ακουστική μορφή (σε ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά) καθώς και νοηματική γλώσσα (ελληνική και διεθνή)

2. Αγία Σοφία

Εγκαταστάθηκε μικρή ράμπα στην είσοδο
Εγκαταστάθηκε σύστημα WiFi αντίστοιχο με αυτό του Επταπυργίου
Εγκαταστάθηκε σήμανση προς ομαλή ράμπα
Εγκαταστάθηκε σήμανση στην είσοδο

3. Αχειροποίητος

Εγκαταστάθηκε εξωτερικό αναβατόριο
Έγινε διαμόρφωση μεταλλικού διαδρόμου που οδηγεί στη νέα είσοδο με κομμάτι επιφάνειας που διευκολύνει κίνηση τυφλών
Εγκαταστάθηκε μικρή μεταλλική ράμπα γεφύρωσης
Διαμορφώθηκε νέα είσοδος
Διαμορφώθηκε εσωτερικό κλιμακοστάσιο στη νέα είσοδο
Εγκαταστάθηκε εσωτερικό αναβατόριο στη νέα είσοδο
Εγκαταστάθηκε σήμανση στην είσοδο
Εγκαταστάθηκε σύστημα WiFi αντίστοιχο με αυτό του Επταπυργίου

4. Αγ. Νικόλαος Ορφανός

Εγκαταστάθηκε σύστημα WiFi αντίστοιχο με αυτό του Επταπυργίου
Έγινε προμήθεια φορητής ράμπας.

5. Άγιος Δημήτριος

Διαμορφώθηκε νέος προσβάσιμος χώρος υγιεινής
Ολοκληρώθηκε ράμπα πρόσβασης στους χώρους υγιεινής
Εγκαταστάθηκε σύστημα WiFi αντίστοιχο με αυτό του Επταπυργίου

6. Ροτόντα

Ολοκληρώθηκε πεζογέφυρα σύνδεσης πεζοδρομίου με την λεγόμενη «Αυτοκρατορική» είσοδο, μήκους 15,5μ. περίπου, η οποία ουσιαστικά είναι προέκταση του άξονα που ξεκινά από το Γαλεριανό συγκρότημα της πλατείας Ναυαρίνου, περνά από την Καμάρα και καταλήγει στη Ροτόντα.

Εγκαταστάθηκε μοντέλο αφής
Ολοκληρώθηκε νέο κλιμακοστάσιο εντός του Μνημείου
Εγκαταστάθηκε εσωτερικό αναβατόριο
Εγκαταστάθηκε σήμανση στην είσοδο
Εγκαταστάθηκε σύστημα WiFi αντίστοιχο με αυτό του Επταπυργίου


Εφαρμογές:
Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αυξάνοντας κατακόρυφα τη δυνατότητα πρόσβασής τους από εμποδιζόμενα άτομα. Η βελτίωση της πρόσβασης σε τέτοιους χώρους μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για την είσοδο της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά του προσβάσιμου τουρισμού.

- Η ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΙΜΟΠ

www.imop.gr

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων και το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του Α.Π.Θ. συνεργάζονται σε ένα κοινό ερευνητικό έργο (2011-2013) με σκοπό την ανάπτυξη ενός πολυεργαλείου ενημέρωσης, εκπαίδευσης σε ουρολογικά θέματα, που απευθύνεται τόσο στους Ουρολόγους και τους επαγγελματίες υγείας, όσο και στο ευρύ κοινό.
Η νέα ιστοσελίδα του ΙΜΟΠ βασίστηκε στην προσαρμογή στην Ουρολογία της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας ιατρικής εκπαίδευσης mEducator .

Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε όλο το εκπαιδευτικό υλικό πολλαπλών μορφών που είχε συλλεχθεί από τα 15 χρόνια λειτουργίας των διάφορων οργανωτικών μορφών του ΙΜΟΠ (ΚΕΣΑΥ/ΜΜΟΠ), καθώς και νέο υλικό που δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες, τόσο Ουρολόγους, όσο και της Πληροφορικής. Όλο το υλικό βασίστηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που χωρίζεται σε δώδεκα βασικές ενότητες, έξι ενότητες για το ευρύ κοινό και έξι που απευθύνονται αποκλειστικά σε ουρολόγους και επαγγελματίες υγείας.

Οι ενότητες που απευθύνονται στο κοινό περιλαμβάνουν ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου τις ουρολογίας, για διάφορες παθήσεις ή συμπτώματα, θεραπευτικές επιλογές, πρόληψη, περιγραφή εξετάσεων και πολλά άλλα.

Οι ενότητες για τους ειδικούς περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικού υλικού (φροντιστήρια, Διαδραστικά σεμινάρια, μάθηση βασισμένη στο πρόβλημα, χειρουργικά μυστικά, τεστ αυτογνωσίας κ.α.), κλινικές μελέτες, καθώς και χρήσιμα εργαλεία καθημερινής ιατρικής πράξης. Οι έξι δράσεις της πλατφόρμας που θα αφορούν αποκλειστικά τους επαγγελματίες υγείας θα είναι password protected, με κωδικούς που θα δίνονται στους επαγγελματίες υγείας μετά από έλεγχο των στοιχείων τους και θα διασφαλίζεται ότι ο χώρος αυτός δεν θα είναι προσβάσιμος στο κοινό.

Εφαρμογές: Ουρολογική κοινότητα, Επαγγελματίες υγείας, φοιτητές Ιατρικής, κοινότητα

- Symbiosis Alzheimer's Support

Η νόσος Alzheimer είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με δραματικές επιπτώσεις, τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές, το οποίο λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας στον 21ο αιώνα [35.6 εκατομμύρια παγκοσμίως νοσούν ήδη (2010), ενώ κάθε 69s εμφανίζεται ένα νέο περιστατικό]. Η Symbiosis, αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διευκόλυνση, κατανόηση και ικανοποίηση των αναγκών όλης της κοινότητας που επηρεάζεται από τη νόσο Alzheimer (ασθενείς, περιθάλποντες, ιατροί).

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Σχετικά με τους ασθενείς, η Symbiosis προτείνει μια νέα διάδραση (με προσαυξημένη πραγματικότητα, φυσικές χειρονομίες, συναισθηματικές αποκρίσεις) με το περιβάλλον τους, που το κανονικοποιεί στις δεξιότητές τους. Το όλο περιβάλλον της Symbiosis αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, προσαρμοζόμενης στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή, και ενεργοποιεί πνευματικές και φυσικές δεξιότητές τους, ενισχύοντας, παράλληλα, την αίσθηση της αυτονομίας και αυτοπεποίθησης.

Η πορεία της αλληλεπίδρασης με τη Symbiosis καταγράφεται συνεχώς, παρέχοντας (μέσω του Cloud) άμεση ενημέρωση στον περιθάλποντα και στον συνδεόμενο με τον ασθενή ιατρό. Οι περιθάλποντες ενισχύονται με βοήθεια διαχείρισης και καθημερινού προγραμματισμού, ψυχολογικής στήριξης και επικοινωνίας με την αντίστοιχη κοινότητά τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης της θέσης του ασθενή στην πορεία του έξω από το σπίτι και προειδοποίησης σε περίπτωση ενδεχόμενου κινδύνου (αποπροσανατολισμός, πτώση κλπ).

Μέσω της Symbiosis, o ιατρός, μπορεί να διαχειρίζεται τους ασθενείς του ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο μέσω της σύνδεσής του από το smartphone του στη βάση (SymbioCloud). Η πρόταση της Symbiosis αποτελεί μια νέα θεώρηση της υποστήριξης των μελών της κοινότητας της νόσου Alzheimer, που μέσω της προηγμένης σχεδίασής της, στοχεύει στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Εφαρμογές:

- SymbioGames: Παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για τους ασθενείς, έτσι ώστε να ασκούνται ψυχικά και σωματικά, με χρήση της τεχνολογίας Kinect.
- SymbioEyes: Αυτόματες λήψεις φωτογραφιών σε μία διαδρομή, υπηρεσία εντοπισμού θέσης μέσω GPS, υπενθύμιση δραστηριοτήτων (όπως η λήψη ενός χαπιού) και έκτακτες κλήσεις για διάφορες καταστάσεις.
- Re-Biosis: Επαναφορά φωτογραφιών για υπενθύμιση του ασθενή, ανανέωση της μνήμης του και επαναφορά στιγμών και συναισθημάτων, μέσω ειδικών γυαλιών οράσεως.
- SymbioSpace: Μέσω ειδικών γυαλιών οράσεως και της εικονικής πραγματικότητας, ο ασθενής μπορεί και θυμάται πράγματα και ανθρώπους (μέσω ταμπελών).
- SymbioOptions: Παρέχονται γενικές ρυθμίσεις της εφαρμογής και επίσης προσωπικές ρυθμίσεις για κάθε ασθενή, όπως προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο.
- SymbioCircle: Συμβουλές, ανταλλαγή απόψεων, ψυχολογική υποστήριξη.
- SymbioOverview: Παρακολούθηση ασθενών, προσαρμογή διαφόρων παραμέτρων, ανάλυση στατιστικών.
- SymbioOrganizer: Εύκολος προγραμματισμός δραστηριοτήτων των ασθενών.

= ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΟΥΝΤΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ / STEM BRAIN

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Οι νευρολογικές διαταραχές που ακολουθούν μία άμεση ή προοδευτική εγκεφαλική βλάβη αποτελούν μείζον πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και την κοινωνία. Για παράδειγμα, ο τραυματισμός του νευρικού συστήματος αποτελεί παγκοσμίως σημαντική αιτία θανάτου ή μακρόχρονης αναπηρίας, ενώ η πολλαπλή σκλήρυνση αποτελεί την πλέον συχνή νευρολογική πάθηση σε νεαρά ενήλικα άτομα.

Η έρευνα των μηχανισμών μέσω των οποίων ενδογενή νευρικά βλαστικά κύτταρα ή μεταμοσχευμένα βλαστικά κύτταρα ασκούν νευροπροστατευτική δράση στον εγκέφαλο χαρακτηρίζεται διεθνώς ως τομέας υψηλής προτεραιότητας και εκφράζονται ελπίδες από την επιστημονική κοινότητα ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων για την αποκατάσταση του τραυματισμένου ή νοσούντος νευρικού συστήματος.

Τα βλαστικά κύτταρα του λιπώδους ιστού (ASCs) αποτελούν μία κατηγορία πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων τα οποία έχουν τη δυνατότητα της αυτo-ανανέωσης και της διαφοροποίησης σε κυτταρικούς πληθυσμούς-παράγωγα και των τριών βλαστικών δερμάτων του εμβρύου. Τα κύτταρα αυτά πλεονεκτούν έναντι των υπόλοιπων γνωστών βλαστικών κυττάρων στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας α. γιατί η λήψη τους από μία ανανεώσιμη κυτταρική πηγή δεν εγείρει ζητήματα βιοηθικής, αλλά και β. γιατί υφίστανται μηδενική ανοσολογική απόρριψη και μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν γενετικά. Υπάρχουν πλέον βάσιμες ενδείξεις ότι η μεταμόσχευση ASCs μετά από τραυματική βλάβη του εγκεφάλου έχει ως αποτέλεσμα ευεργετική αντιφλεγμονώδη, ανοσορρυθμιστική και νευροτροφική δράση.

Η ερευνητική μας ομάδα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από τρία διαφορετικά ερευνητικά εργαστήρια, απομονώνει, πολλαπλασιάζει και επεξεργάζεται καταλλήλως ASCs προτού τα μεταμοσχεύσει σε ζωϊκά πειραματικά μοντέλα εγκεφαλικής βλάβης και πολλαπλής σκλήρυνσης προκειμένου να μελετήσει την επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό, την ενδοεγκεφαλική μετανάστευση, τη διαφοροποίηση και τον νευροπροστατευτικό ρόλο μεταμοσχευμένων αδιαφοροποίητων ή μερικώς διαφοροποιημένων ASCs, καθώς και τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στην φυσιολογικώς εξελισσόμενη νευρογένεση στον εγκέφαλο του ενήλικου.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Η έρευνά μας στοχεύει στην κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών νευροπροστασίας και αποκατάστασης της νευρικής λειτουργίας, καθώς και στην ανάπτυξη εύκολα πραγματοποιήσιμων, ηθικά αποδεκτών και οικονομικά ανεκτών κυτταρικών θεραπειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του τραυματισμένου και νοσούντος εγκεφάλου.

- RLSSMoSeg (Ranking of Locally Sampled Subspaces for Motion Segmentation)

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Η ψηφιακή επανάσταση των τελευταίων δεκαετιών έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του όγκου των βίντεο που καλούμαστε να επεξεργαστούμε. Ένα σημαντικό προκαταρτικό στάδιο για την ανάλυση ενός βίντεο είναι η ανίχνευση και ο διαχωρισμός των αντικειμένων που εμφανίζονται σε αυτό. Ο αλγόριθμός που προτείνουμε, αυτοματοποιεί πλήρως αυτήν την διαδικασία διαχωρίζοντας τα αντικείμενα που εμφανίζονται σε ένα βίντεο με βάσει την κίνησή τους. Η μεθοδός μας στηρίζεται στους γεωμετρικούς περιορισμούς που υπακούουν οι τροχιές σημείων ενδιαφέροντος (points of interest) ενός μη παραμορφώσιμου αντικειμένου. Βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου μας, είναι οτι κάθε βίντεο χωρίζεται σε επικαλυπτόμενα χρονικά παράθυρα και η βασική επεξεργασία γίνεται σε κάθε παράθυρο χωριστά. Αυτό επιτρέπει την παραλληλοποίηση του αλγόριθμου και την επεξεργασία βίντεο μεγάλης διάρκειας. Τα αποτελέσματα των επιμέρους παραθύρων συγχωνεύονται σε επόμενο στάδιο του αλγόριθμου, όπου τα παράθυρα ομαδοποιούνται κατά ζεύγη. Σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μεθόδων είναι οτι ο αλγόριθμός μας μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς επικαλύψεις μεταξύ αντικειμένων καθώς και οτι δεν απαιτεί ο αριθμός τους να είναι σταθερός κατά την διάρκεια ενός βίντεο. Επίσης, οι τροχιές των σημείων που επεξεργάζεται δεν χρειάζεται να έχουν σταθερή διάρκεια ή χρονική επικάλυψη.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Διαχωρίζει τα αντικείμενα σε ένα βίντεο ανεξάρτητα απο τήν διάρκειά του. Ανιχνεύει αυτόματα τον αριθμό των αντικειμένων και διαχειρίζειται επιτυχώς τις επικαλύψεις.

Εφαρμογές:
Αναγνώριση αντικειμένων σε ροές βίντεο.

Long Lasting Memories / LLM

Περιγραφή – Τι είναι:

Το πρόγραμμα «Μνήμες που διαρκούν» είναι ένα εργαλείο εξελιγμένης τεχνολογίας, το οποίο συνδυάζει σύγχρονες νοητικές ασκήσεις με σωματική δραστηριότητα. Ο συνδυασμός αυτός παρέχει πιθανότατα αποτελεσματική προστασία ενάντια στη νοητική έκπτωση που παρατηρείται με τη γήρανση, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Οι συμμετέχοντες εξασκούνται 2 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα, επί 2 μήνες με νοητικές και ήπιες σωματικές ασκήσεις. Σε όλη τη διάρκεια επιβλέπονται από ειδικούς επιστήμονες (ιατρούς, ψυχολόγους).

Η σωματική και νοητική τους κατάσταση εκτιμάται λεπτομερώς πριν από την έναρξη καθώς και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος από ιατρούς και ψυχολόγους (Κέντρο Ημέρας «Αγ. Ελένη» της Εταιρείας Νόσου).

Όλες οι εκτιμήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς για την προστασία των συμμετεχόντων λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει:

Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «Μνήμες που διαρκούν» (LLM - Long Lasting Memories), προτείνεται ως βοήθημα για την ενίσχυση νοητικών λειτουργιών (μνήμη, προσοχή, κρίση, κ.λπ.), παρέχοντας στους ηλικιωμένους όχι μόνο τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη νοητική και σωματική τους κατάσταση, αλλά και να συνεχίσουν να αισθάνονται και να είναι στην πραγματικότητα ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Η εφαρμογή του προγράμματος πραγματοποιείται σε Ελλάδα, Αυστρία, Ισπανία, Κύπρο και Γαλλία.

Πλεονεκτήματα χρήσης:

Οι Μνήμες Μακράς Διαρκείας είναι ένα εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που συνδυάζει γνωστικές και σωματικές ασκήσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου, όλες στο πλαίσιο ενός εξελιγμένου επιβοηθούμενου περιβάλλοντος. Συνδυάζοντας γνωστικές με σωματικές ασκήσεις, το LLM προσφέρει ένα δραστικό αντίμετρο ενάντια στην φθορά των γνωστικών λειτουργιών που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, το LLM βελτιώνει ενεργά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.
Εφαρμογές:

Η υπηρεσία LLM μπορεί να εγκατασταθεί σε ατομικά σπίτια, σε Κέντρα Φροντίδας Ημέρας ή και σε ιατρικά κέντρα. Έτσι εξασφαλίζει τη γνωστική και σωματική εκγύμναση των χρηστών του σε ένα ασφαλές, εξατομικευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στον αρθρωτό σχεδιασμό της πλατφόρμας LLM, που προσφέρει την ευκαιρία για προσαρμογή της πλατφόρμας αυτής στις ανάγκες του χρήστη οι οποίες διαφέρουν πολύ από το ένα περιβάλλον στο άλλο.

- ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ Ae-H

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Σε μια ψηφιακή πλατφόρμα καταγράφονται μέσω τηλεμετρίας με τη χρήση βιοαισθητήρων βιολογικές παράμετροι κρίσιμες, σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγχρονης αθλητιατρικής, για την παρακολούθηση τόσο της υγείας όσο και της φυσικής κατάστασης των αθλητών.

Κατά την προαγωνιστική και αγωνιστική περίοδο αθλητών διεξάγεται έλεγχος της αερόβιας ικανότητας και των αιμοδυναμικών ανταποκρίσεων και βασικών βιολογικών παραμέτρων κατά την προπόνηση με εφαρμογές και συσκευές τηλεματικής. Τα δεδομένα για κάθε αθλητή αποστέλλονται και διατηρούνται σε ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, όπου και είναι προσβάσιμα για αξιολόγηση από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα καταγραφής των δεδομένων στην Κάρτα Υγείας και Επίδοσης του κάθε αθλητή.

ATHLETES e-HEALTH

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Χρησιμοποιούνται νέα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που βελτιώνουν την ποιότητα παρακολούθησης και υποστήριξης ατόμων που αθλούνται και διευκολύνουν την πρόσβαση των αθλητών σε προσωποποιημένες υπηρεσίες υγείας, παρέχοντας αφενός πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση πιθανών ασκησιογενών διαταραχών της υγείας τους και αφετέρου καταγραφή και αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της άθλησης με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και επίδοσης του αθλητή.
Η καινοτομία έγκειται στη χρήση της τηλεματικής στη συστηματική παρακολούθηση του αθλητή με στόχο την πρόληψη των διαταραχών της υγείας του στο χώρο άθλησής του. Έτσι επιτυγχάνεται η παρακολούθηση της λειτουργίας διαφόρων συστημάτων του αθλητή κατά την ώρα της άθλησης με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και επίδοσης του, εξασφαλίζοντας και στις δύο περιπτώσεις την ελαχιστοποίηση αν όχι την αποφυγή κινδύνου για τον αθλητή, χωρίς την μετακίνηση ειδικού επιστημονικού προσωπικού προς τους χώρους άθλησης. Επίσης για πρώτη φορά υλοποιείται η δημιουργία ηλεκτρονικής Κάρτα Υγείας και Επίδοσης του Αθλητή.

Η χρήση μεθόδων τηλεϊατρικής, που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στην Ελλάδα στον αθλητικό χώρο, διασφαλίζει την ταχεία και έγκυρη διάγνωση πιθανών ασκησιογενών διαταραχών, αφού ουσιαστικά στον ιατρικό έλεγχο συμμετέχει εξειδικευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό, χωρίς να παρευρίσκεται στον χώρο εξέτασης. Σημαντικό πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης ιατρικού ελέγχου στους χώρους άθλησης των αθλητών χωρίς την ανάγκη μετακίνησής τους, γεγονός που εξασφαλίζει με μικρό κόστος την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εξετασθέντων. Παράλληλα μειώνεται και το κόστος του ιατρικού ελέγχου, καθώς δεν απαιτείται η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού, τόσο ιατρών, όσο και εργοφυσιολόγων κατά την διάρκεια των ελέγχων. Η συστηματική παρακολούθηση μέσω προληπτικών εξετάσεων αθλητών και η δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου για τον καθένα από αυτούς είναι το σημαντικότερο βήμα που μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση αυτή, με στόχο την αποφυγή επεισοδίων υγείας κατά την άθληση.

Εφαρμογές:

Σε αθλητές όλων των αγωνισμάτων και κάθε προπονητικού επιπέδου
Σε αθλητές απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό
Σε αθλητές με διαταραχές υγείας που χρήζουν ιατρική παρακολούθηση κατά ην άσκηση
Σε άτομα με ειδικές ανάγκες κατά την άθλησή τους
Σε ασθενείς που χρήζουν ιατρική παρακολούθηση ακόμη και σε καθημερινές δραστηριότητες (όπως σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια)
Σε ασθενείς που συμμετέχουν σε προγράμματα συστηματικής άσκησης

- «ΙΝΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΝΔΥΩΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΧΑΛΥΒΑ», Εφευρέτης Καθηγητής Α.-Δ. Τσώνος, S.F.R.C.J.


Σύντομη περιγραφή/περίληψη: Εφεύρεση για αντισεισμικές ενισχύσεις κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα με μανδύες από ινοπλισμένο σκυρόδεμα υψηλής αντοχής χωρίς τη χρήση συμβατικού χάλυβα, η οποία κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Νο 1005657).

Με τη μέθοδο αυτή δύνανται να ενισχυθούν οι οικοδομές από οπλισμένο σκυρόδεμα με ασφάλεια εφάμιλλη ή και καλύτερη αυτής που προσφέρουν οι δύο ήδη γνωστές μέθοδοι ενίσχυσης, δηλαδή με μανδύες από οπλισμένο σκυρόδεμα και με μανδύες από σύνθετα υλικά, αλλά συγχρόνως με τη χρήση της προτεινόμενης νέας μεθόδου επιτυγχάνεται και σημαντική οικονομία. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η καινοτόμος αυτή πρόταση ενίσχυσης, αποτελεί μια πρωτοποριακή ελληνική μέθοδο αντισεισμικής ενίσχυσης πολυκατοικιών από οπλισμένο σκυρόδεμα που όπως έχει αποδειχθεί από πειραματικά δεδομένα, προσφέρει τεχνικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις άλλες δύο μεθόδους.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Με τη μέθοδο αυτή δύνανται να ενισχυθούν οι οικοδομές από οπλισμένο σκυρόδεμα με ασφάλεια εφάμιλλη ή και καλύτερη αυτής που προσφέρουν οι δύο ήδη γνωστές μέθοδοι ενίσχυσης, δηλαδή με μανδύες από οπλισμένο σκυρόδεμα και με μανδύες από σύνθετα υλικά, αλλά συγχρόνως με τη χρήση της προτεινόμενης νέας μεθόδου επιτυγχάνεται και σημαντική οικονομία.

Εφαρμογές: Η καινοτόμος αυτή πρόταση ενίσχυσης, αποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδο αντισεισμικής ενίσχυσης πολυκατοικιών από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική μέθοδος ελληνικής εμπνεύσεως και η οποία όπως έχει αποδειχθεί από πειραματικά δεδομένα είναι σημαντικά αποδοτικότερη και οικονομικότερη από τις άλλες δύο γνωστές μεθόδους αντισεισμικής ενίσχυσης κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα δηλαδή τους μανδύες από οπλισμένο σκυρόδεμα και τους μανδύες από σύνθετα υλικά.

- Θερμοκήπιo: Μια ταινία τεκμηρίωσης για την κλιματική αλλαγή

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Η ταινία Θερμοκήπιο πραγματεύεται το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Η ταινία βιντεοσκοπήθηκε κομμάτι – κομμάτι και συντέθηκε χρησιμοποιώντας ως πλαίσιο συναρμογής το μοντέλο Γνώση – GNOSIS (GNOSIS: Guidelines for Nature Of Science Introduction in Scientific literacy).

Πρόκειται για ένα μοντέλο για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που εστιάζει στη φύση των φυσικών επιστημών και ανιχνεύει τις τρεις συμπληρωματικές διαστάσεις της μάθησης: τη γνωστική, τη μετα-γνωστική και τη συναισθηματική.
Συστατικά της ταινίας ήταν τα εξής:

1. Συνεντεύξεις με επιστήμονες, που εξηγούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και διατυπώνουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις στο πρόβλημα.
2. Συνεντεύξεις με φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και με πολίτες, που απαντούν στις ερωτήσεις: Γνωρίζετε τι εννοούμε όταν λέμε υπερθέρμανση του πλανήτη ή φαινόμενο του θερμοκηπίου; Τι πιστεύετε ότι προκαλεί την υπερθέρμανση; Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει; Τι κάνετε εσείς στην καθημερινή σας ζωή;
3. Πρωτότυπα μονταρισμένα αποσπάσματα από προ-υπάρχουσες ταινίες (ντοκιμαντέρ, ταινίες μυθοπλασίας ακόμη και κινούμενα σχέδια) που περιέχουν εικόνες της γης και εικόνες από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης συνοδευόμενα από αφήγηση με ισχυρή περιβαλλοντική πληροφόρηση και προσανατολισμό στην ανάδειξη της φύσης των φυσικών επιστημών.

Τα γυρίσματα έγιναν το 2009 και η διάρκεια της ταινίας είναι 51 λεπτά.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:
Η ταινία Θερμοκήπιο σχεδιάστηκε με σκοπό να εισαγάγει τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς στην κλιματική αλλαγή και ειδικότερα στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επίσης η ταινία ως διδακτικό υλικό στοχεύει να ενθαρρύνει τους θεατές-εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.
Σκοπός μας ήταν να ενεργοποιούνται, κατά τη διάρκεια της ταινίας Θερμοκήπιο, όλες οι διάφορες συνιστώσες της φύσης των φυσικών επιστημών. Για το λόγο αυτό, φροντίσαμε (i) να προ-σχεδιάσουμε την είσοδο στην ταινία των αναγκαίων στοιχείων φύσης των φυσικών επιστημών και (ii) να προκαθορίσουμε την ισορροπία μεταξύ της γνωστικής, της μετα-γνωστικής και της συναισθηματικής διάστασης της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών που αναμέναμε να ενεργοποιηθούν κατά την παρακολούθηση της ταινίας.
Η ταινία Θερμοκήπιο επιχειρεί να συνδυάσει σε ισορροπία όλες τις παραμέτρους της φύσης των φυσικών επιστημών και ταυτόχρονα να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των θεατών τόσο απέναντι στις φυσικές επιστήμες όσο και απέναντι στην αλληλεπίδραση των φυσικών επιστημών με τον πολιτισμό, την ηθική, την πολιτική, την οικονομία, την τεχνολογία και την κοινωνία στο σύνολό της.

Εφαρμογές:

Η ταινία αποτελεί την αφορμή για μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων σχετικά με την κλιματική αλλαγή μεταξύ μελλοντικών εκπαιδευτικών. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πέντε εφαρμογές με μελλοντικούς και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν αρχικά την ταινία και στη συνέχεια συμμετέχουν στην αντιπαράθεση, όπου κάθε «ομάδα» αναλαμβάνει να «παίξει» ένα συγκεκριμένο ρόλο. Οι επτά ομάδες αντιπροσωπεύουν όλες τις σύγχρονες απόψεις και τάσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή (οικολόγοι, περιβαλλοντολόγοι - τεχνολόγοι, συγκοινωνιολόγοι, υποστηρικτές της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και οικονομολόγοι). Κάθε ομάδα παραλαμβάνει ένα φάκελο με έντυπο υλικό, που παρέχει επιχειρήματα υπέρ της δικής τους άποψης και κατά των απόψεων των άλλων ομάδων. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να προετοιμάσουν μια σύντομη «διάλεξη» - παρουσίαση της ομάδας τους, να οργανώσουν τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και των άλλων ομάδων αλλά και να είναι έτοιμοι να θέσουν οι ίδιοι ερωτήσεις στους υπόλοιπους.

- ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Τα οργανικά ηλεκτρονικά (organic electronics) αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας, με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές που αναμένονται να φθάσουν τα 15 δις ευρώ το 2015 και τα 65 δις ευρώ το 2022.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Η τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνολογία του πυριτίου. Για παράδειγμα τα οργανικά ηλεκτρονικά είναι εκτυπώσιμα και μπορούν να παραχθούν σε μεγάλη κλίμακα, έχουν χαμηλότερο κόστος, έχουν χαμηλότερο βάρος, είναι εύκαμπτα και μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια επίπεδη ή μη. Έτσι εμφανίζονται νέα πεδία εφαρμογών που αναμένεται να βελτιώσουν και να αλλάξουν τους τρόπους Επικοινωνίας - Ενημέρωσης, Παραγωγής Ενέργειας, Φωτισμού, και να επηρεάσουν δραματικά τους κλάδους των Ηλεκτρονικών, της Βιοηλεκτρονικής κ.ά.

Εφαρμογές:

Τα οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές στην Ενέργεια, Φωτισμό, Ηλεκτρονική, Υγεία και τα Τρόφιμα. Ορισμένα παραδείγματα των εφαρμογών που βασίζονται στα νέα οργανικά υλικά και τις διαδικασίες ανάπτυξης τους σε μεγάλη κλίμακα είναι: οι χαμηλού κόστους Εύκαμπτες Οθόνες, τα Εύκαμπτα Φωτοβολταϊκά, οι Εκτυπώσιμες Μπαταρίες, τα Έξυπνα Υφάσματα και η ενδυμασία με ενσωματωμένες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, οι Βιοδιαγνωστικές συσκευές, τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, η συσκευασία τροφίμων, κλπ.

Bελτιωμένα μεταλλικά εμφυτεύματα-βιουλικά

Στην κατηγορία των βιουλικών εντάσσονται μεταξύ άλλων και διάφορα μέταλλα και κράματα (όπως χάλυβας, τιτάνιο και τα κράματά του Ti6A4V, Ti-Nb-Zr, κράματα Co-Cr-Mo) τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη χειρουργική ως εξαρτήματα συσκευών και εργαλείων καθώς επίσης και ως μεταλλικά εμφυτεύματα (π.χ. ορθοπεδικά, καρδιακά, οδοντικά). Από έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ότι τα μεταλλικά αυτά υλικά πρέπει να πληρούν ορισμένες ιδιότητες όπως αντοχή, σκληρότητα, αντίσταση στη φθορά και στη διάβρωση, βιοσυμβατότητα κ.α.

Πολλές φορές είναι απαραίτητη η τροποποίηση της επιφάνειας των υλικών αυτών στοχεύοντας στη βελτίωση των επιφανειακών ιδιοτήτων τους ενώ ταυτόχρονα οι βασικές ιδιότητες του υλικού παραμένουν αναλοίωτες. Η τροποποίηση αυτή επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους όπως εμφύτευση ιόντων-ion implantation, ion beam mixing, plasma nitridation, plasma oxidation, Physical Vapor Deposition-PVD, Chemical Vapor Deposition-CVD, με τις οποίες επιτυγχάνεται η δημιουργία λεπτών επιστρώσεων στη μεταλλική επιφάνεια με καλή πρόσφυση στο υπόστρωμα-μεταλλικό υλικό.

Στα πλαίσια συνεργασίας του ραδιοχημικού εργαστηρίου του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. με πανεπιστήμια στο εξωτερικό πραγματοποιείται η παρασκευή βελτιωμένων μεταλλικών εμφυτευμάτων με βάση κράματα του τιτανίου και κοβαλτίου. Στη συνέχεια γίνεται ο χαρακτηρισμός των νέων τροποποιημένων υλικών και μελετώνται οι μηχανικές τους ιδιότητες, η συμπεριφορά τους στη διάβρωση και η βιοσυμβατότητά τους σε συνάρτηση με τα αρχικά υλικά (μη τροποποιημένα).

Τα πειράματα διάβρωσης πραγματοποιούνται in vitro σε διαλύματα, υπό συνθήκες που προσομοιάζουν τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού. Μετά τη διάβρωση εξετάζεται η επιφάνεια των δειγμάτων με διάφορες μη καταστροφικές τεχνικές κατάλληλες για επιφανειακή ανάλυση (π.χ. Rutherford Backscattering Spectrometry-RBS, Nuclear Reaction Analysis-NRA, Χ-ray Photoelectron Spectroscopy-XPS, Χ-ray Diffraction-XRD) και ηλεκτρονική μικροσκοπία. Ταυτόχρονα ελέγχεται η βιοσυμβατότητά τους με την απελευθέρωση μεταλλικών ιόντων στο υπό εξέταση διάλυμα.

Τα νέα υλικά παρουσιάζουν βελτιωμένες ιδιότητες όσον αφορά στην αντοχή τους, στην αντίσταση απέναντι στη διάβρωση και στη βιοσυμβατότητα προσφέροντας δυνατότητες εφαρμογής τους. Επίσης θα πραγματοποιηθεί μελέτη πραγματικών δειγμάτων (εμφυτευμάτων) σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων θα οδηγήσει στην απόκτηση πληρέστερης γνώσης για τη συμπεριφορά των εμφυτευμάτων που μελετούνται.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Μεταλλικά εμφυτεύματα-βιουλικά με βελτιωμένες ιδιότητες, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία των ασθενών

Εφαρμογές: Βιουλικά με εφαρμογές στη χειρουργική

Δράσεις του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής για τη συστηματική μελέτη της σεισμικής τρωτότητας και αποτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης της Θεσσαλονίκης σε μελλοντικούς ισχυρούς σεισμούς.

- Σεισμική Τρωτότητα και Διακινδύνευση της πόλης της Θεσσαλονίκης

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:
Προβολή ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για την εκτίμηση της σεισμικής τρωτότητας και διακινδύνευσης της Θεσσαλονίκης.

Περιλαμβάνει όλα τα στάδια μια πλήρως υψηλής τεχνολογίας μελέτη που κωδικοποιούνται ως εξής: Σεισμική επικινδυνότητα και εκτίμηση σεισμικών φορτίων σχεδιασμού για διάφορα σεισμικά σενάρια, γεωτεχνική χαρτογράφηση, μικροζωνική μελέτη, αποτύπωση του δομημένου περιβάλλοντος, των δικτύων και των έργων υποδομής (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας, συγκοινωνιακά δίκτυα, λιμάνι), εκτίμηση της τρωτότητας και των αναμενόμενων βλαβών στο δομημένο περιβάλλον τις υποδομές και στα δίκτυα κοινής ωφελείας, εκτίμηση της διακινδύνευσης και των αλληλοεπιδράσεων μεταξύ των δικτύων που αυξάνουν την τρωτότητα και τις πάσης φύσεως απώλειες και ζημιές.

Πρόκειται για την εξέλιξη πολλών ερευνητικών προγραμμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και χρηματοδότηση. Τα αποτελέσματα των μελετών, μερικές από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, καθορίζουν την δημιουργία σεναρίων σεισμικού κινδύνου και την ανάπτυξη στρατηγικών για την διαχείριση της σεισμικής διακινδύνευσης για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Η εκτίμηση της τρωτότητας και της σεισμικής διακινδύνευσης με σύγχρονες μεθόδους είναι υψίστης σημασίας για την αποτίμηση και στην συνέχεια τη μείωση της διακινδύνευσης στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η μείωση της διακινδύνευσης επιτυγχάνεται μέσω της λήψης κατάλληλων μέτρων για την προσεισμική ενίσχυση του δομημένου περιβάλλοντος (κτιρίων, δικτύων κοινής ωφέλειας και υποδομών), αλλά και την αποτελεσματικότερη οργάνωση για την ουσιαστική διαχείριση της κρίσης και την αποκατάσταση των βλαβών μετά το σεισμό.

Εφαρμογές:

Καθοριστική συμβολή στην αντισεισμική θωράκιση ενός μεγάλου πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως η Θεσσαλονίκη και στη δυνατότητα δημιουργίας ενός κατάλληλου και ολοκληρωμένου μεθοδολογικού εργαλείου για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης μέσω ενός συστήματος ιεραρχημένης και ορθολογικής λήψης αποφάσεων ως προς τις προτεραιότητες επέμβασης ή προσεισμικών ενισχύσεων.

Στόχος αποτελεί η μείωση των απωλειών, και του χρόνου αποκατάστασης, όπως και η αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης, τόσο από την άποψη του ανθρώπινου παράγοντα όσο και οικονομικά.

- «Πολυγλωσσικό Λεξικό για το Νηπιαγωγείο» & «Παιδικό βιβλίο για τη Διγλωσσία»

Aπό την ΑΜΚΕ «Πολύδρομο: Ομάδα και την περιοδική έκδοση για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία» με βάση την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ.

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Το «Πολύδρομο» είναι ΑΜΚΕ που δραστηριοποιείται στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. πραγματοποιώντας δράσεις, κοινωνικές και επιστημονικές, σχετικά με την προβολή, την ενημέρωση και την διάχυση θεμάτων που αφορούν τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό, με επίκεντρο την εκπαίδευση. Παράγει το ομώνυμο πολυγλωσσικό περιοδικό «Πολύδρομο» και άλλες εκδόσεις, έντυπες και ψηφιακές, όπως ετήσια ημερολόγια, παιδικά βιβλία, καθώς και εφαρμογές πολυγλωσσικού υλικού για εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς. Επιλέγουμε δύο από τα πρότζεκτ και τα καινοτομικά προϊόντα της ομάδας:

Α. Το «Πολυγλωσσικό Λεξικό για το Νηπιαγωγείο»:
Το πολυγλωσσικό λεξικό είναι ψηφιακό και οι γλώσσες που προσφέρει είναι τα ισπανικά, τα αλβανικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά. Σκοπός του πολυγλωσσικού λεξικού είναι α) την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στους/στις νηπιαγωγούς, τα νήπια και τους γονείς τους, β) την ανάπτυξη της γλωσσομάθειας των παιδιών, γ) την ενίσχυση της υπάρχουσας διγλωσσίας των παιδιών από γονείς μετανάστες ή από μικτές οικογένειες. Περιέχει λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Β. Το παιδικό βιβλίο για τη διγλωσσία με τίτλο «Το πρώτο μου βιβλίο για τη διγλωσσία: ανάμεσα στον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο» αποτελεί μια πρωτότυπη πρόταση για εκπαιδευτικό υλικό για το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, η οποία περιλαμβάνει: τη χρήση τριών γλωσσών (ελληνικά, αγγλικά και αραβικά) και την παιδική αφήγηση και παρουσίαση της άλλης χώρας καταγωγής των δίγλωσσων παιδιών-πρωταγωνιστών του (Λίβανος). Αποτελείται από τα εξής μέρη: θεωρητικό, διαδραστικό, διαπολιτισμικό και αραβικό, με το κάθε ένα να αποβλέπει στην ανάπτυξη ξεχωριστών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της διγλωσσίας και της διαπολιτισμικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δείγμα του βρίσκεται στο http://www.polydromo.gr/ellhnoaraviko/edubb.html

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Α. Το «Πολυγλωσσικό Λεξικό για το Νηπιαγωγείο»:
Το ψηφιακό «Πολυγλωσσικό Λεξικό για το Νηπιαγωγείο» έχει δημιουργηθεί στο πρόγραμμα Office Powerpoint. Περιέχει στα ισπανικά, τα αγγλικά, τα αλβανικά και τα γερμανικά:

Τους αριθμούς από το 1-20, δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες
Μέρες, μήνες και εποχές
Απλές λέξεις που δηλώνουν καταστάσεις («Έχει ζέστη», «Φοβάμαι» κ.λπ.) χαιρετισμούς, καθώς και λέξεις υλικών του νηπιαγωγείου
Μέρη του σώματος
Συγγενικά πρόσωπα
Χρονικά και τοπικά επιρρήματα
Επαγγέλματα
33 φράσεις που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα του νηπιαγωγείου
Οι συχνές επαναλήψεις, τα έντονα χρώματα και τα κινούμενα σχέδια βοηθούν το παιδί να κατακτήσει τις λέξεις και φράσεις που συναντάει στην καθημερινότητά του, να του διεγείρουν την περιέργεια και να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο κλίμα μάθησης. Το απλό ψηφιακό περιβάλλον του λεξικού, καθώς και η εύκολη περιήγηση ανάμεσα στις θεματικές καρτέλες και τις γλώσσες, επιτρέπουν σε κάθε εκπαιδευτικό και γονέα να το χρησιμοποιήσουν. Η ταυτόχρονη παρουσία των τεσσάρων γλωσσών σε ένα λεξικό βοηθάει στην παράλληλη εκμάθηση γλωσσικών στοιχείων, ενώ ο συνδυασμός ξένων-μεταναστευτικών γλωσσών συμβάλλει στην άρση των κοινωνιογλωσσικών προκαταλήψεων.

Β. Το πρώτο μου βιβλίο για τη διγλωσσία συμβάλλει ουσιαστικά στην ενθάρρυνση της διαπολιτισμικής και διαγλωσσικής επικοινωνίας ανάμεσα στα παιδιά της τάξης. Ειδικότερα μέσα από τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες ανακάλυψης των άλλων γλωσσών, οι μικροί/ές μαθητές/τριες αναπτύσσουν πολυγλωσσικές δεξιότητες και κριτικό πολυγραμματισμό, ενώ, παράλληλα, γεφυρώνεται η απόσταση ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια.

Εφαρμογές:

Η χρήση του ψηφιακού πολυγλωσσικού λεξικού και του παιδικού βιβλίου ως εκπαιδευτικά εργαλεία είναι εύκολη και ευχάριστη και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται σε αυτά έχει προέλθει από νηπιαγωγούς με εμπειρία σε πολυγλωσσικές τάξεις. Ο σχεδιασμός τους επιτρέπει την εφαρμογή τόσο σε ομαδική όσο και σε εξατομικευμένη μάθηση στο σχολείο και στο σπίτι.

- Σχεδίαση και ανάπτυξη αναλυτικού προγράμματος Φυσικών Επιστημών προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής και ανθρώπινης κοινωνίας

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:
Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης: (α) της διεθνούς βιβλιογραφίας που σχετίζεται με τα πεδία «κοινωνικός αποκλεισμός», «φτώχεια» «παιδαγωγική» και «γραμματισμός στις Φυσικές Επιστήμες για όλους», (β) των αναλυτικών προγραμμάτων Φυσικών Επιστημών διαφόρων χωρών. Η ανάλυση έγινε με στόχο τον εντοπισμό χαρακτηριστικών που σκιαγραφούν ένα πλαίσιο για ένα αναλυτικό πρόγραμμα που να διασφαλίζει την ισότιμη απορρόφηση του κοινωνικού πλούτου των Φυσικών Επιστημών σε όλα τα παιδιά. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε πέντε επίπεδα: 1) Προθέσεις, 2) Περιεχόμενο, 3) Μεθοδολογία διδασκαλίας, 4) Αξιολόγηση και 5) Υποστήριξη. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο αναλυτικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στη βάση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο μέρος. Το πρόγραμμα αυτό υιοθετήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για μια δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία.

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Η εργασία αυτή προωθεί την επιστημονική συζήτηση σχετικά με τη σχεδίαση και ανάπτυξη αναλυτικών προγραμμάτων Φυσικών Επιστημών προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης. Υποστηρίζουμε την ιδέα ότι ένα αναλυτικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών που προωθεί μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη προοπτική της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών μπορεί να κάνει το όραμα του γραμματισμού στις Φυσικές Επιστήμες για όλους μια πραγματικότητα.

Εφαρμογές:

Το αναλυτικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει η ερευνητική μας ομάδα έχει υιοθετηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο. Το αναλυτικό πρόγραμμα πρόκειται να εφαρμοστεί και ελπίζουμε ότι θα προκύψουν αξιόλογα συμπεράσματα από αυτή την εφαρμογή. Η διεθνής κοινότητα έχει αξιολογήσει το εν λόγω αναλυτικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών ως μια ιδιαίτερα σημαντική ερευνητική πρακτική για πολλές άλλες χώρες που προσπαθούν να βελτιώσουν τα δικά τους αναλυτικά προγράμματα Φυσικών Επιστημών.

- ATLASWIKI

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:

Σχεδιάσαμε το atlaswiki ως μια εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού που στοχεύει να υλοποιήσει ένα συνεργατικό διαδραστικό περιβάλλον μάθησης, όπου οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετέχουν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με σκοπό την αναζήτηση και απόκτηση γνώσης, την ομαδική εργασία, την συνεχή χρήση και ανάπτυξή του wiki. Για τη συμμετοχή και χρήση του atlaswiki δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής, ούτε και η υλοποίηση του χρειάζεται να αγοραστεί ακριβό λογισμικό.

Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να συμμετέχει είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με λειτουργικό σύστημα και φυλλομετρητή ιστοσελίδων εγκατεστημένο καθώς και σύνδεση με το internet. Οργανώσαμε το atlaswiki ώστε οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές/τριες που συμμετέχουν σε αυτό να μπορούν συνεργατικά και μη γραμμικά να δομούν το περιεχόμενό του και να ενεργοποιείται έτσι ένα διαδραστικό περιβάλλον αμφίδρομης επικοινωνίας. Ταυτόχρονα για εμάς υπάρχει εδώ ερευνητικό ενδιαφέρον και συλλέγουμε δεδομένα για τον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με εμάς τους σχεδιαστές-διευκολυντές και με το ίδιο το περιβάλλον του atlaswiki.

Το σημαντικό για μας είναι να ανιχνευτεί το ποσοστό της αλληλεπίδρασης και της συμμετοχής, καθώς επίσης η φιλικότητα του χώρου και η δυνατότητα επέκτασής του και σε άλλες εφαρμογές στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών. Το atlaswiki φιλοδοξεί να βγάλει από την απομόνωση τους τους μελλοντικούς και εν ενεργεία δασκάλους και δασκάλες και να δημιουργήσει μια κοινότητα μάθησης με πιο διαφανή ανταλλαγή της γνώσης, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναδείξουν και να εξελίξουν τις πραγματικές τους προσδοκίες και δυνατότητες σχετικά με τη μάθηση των φυσικών επιστημών και όχι να αξιολογηθούν από τελικές εξετάσεις ή εργασία.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο atlaswiki μοιράζονται την υπευθυνότητα του σκέφτομαι και κάνω: επιμερίζουν την νοητική δράση, έτσι ώστε να μην πέφτει στον καθένα ξεχωριστά το βάρος της διαχείρισης του συνολικού εγχειρήματος.


Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Το atlaswiki άρχισε να σχεδιάζεται το 2007, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες του web-2 και υλοποιώντας ένα συνεργατικό περιβάλλον επικοινωνίας και μάθησης προσπαθεί να ξεπεράσει την ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία που αρχικά είχε δοθεί τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης διαδικτυακών περιβαλλόντων μάθησης και να καλύψει την ανάγκη για ενεργές δομικές παιδαγωγικές αρχές. Θεωρούμε ότι η χρήση των περιβαλλόντων αυτών μπορεί να διευκολύνει τη μάθηση, επιτρέποντας την τεχνολογία να προάγει την εκπαιδευτική ανάπτυξη και καινοτομία. Έτσι, η τεχνολογία αποκτά το ρόλο του «μέσου» για την εκπαιδευτική διαδικασία και απομυθοποιείται ανοίγοντας το δρόμο για αποτελεσματικά διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης και παρέχοντας γόνιμη ανάδραση


Εφαρμογές:
Το atlaswiki έχει αρχικά σχεδιαστεί και οργανωθεί (αλλά εξελίσσεται καθημερινά μια και αυτό είναι ένα από τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των wiki) για να υποστηρίξει μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. όπως το «Φυσικές επιστήμες και πολιτισμός στην εκπαίδευση» και το «Φυσικές επιστήμες για την εκπαίδευση του πολίτη», σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών, ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη και αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού και διδακτικών προσεγγίσεων για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών όπως το «Φυσικές επιστήμες και τέχνη» του Διδασκαλείου Δημήτρης Γληνός και τα ευρωπαϊκά προγράμματα The MAP prOject, STeT, HIPST.

- Σύστημα ενοποιημένης ψηφιακής τεκμηρίωσης, διαχείρισης και οπτικοποίησης ανασκαφικών δεδομένων. Ψηφιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση αρχαιολογικών δεδομένων.

Σύντομη περιγραφή/περίληψη:
Ψηφιακή εφαρμογή Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, σε συνδυασμό με βάσεις δεδομένων και φωτογραμμετρικές τρισδιάστατες αποτυπώσεις, με στόχο την τεκμηρίωση και διαχείριση δεδομένων τόσο κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής όσο και κατά τη φάση της μελέτης του αρχαιολογικού υλικού. Αναπαραστάσεις των αρχιτεκτονικών δεδομένων με βάση την επεξεργασία των αρχαιολογικών πληροφοριών

Χαρακτηριστικά – Σε τι συμβάλλει – Πλεονεκτήματα χρήσης:

Γρήγορη και αξιόπιστη τεκμηρίωση του πλήθους των δεδομένων που παράγει η ανασκαφική διαδικασία
Ανασύνθεση της σύνθετης ανασκαφικής διαδικασίας
Υψηλή ακρίβεια των ανασκαφικών αποτυπώσεων
Δημοσιοποίηση και ανάδειξη ανασκαφικών αποτελεσμάτων και αρχαιολογικών χώρων.
Επαφή του κοινού με τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας.
Δυνατότητα συνδυαστικής επεξεργασίας των ανασκαφικών δεδομένων με πολλαπλές μεθοδολογίες
Τοποθέτηση των ανασκαφικών δεδομένων στον χώρο και εύκολη ανασύνθεση των χωρικών τους συναφειών (contexts)
Ισχυρή και εύκολη στη χρήση διεπαφή (interface) του χρήστη με τα αρχαιολογικά δεδομένα
Απλός χειρισμός, προσιτός σε μη εξειδικευμένο προσωπικό
Ανασύνθεση της πορείας της ανασκαφικής διαδικασίας μέσω τρισδιάστατων εικόνων
Παραγωγή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σχεδίων σε συνδυασμό με ψηφιακές φωτογραφικές απεικονίσεις για μέγιστη πιστότητα
Σημαντική οικονομία χρόνου αποτύπωσης και αρχειοθέτησης σχεδίων, φωτογραφιών και δεδομένων με παράλληλη βελτίωση της ακρίβειας
Ακριβής και πειστική αναπαράσταση και ανάδειξη


Εφαρμογές:
Αρχαιολογικές συστηματικές και σωστικές ανασκαφές
Φωτογραφικό ΥλικόΔείτε τα σχετικά βίντεο:

PANDORA ΑΠΘ


Copyright © 2018 RThess All rights reserved