ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Μπλοκαρισμένοι στην Ειδομένη οι πρόσφυγες.Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα Σκόπια

20/8/2015 7:49:29 μμ

Μπλοκαρισμένοι στην Ειδομένη οι πρόσφυγες.Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα Σκόπια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις μεθοριακές περιοχές της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση της χώρας, λόγω του τεράστιου προσφυγικού κύματος.
Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.
Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες διασχίζουν τη μικρή χώρα, στη συνέχεια τη Σερβία ώστε να φθάσουν στην Ουγγαρία και τις υπόλοιπες κεντροευρωπαϊκές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προσδοκούν να λάβουν άσυλο ή άδεια παραμονής.
Την ίδια στιγμή μπλοκαρισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αναγκασμένοι να κοιμούνται κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι τις τελευταίες ώρες περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν στωικά στην ουδέτερη ζώνη, έξω από την Ειδομένη Κιλκίς, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης, η διέλευση έχει μπλοκάρει, καθώς η αστυνομία της γειτονικής χώρας έχει σταματήσει να διοχετεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορήσει τον σταθμό της Γευγελής.
«Θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι προχώρησαν μάλιστα και σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες στέκονται εδώ και μήνες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες, παρέχοντας μικρογεύματα, νερά και πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς, που αφορούν κυρίως ταλαιπωρημένα μέλη από το πολύ περπάτημα και ιώσεις σε παιδιά.
Καταγγελίες για έλλειψη συνεννόησης κεντρικών και τοπικών αρχών
Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των μεταναστευτικών ροών, καταγγέλλοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με την κεντρική εξουσία.
Με αφορμή, μάλιστα, τον αρχικό σχεδιασμό για την έλευση του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των 2.500 μεταναστών στα σύνορα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης συγκάλεσε νωρίτερα εντός της ημέρας έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, άλλων συναρμόδιων φορέων και ΜΚΟ.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο θα αποστείλουν στον Πρωθυπουργό και όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας από την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κεντρικές Αρχές «να έχουν πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα μεταναστευτικά ρεύματα, με επαρκή διάχυση πληροφοριών, ώστε ο κάθε φορέας από την πλευρά του να μπορεί να προσφύγει σε ενέργειες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή των προσφύγων».

Δεν θα δέσει στη Θεσσαλονίκη το Ελ.Βενιζέλος με τους πρόσφυγες

Παρασκήνιο πίσω από την αλλαγή ρότας
Στο λιμάνι του Πειραιά και όχι στη Θεσσαλονίκη θα καταπλεύσει τελικά το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος το οποίο μεταφέρει 2.500 πρόσφυγες από τα νησιά.
Την αλλαγή ρότας του πλοίου πληροφορήθηκαν οι τοπικοί φορείς κατά την διάρκεια σύσκεψης στο ΥΜΑΘ.
Με το που έγινε γνωστό ότι θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη με πλοία πρόσφυγες από τα νησιά, επικράτησε ο απόλυτος αιφνιδιασμός.
Κανείς δεν είχε από κανέναν επίσημη ενημέρωση.
Εν μέσω αλαλούμ είχε επιλεγεί, η παραλαβή και μεταφορά τους από τον λιμάνι στα ΚΤΕΛ Μακεδονία ώστε να συνεχίσουν από εκεί με το ΚΤΕΛ για τα σύνορα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή ρότας επιλέχθηκε γιατί κάποιοι πρόσφυγες δεν ήταν ταυτοποιημένοι και θα έπαιρνε πολύ χρόνο η διαδικασία στην Θεσ-νίκη.
Σημειώνεται άλλωστε ότι και κάποιοι από τους πρόσφυγες ήθελαν να καταλήξουν στον Πειραιά αντί για την Θεσσαλονίκη γιατί εκεί τους περίμεναν συγγενείς τους.
Υπάρχει και η πληροφορία για αντίδραση των Βρυξελλών, καθώς μία η μαζική μεταφορά στα σύνορα θα εξέθετε την χώρα μας ως κράτος τροφοδότη προσφυγικών ροών.

Οι αρχές της Θεσσαλονίκης δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον ενδεχόμενο ερχομό μεταναστών με ανθρωπιά και οργάνωση χωρίς να διαταράξουν τους ρυθμούς της κοινωνίας.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Κιλκίς και την Ειδομένη όπου και είναι ο προορισμός των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, στην πλειονότητα τους Σύροι, που αναζητούν την ελευθερία στην Ευρώπη μέσα από τα ελληνικά σύνορα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, βρίσκεται από το πρωί σε συνεχή επικοινωνία με στελέχη της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, αναφέρουν πηγές του υπουργείου.
Νωρίτερα περιφέρεια και δήμος δήλωναν άγνοια για την έλευση των προσφύγων και αδυναμία επικοινωνίας με την αρμόδια υπουργό μετανάστευσης.

Το Ελ.Βενιζέλος αναχώρησε στις 8 το πρωί από την Κω με τελικό προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ενδιάμεσες στάσεις σε Κάλυμνο, Λέρο και Μυτιλήνη μεταφέροντας περισσότερους από 2000 ανθρώπους.

Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα για την μεταφορά των μεταναστών, είπε στο ΡΘ ο Χρήστος Λιούπας πρόεδρος του ΚΤΕΛ Μακεδονίας.

Όπως εξήγησε 51 λεωφορεία θα χρησιμοποιηθούν, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται στον σταθμό του ΚΤΕΛ και από εκεί στο Κιλκίς προς τη συνοριακή γραμμή στην Ειδομένη.

Έχουν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας για την περίπτωση που απαιτηθεί σχετική μέριμνα τονίζει από την πλευρά του ο Δήμος Θεσσαλονίκης .

Η δημοτική Αρχή έχει προτείνει ως πιθανό χώρο προσωρινής φιλοξενίας, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί, τους χώρους του λιμανιού ή και την Αποθήκη 9.

Σε πλήρη ετοιμότητα έθεσε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας
Θα παρέχει στους πρόσφυγες νερό και τρόφιμα, ενώ η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας θα παρέχει και ιατρικές υπηρεσίες εφόσον χρειαστεί.

«Παρότι η μεταναστευτική πολιτική ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η διοίκηση της Περιφέρειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι, κινητοποιήθηκαν άμεσα» δήλωσε ο Απ.Τζιτζικώστας

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο υπ Υγείας Π.Κουρουμπλής
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Κω λόγω της μεγάλης προσέλευσης μεταναστών κρούει ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης.

Η πρωτοβουλία Τσαρουχά και η σύσκεψη στο ΥΜΑΘ

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 19 Αυγούστου 2015 σε συνεχή επικοινωνία με στελέχη της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, και συγκεκριμένα την έλευση στη Θεσσαλονίκη του πλοίου “Ελ. Βενιζέλος” που μεταφέρει πρόσφυγες από τη Συρία.

Με πρωτοβουλία της Υφυπουργού κλήθηκαν σε άτυπη σύσκεψη φορείς και αξιωματούχοι της Θεσσαλονίκης, για να οργανωθεί και να αντιμετωπιστεί, όσο το δυνατόν χωρίς προβλήματα, η επικείμενη αποβίβαση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και οι μετέπειτα ενέργειες για τη μετάβασή τους στους προορισμούς που επιθυμούν.

Στη συνάντηση των φορέων και αξιωματούχων που θα γίνει στις 4 το απόγευμα στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, έδρα του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, θα παραστούν η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και οι κάτωθι:
Εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας
Εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη
Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου
Εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλη Μωϋσίδη
Λιμενάρχης του ΟΛΘ, κ. Νικόλαος Κλιάκας
Διοικητής της 4η ΥΠΕ, κ. Στρατής Πλωμαρίτης
Πρόεδρος του Λιμένα Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Παντής
Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Παυλίδης
Εκπρόσωπος του Εκτελεστικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Σάββας Τσιμαχίδης
Στέλεχος της Αλληλεγγύης, κ. Βασίλης Τσατσάνης

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη ετοιμότητα έθεσε, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να παράσχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στους 2.800 πρόσφυγες που θα καταφθάσουν αύριο με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι συναρμόδιες Αντιπεριφέρειες Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη για το συντονισμό των υπηρεσιών, έχουν λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα και είναι έτοιμες να συνδράμουν, όπου κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παρέχει στους πρόσφυγες κατά τη διέλευσή τους από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης νερό και τρόφιμα, ενώ η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας θα παρέχει και ιατρικές υπηρεσίες εφόσον αυτό χρειαστεί.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «παρότι η μεταναστευτική πολιτική ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ανθρωπισμού κινητοποιήθηκαν άμεσα για να παράσχουμε όση βοήθεια μπορούμε στους 2.800 ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας. Θα υποδεχτούμε τους πρόσφυγες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης διανέμοντάς τους και με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων νερό, σάντουιτς και φρούτα, ενώ έχουμε διασφαλίσει και την παρουσία ιατρών από την αρμόδια υπηρεσία μας στο λιμάνι για κάθε ενδεχόμενο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αν και δεν ενημερώθηκε ούτε έγκαιρα, ούτε σωστά από την κυβέρνηση, θα διασφαλίσει την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε όλη τη διάρκεια της σύντομης παραμονής των προσφύγων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η προχειρότητα και οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης και σε αυτό το κρίσιμο θέμα, καθώς και η πρωτοφανής καθυστέρηση στην υπεύθυνη ενημέρωση και επικοινωνία από την αρμόδια Υπουργό, καταδεικνύει για ακόμα μία φορά, την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της, αφού με όποιο τομέα και αν ασχολείται, καταλήγει σε φιάσκο».
Ο κ. Τζιτζικώστας συμμετέχει αυτή την ώρα στην έκτακτη σύσκεψη που συνεκλήθη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τους εκπροσώπους των υπολοίπων φορέων της Θεσσαλονίκης, για το ζήτημα της διέλευσης των προσφύγων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση κινητοποιήθηκε αμέσως

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για την πιθανή κατάπλευση πλοίου στο λιμάνι Θεσσαλονίκης με επιβαίνοντες περίπου 2.500 πρόσφυγες κυρίως από Συρία. Μολονότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκε αμέσως, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη υποδοχή των προσφύγων, αλλά και η κάλυψη των αναγκών τους.
Σ? αυτό το πλαίσιο, και πάντα με γνώμονα τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των προσφύγων αλλά και την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης, η δημοτική Αρχή προέβη σε μια σειρά ενεργειών, θέτοντας σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στη Θεσσαλονίκη που είχε καταρτίσει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν είχε διαφανεί ότι οι προσφυγικές ροές δια μέσου της Θεσσαλονίκης αποκτούν έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα και ενδέχεται να αυξηθούν κατακόρυφα με το πέρασμα του χρόνου.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αναπληρώτρια Υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και ζήτησε ενημέρωση, καθώς και με την Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Κόλλια-Τσαρουχά, από την οποία ζήτησε την πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Επικοινώνησε, επίσης, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κυρίζογλου, όπως και με τον Πρόεδρο της ΟΛΘ Α.Ε., κ. Παντή, προκειμένου οι φορείς της κεντρικής διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο ΟΛΘ που θα υποδεχτεί τους χιλιάδες πρόσφυγες, να συντονιστούν.
Από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας για την περίπτωση που απαιτηθεί σχετική μέριμνα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με εθελοντικές οργανώσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον θέμα της μέριμνας των προσφύγων – στο πλαίσιο της εδραιωμένης συνεργασίας του Δήμου με αυτές – με την Αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, καθώς και με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, κ. Πλωμαρίτη, προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για την περίθαλψη, την υγιεινή, τη σίτιση και ενδεχομένως την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.
Η δημοτική Αρχή έχει προτείνει ως πιθανό χώρο προσωρινής φιλοξενίας, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί, τους χώρους του λιμανιού ή και την Αποθήκη 9 (που έχει παραχωρηθεί από την ΟΛΘ Α.Ε. για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης), προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής έστω και προσωρινή φιλοξενία και κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που έχει καταρτίσει, επιταχύνει τον συντονισμό με τους εμπλεκόμενους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και τις θεσμικές δομές της Περιφέρειας και του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να προκύψει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αξιοπρέπειας γι? αυτούς τους ανθρώπους, διατηρώντας ταυτόχρονα αλώβητη την ομαλότητα της κοινωνικής ζωής της πόλης.

Δήμαρχος Κω:Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Κω λόγω της μεγάλης προσέλευσης μεταναστών κρούει ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης.
Αναφερόμενος στα σημερινά επεισόδια έξω από την αστυνομική διεύθυνση, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι «όταν είπα ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ότι θα χυθεί αίμα, κατηγορήθηκα ότι κινδυνολογώ».
Δεν κινδυνολογώ, προειδοποιώ και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, συνέχισε, εκτιμώντας ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».
Όπως εξήγησε, σήμερα εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι εκλαμβάνουν την απουσία του κράτους ως αδυναμία, εγκλώβισαν τους αστυνομικούς στο κτήριο και έκλεισαν το δρόμο, δημιουργώντας εικόνες και συνθήκες που ποτέ δεν είχαμε ξαναζήσει.
«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η διαδικασία ταυτοποίησης δεν μπορεί να γίνει στην Αστυνομική Διεύθυνση στην Κω. Είναι αδύνατον να ταυτοποιηθούν 3 και 4 χιλιάδες» κατέληξε ο κ. Κυρίτσης, επαναλαμβάνοντας ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

ΠΟΤΑΜΙ: Προ ημερησίας στη Βουλή για το μεταναστευτικό:

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζητεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης, με επιστολή του την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδυναμία στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης την καλεί να ορίσει σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ: Αποφάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα από την κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συνειδητοποιεί ότι στο προσφυγικό διαχειρίζεται συνθήκες έκτακτης ανάγκης που αφορούν πρόσφυγες.
Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει εθνική και κοινοτική νομοθεσία που επιδεικτικά αγνοεί, ενώ σημείωσε ότι η συμπεριφορά της απέναντι στους πρόσφυγες αλλά και τους έλληνες πολίτες προσβάλλει την αξιοπρέπεια της χώρας.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με αδιαφανείς διαδικασίες λαμβάνει αποφάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που καταρρακώνουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς.
«Αντί να πατάξει τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών ασκεί χαζοχαρούμενη πολιτική σε βάρος της ασφάλειας των προσφύγων και της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Το μόνο που δεν έχει κάνει ακόμη είναι να αναθέσει το συντονισμό της μεταναστευτικής πολιτικής στον Αν. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη.
Η τελευταία απόφαση περί μεταφοράς των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη δεν δημιουργεί απλώς ανησυχία, δημιουργεί θλίψη για την κατάντια της χώρας.
Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στους μετανάστες της Θεσσαλονίκης, επτά μήνες λάθη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

(ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Νωρίτερα

Μπάχαλο με τους Σύρους πρόσφυγες που θα φτάσουν τις επόμενες ώρες στην Θεσσαλονίκη με πλοίο από την Κω.
Κανείς δεν ξέρει ούτε πότε ακριβώς θα καταπλεύσει στην Θεσσαλονίκη το πλοίο, ούτε πόσους πρόσφυγες θα μεταφέρει.
Πληροφορίες ότι θα επιβαίνουν από 2.000 έως 2800 άνθρωποι.
Το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος αναχώρησε στις 8 το πρωί από την Κω. Ο τελικός προορισμός θα είναι η Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσες στάσεις σε Κάλυμνο και Λέρο.
Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.
Ψάχνουμε την υπουργό μετανάστευσης και δεν βγαίνει στο τηλέφωνο, είπε στο ΡΘ ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο γ.γ. του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς.
Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα για την μεταφορά των μεταναστών, είπε στο ΡΘ ο Χρήστος Λιούπας πρόεδρος του ΚΤΕΛ Μακεδονίας.
Μετά τον κατάπλου του πλοίου, θα επιβιβάζονται σε λεωφορεία και θα μεταφέρονται στον σταθμό του ΚΤΕΛ Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια, από εκεί θα κατευθυνθούν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κιλκίς προς τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Λιούπα, για τη μεταφορά τους θα χρησιμοποιηθούν περίπου 50 λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κιλκίς.
Όπως ανέφερε, το κόστος των εισιτηρίων φθάνει τα 10 ευρώ ανά άτομο και θα καταβληθεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Στην Θεσσαλονίκη μετανάστες από την Καβάλα
Στο λιμάνι της Καβάλας κατέπλευσε στις 9 το πρωί το πλοίο Blue star 1 με 1000 περίπου μετανάστες που μεταφέρθηκαν από Μυτιλήνη, Χίο και Λήμνο.
Από αυτούς οι 900 μεταφέρθηκαν με 18 λεωφορεία του ΚΤΕΛ Καβάλας στην Θεσσαλονίκη, είπε στο ΡΘ ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ καβάλας Π. Τσεντεμείδης.





Copyright © 2019 RThess All rights reserved