ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Για τους βιβλιοφάγους!

7/1/2011 12:26:20 πμ

Για τους βιβλιοφάγους!

Αν είστε απο τους ανθρώπους εκείνους που και σας αρέσει ένα καλό βιβλίο αλλά ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε και απο κοντά τον συγγραφέα πάρτε μια ιδέα για τις εκδηλώσεις του Ιανού μέσα στον Γενάρη:

Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011, ώρα 19.30 το απόγευμα, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), ο Γιάννης Ξανθούλης παρουσιάζει το βιβλίο του «Δεσποινίς Πελαγία», εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.
Τα παράτησε όλα η Πελαγία από ανάγκη. Μαθηματικά, έρωτες, κοριτσίστικες απλές φαντασιώσεις, την πολυτέλεια να ονειρεύεται… Όλα. Έπρεπε να δουλέψει, για να βοηθήσει την οικογένεια να μεγαλώσει τα δύο αδέρφια της, που ήρθαν με καθυστέρηση δέκα χρόνων. Όμορφα και αρτιμελή. Ακριβώς το αντίθετο από κείνη. Η Πελαγία ξέχασε πως ήταν αδερφή τους κι έπαιξε ρόλο «ετεροθαλούς» μάνας, κι ας είχαν μάνα καθ? όλα άξια. Ο δικός της ρόλος καθορίστηκε από πολύ νωρίς. Δουλειά και μικρές ανάσες. Δουλειά και προσήλωση στην ασήμαντη καθημερινότητα…

Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, ώρα 19.00 το απόγευμα, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο παλαιστής και ο δερβίσης», εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Θα μιλήσουν οι Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός, Δημήτρης Κόκορης, φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας. Θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη αφιερωμένη στο βιβλίο.
Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας, από το 2001 μέχρι το 2008, και σε διαφορετικές πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ξάνθη, Αδριανούπολη, Κωνσταντινούπολη.Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011, ώρα 19.30 το απόγευμα, στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Β. Ηρακλείου 26-8ος Όροφος), η Μάρη Άλβο-Μπενβενίστε σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία IANOS και την ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ παρουσιάζει το βιβλίο της «Μνήμες της ζωής μου», εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ. Ομιλητές: Πάρης Παπαμίχος, ιστορικός, Μαρία Καβάλα ιστορικός.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το σύνολο εγχόρδων ΡΟΤΟΝΤΑ υπό τη διεύθυνση της κ. Ειρήνης Ντράγκνεβα
Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε από τον ΙΑΝΟ, Αριστοτέλους 7. Τηλ. 2310 276447. Απαραίτητη η επίδειξη πρόσκλησης.
Το οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας προς την ελευθερία. Δεκατρία άτομα σε μια ψαρόβαρκα διασχίζουν το Αιγαίο, μόνο με πανί και κουπιά. Η αισιοδοξία, η ομαδικότητα, η ανάγκη επιβίωσης τους οδηγούν προς μια καινούρια, ελεύθερη ζωή.


Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011, ώρα 19.00 το απόγευμα, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), το Καλλιτεχνικό Γ/σιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και η Πρόταση, ομάδα εκπαιδευτικών από σχολεία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, με τη στήριξη της Περ/κής Δ/νσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας και των Δ/νσεων Β/βάθμιας Εκπ/σης Ανατολικής & Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν μια σειρά διδακτικών προτάσεων-παραδειγμάτων.
Παρουσίαση Δέκατη Πέμπτη: Χειμάρρα, «Η θαμμένη αλήθεια».
Ομιλητές: Ελενα Νικηφόρου - Αντώνης Λαζαρής - Μελίνα Καλφαντή


Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, ώρα 19.00 το απόγευμα, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο, διοργανώνεται παρουσίαση του βιβλίου «Υπό το μηδέν (Τέσσερα σχόλια για την κρίση)», εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς του βιβλίου και ο Δημήτρης Καιρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο.
Δύο μυθιστοριογράφοι, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ένας σκηνοθέτης, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ένας δημοσιογράφος, ο Πάσχος Μανδραβέλης προσπαθούν, μέσα από τέσσερα κείμενα να ανιχνεύσουν τις υπόγειες διεργασίες που υπονόμευσαν το οικοδόμημα της μεταπολίτευσης, το γέμισαν ρωγμές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πια να γκρεμιστεί. Τέσσερα κείμενα γραμμένα από διαφορετικές οπτικές γωνιές, γραμμένα όμως με κοινό παρονομαστή την πεποίθηση πως στην έξοδό μας από την κρίση δεν θα μας οδηγήσουν τα μέτρα μιας πανικόβλητης πολιτικής τάξης και οι προσπάθειες της αποσαθρωμένης δημόσιας διοίκησης. Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την συνειδητοποίηση όλων των παραμέτρων που μας οδήγησαν σ' αυτήν.Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011, ώρα 19.00 το απόγευμα, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), ο Γρηγόρης Πεντζίκης παρουσιάζει το βιβλίο του «Το τέλος του μύθου. Οι μικρές εξιστορήσεις του Γιώργου Χειμωνά», εκδόσεις ΜΙΚΡΉ ΑΡΚΤΟΣ. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Αριστηνός, συγγραφέας, Παναγιώτης Δόικος, καθηγητής φιλοσοφίας στο Α.Π.Θ., Γιώργος Αλισάνογλου, ποιητής-εκδότης, Δήμητρα Χατζηδημητρίου, φιλόλογος
Η Μικρή Άρκτος εκφράζοντας τον θαυμασμό της « στο αποκαλυπτικό έργο και στον αινιγματικό βίο του Γιώργου Χειμωνά, τώρα μάλιστα που ο βίος έχει χωνευτεί μέσα στο έργο - έγινε δηλαδή έργο ο ίδιος», παρουσιάζει στη σειρά Δοκιμίων των εκδόσεών της, την εργασία του Γρηγόρη Πεντζίκη με τίτλο Το τέλος του μύθου , οι μικρές εξιστορήσεις του Γιώργου Χειμωνά- μια μελέτη με θέμα τον αφηγηματικό λόγο του Χειμωνά και την περιπέτεια της αφήγησής του/Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, ώρα 19.00 το απόγευμα, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), ο Γιώργος Μαυρωτάς, παρουσιάζει το βιβλίο του «Το θεώρημα της επτάδας», εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Θα μιλήσουν οι Βούλα Πατουλίδου, Ολυμπιονίκης, Δημήτρης Κουρέντας, καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κιούκας, επιχειρηματίας.
Με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία από τον χώρο της πισίνας, το μυθιστόρημα αυτό μιλάει για τη ζωή μέσα από τον αθλητισμό αλλά και πέρα από αυτόν.Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011, ώρα 12.00 το μεσημέρι, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), οι εκδόσεις IANOS και το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ παρουσιάζουν το βιβλίο «Εδώ Λιλιπούπολη - Τα τραγούδια», με τους στίχους και τις παρτιτούρες για πιάνο της πιο δημοφιλούς παιδικής ραδιοφωνικής εκπομπής.
Η έκδοση συνοδεύεται από εισαγωγικά κείμενα των: Ελένης Βλάχου, Ρεγγίνας Καπετανάκη, Μαριανίνας Κριεζή, Θωμά Κοντογεώργη, Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Νίκου Χριστοδούλου.
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πόλη που την έλεγαν «Λιλιπούπολη». Σ' αυτή την πόλη ο δημοσιογράφος Μπρίνης καλούσε κάθε πρωί μικρούς και μεγάλους με το προσκλητήριο «Εδώ Λιλιπούπολη!», κι άρχιζε μια περιπέτεια φανταστική και συνάμα θρυλική.

Copyright © 2019 RThess All rights reserved