ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


[vids] Γκουαντάναμο στην Χαλκιδική

22/2/2013 10:25:02 μμ

[vids] Γκουαντάναμο στην Χαλκιδική

Διαψεύδει η ΕΛΑΣ καταγγελίες δικηγόρων των προσαχθέντων. Σε ανακοίνωση σημειώνει ότι οι έρευνες γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γκουαντάναμο στην Χαλκιδική καταγγέλουν δικηγόροι στη σημερινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΔΟΘ.

Για ένα ιδιότυπο καθεστώς κρατικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας μίλησαν σήμερα οι δικηγόροι των προσαχθέντων κατοίκων της Χαλκιδικής για τα γεγονότα στις Σκουριές.

Οι πρακτικές της ΕΛΑΣ, τόνισαν οι δικηγόροι, παραπέμπουν σε νοοτροπίες Γκουαντάναμο και δικτατοριών και παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας συνταγματικότητας και ηθικής, με απώτερο στόχο το κίνημα αντίστασης των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Ειδικότερα οι δικηγόροι κατήγγειλαν συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση πολιτών και κατατρομοκράτησή τους, έντονη παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών καθ? όλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές, παρατεταμένες και αναίτιες κρατήσεις, παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA), παρεμπόδιση του έργου των συνηγόρων, παράνομες ανακρίσεις χωρίς προηγούμενη απαγγελία κατηγοριών και απουσία δικηγόρων ενώ έκαναν λόγο και για εξαφανίσεις – απαγωγές προσαχθέντων που αγνοούνται για πολλές ώρες.

Τέλος, οι δικηγόροι τονίζουν ότι θα συνεχίσουν το έργο τους, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους και στον αγώνα που κάνουν ενάντια στην καταστροφή του τόπου.

"Στόχος η φίμωση"

Για αθρόες προσαγωγές πολιτών με ένα μόνο κριτήριο, την εναντίωση στην εξόρυξη χρυσού έκανε λόγο ο δικηγόρος Βασίλης Τζιμούρτος.

«Ο στόχος είναι η φίμωση του φρονήματος μας» τόνισε.Παράλληλα ο κ. Τζιμούρτος ενημέρωσε σχετικά με το πώς στοιχειοθετείται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στον κατηγορούμενο Λάζαρο Τόσκα, αναφερόμενος σε μία από τις 3 καταθέσεις υπαλλήλων του εργοταξίου της Ελληνικής Χρυσός ΑΕ.Στο τέλος περιέγραψε την ψυχολογική πίεση που δέχονται οι προσαχθέντες στην ασφάλεια με αποτέλεσμα στο τέλος να συναινούν για να δώσουν το γενετικό υλικόΑσφάλεια γύρω από τα στενά της συνέντευξης τύπου

«Στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής έχουν καταργηθεί οποιαδήποτε έννοια δικαιώματος… Έχει ξεχαστεί η έννοια του πολιτικού πολιτισμού» σημείωσε ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κυρίτσης.Παράλληλα ο κ. Κυρίτσης κατήγγειλε ότι γύρω από τα στενά στους δρόμους της Προξένου Κορομηλά, όπου έγινε η συνέντευξη τύπου, υπήρχαν άνδρες της ασφάλειας.«Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μορφές Γκουαντάναμο»

«Η ΒΑ Χαλκιδική μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πειραματικό εργαστήριο εφαρμογής κλασσικών και σύγχρονων μεθόδων καταστολής και κρατικής τρομοκρατίας» δήλωσε αρχικά ο δικηγόρος κ.Εμμανουήλ Λαμτζίδης .

«Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μορφές Γκουαντάναμο» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.«Θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι όποιος αγωνίζεται είναι ένοχος»

«Πρωτόγνωρα αυτά που βίωσα. Άνευ προηγουμένου» δήλωσε ο δικηγόρος Σπύρος Πετρίδης.

«Καταδικάζω και καταγγέλλω επώνυμα την προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων… Θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι όποιος αγωνίζεται είναι ένοχος» τόνισε.Οι ερωτήσεις των αστυνομικών στους προσαχθέντες

Ο δικηγόρος Αλέξης Αδαμίδης ενημέρωσε ότι ανάμεσα στις ερωτήσεις που έγιναν σε προσαχθέντα για τα γεγονότα στις Σκουριές ήταν για την αμεσοδημοκρατία, τα μεταλλεία, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την κατάληψη ΥΦΑΝΕΤ.«Παράνομη και μαζική συλλογή γενετικού υλικού»

Για «παράνομη και μαζική συλλογή γενετικού υλικού από την αστυνομία» έκανε λόγο η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου.

«Με παράνομο τρόπο και κόντρα στο Σύνταγμα, η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια τράπεζα γενετικού υλικού» τόνισε μεταξύ άλλων για το ζήτημα εκφράζοντας φόβους για μελλοντικές προβοκάτσιες.

Ζήτησε οι αστυνομικοί να διωχθούν για κατάχρηση εξουσίας.«Κουκουλοφόροι με τα όπλα τους σε εμφανή σημεία»

«Η περιοχή μας ζει σε ένα καθεστώς τρόμου. Κουκουλοφόροι με τα όπλα τους σε εμφανή σημεία τρέχουν μέσα στο χωριό» δήλωσε η δικηγόρος Αναστασία Βαφίδου.

Παράλληλα περιέγραψε και την «απαγωγή» των δύο προσαχθέντων από την αστυνομία.Τρομοκρατία στην περιοχή

Για τρομοκρατία που βιώνουν τα μικρά παιδιά στην περιοχή «από κουκουλοφόρους ασφαλίτες» έκανε λόγο στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.
"Θα βρουν μπροστά τους τον δικηγορικό σύλλογο"

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου έκανε και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Βαλεργάκης.

Σημείωσε πως περιμένει τις έγγραφες καταγγελίες των δικηγόρων και πως όλοι αυτοί - εννοώντας τις αστυνομικές αρχές - θα βρουν μπροστά τους τον δικηγορικό σύλλογο.Διττός ο αγώνας των δικηγόρων

«Είναι τιμή μας που υπερασπιζόμαστε τέτοιους «εγκληματίες»» δήλωσε από τη μεριά του απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Πάχτα ο δικηγόρος κ. Κώστας Αμπατζάς.

Παράλληλα μίλησε για έναν διττό αγώνα των δικηγόρων τόσο για την υπεράσπιση των κατοίκων όσο και για την προστασία του τόπου.Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ


Σε ανακοίνωση της αστυνομίας επισημαίνεται ότι: τα αναφερόμενα σε δημοσιεύματα, εκπομπές και αναρτήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, τα οποία προέρχονται από «προσωπικές μαρτυρίες» ή συνεντεύξεις, με ισχυρισμούς για «...κατατρομοκράτηση πολιτών, τυφλές προσαγωγές, αναίτιες κρατήσεις, παράνομη λήψη γενετικού υλικού, εξαφανίσεις-απαγωγές προσαχθέντων από τις Αστυνομικές Αρχές...», κλπ, στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι έρευνες και οι προανακριτικές ενέργειες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή για την εξιχνίαση της εμπρηστικής επίθεσης από άγνωστους δράστες σε εταιρεία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, την 17-02-2013, γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας, με πιστή εφαρμογή των διατάξεων της ποινικής δικονομίας και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Copyright © 2019 RThess All rights reserved