ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


80 εκ ευρώ από τον ΟΗΕ για την φιλοξενία προσφύγων στην Ελλάδα

25/1/2016 6:16:57 μμ

80 εκ ευρώ από τον ΟΗΕ για την φιλοξενία προσφύγων στην Ελλάδα

Την ένταξη του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με άλλους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για φιλοξενία αιτούντων άσυλο του ΟΗΕ θέλει ο Γ. Μπουτάρης.

Το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία του κ. Πέτρου Μάστακα, υπεύθυνου Προστασίας Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μάστακα, υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης για προσωρινή στέγαση αλλοδαπών αιτούντων άσυλο και προς μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο. Θα αφορά 20.000 θέσεις προσωρινής στέγασης (κρεβάτια φιλοξενίας) πανελλαδικά μέχρι και το τέλος του 2017. Το ποσό της χρηματοδότησης αγγίζει τα 80 εκ ευρώ. Η διάρκεια της φιλοξενίας θα είναι 8 εβδομάδες μάξιμουμ για όσους είναι προς μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες, και 3-6 μήνες για όσους αιτούνται άσυλο παραμονής στην Ελλάδα. Αυτό εκτιμάται ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα αφορά περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο πακέτο της χρηματοδότησης περιλαμβάνεται η σίτιση, οι ιατρικές υπηρεσίες όπως και η ψυχοκοινωνική συνδρομή. Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος προστασίας της ΥΑ του ΟΗΕ, η φιλοξενία μπορεί να γίνει είτε με ενοικίαση διαμερισμάτων, είτε με παραχώρηση κτηρίων που ανήκουν στους δήμους (παλιά ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ), είτε με κρατήσεις σε ξενοδοχεία, είτε φιλοξενία ατόμων από οικογένειες. Τα χρήματα θα πηγαίνουν από την ΥΑ στον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα και από εκεί στον ιδιώτη που συνεργάζεται με τον φορέα. Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιδότησης ενοικίου καθώς δεν θα διαχειρίζονται τα χρήματα οι ίδιοι πρόσφυγες.

Στο πρόγραμμα έχουν δείξει ενδιαφέρον να συμμετέχουν αρκετές ΜΚΟ αλλά και ο δήμος Αθηναίων. Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας που θέλουν να συμμετέχουν και να κάνουν μια κοινή πρόταση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι από το καλοκαίρι ο δήμος χωρίς εξωτερική βοήθεια έχει πραγματοποιήσει ένα σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με προσωρινή φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία της πόλης με λεφτά από ΜΚΟ και παροχή ψυχολογικής στήριξης, ιατροφαρμακευτικής κλπ.

Η ομάδα εργασίας των δήμων αναμένεται να συνεδριάσει και να εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης το οποίο θα κληθεί να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο.Μπουτάρης: Οικονομικό όφελος στις κοινωνίες από τους πρόσφυγες

Θετικός στην φιλοξενία προσφύγων στη Θεσσαλονίκη μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ εμφανίστηκε ο Γ. Μπουτάρης.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες έχουν οικονομικό όφελος από την εγκατάσταση των προσφύγων και έφερε το παράδειγμα της Μυτιλήνης και όσα του είπε ο δήμαρχος του νησιού.Κυρίζογλου: Πως την έχει δει ο Πάνος Καμμένος;

Επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας έκανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Στην συζήτηση για την συμμετοχή των δήμων της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο κ. Κυρίζογλου καταφέρθηκε κατά του Πάνου Καμμένου επειδή δεν διαθέτει τα αδιάθετα στρατόπεδα για τους πρόσφυγες.

"Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πως την έχει δει; Τι θα πει υπουργός είμαι και δεν συμφωνώ; Δεν είναι υπουργός της κυβέρνησης; Δεν τους αγγίζει αυτούς καθόλου αυτό το ζήτημα; Να καμφθεί η άρνησή του και η στάση η οποία κρατάει. Και τα στρατόπεδα και τα ΚΑΟΑ δεν είναι δικά του, ούτε του πατέρα του, ούτε της μάνας του, είναι του ελληνικού λαού." σχολίασε.


Copyright © 2019 RThess All rights reserved