ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Γενεύη: Ώρα μηδέν για το Κυπριακό

12/1/2017 1:53:41 μμ

Γενεύη: Ώρα μηδέν για το Κυπριακό

Ξεκίνησε στην Γενεύη η πολυμερής διάσκεψη για το κυπριακό, παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.
Aν διαφανεί λύση στην Γενεύη θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ θα μεταβεί στην Γενεύη, μετέδωσε το BBC.
Και το Λονδίνο δηλώνει έτοιμο να εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργό.
Χθες το βράδυ κατατέθηκαν οι χάρτες με τις προτάσεις των εδαφών που κατέχει κάθε συνιστών κρατίδιο σε μία κυπριακή δικοινοτική ομοσπονδία.
Οι προτάσεις δεν αποτέλεσαν έκπληξη, αλλά και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν σημαντικό το γεγονός ότι κατατέθηκαν χάρτες.
Σήμερα στο τραπέζι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα οποία εν πολλοίς θα κρίνουν την επίτευξη συμφωνίας.
Διχασμένα τα κυπριακά κόμματα. Δεν παρέστησαν στην τελετή έναρξης της Διάσκεψης.
Κατηγορούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και τηςτουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς.

Υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί:

Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ η συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.
Δεύτερον, δεν υπάρχει έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία.

Τρίτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, ενώ παράλληλα φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν και
Τέταρτον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης, των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.


Χωρίς Μόρφου ο χάρτης Ακιντζί

Σημαντική κίνηση αλλά χωρίς ουσιαστική έκπληξη από τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών για το Εδαφικό. Σημαντικό το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού κατατέθηκαν χάρτες από τις δύο πλευρές. Χάρτες, οι οποίοι κινήθηκαν στα συμφωνημένα πλαίσια του Μοντ Πελεράν, δηλαδή η ελληνοκυπριακή πλευρά να προτείνει 28,2% του εδάφους να διοικείται υπό τους Τουρκοκυπρίους και η τουρκοκυπριακή πλευρά να ανεβάζει το ποσοστό στο 29,2%. Κάτι που σημαίνει ότι ο χάρτης που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί αφήνει τη Μόρφου στον έλεγχο του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Αντίθετα, ο χάρτης του Νίκου Αναστασιάδη περιλαμβάνει τη Μόρφου στις υπό ε/κ διοίκηση περιοχές.

Οι δύο πλευρές επιλέγουν να σταθούν στο σημαντικό, δηλαδή την κατάθεση χαρτών και προχωρούν σήμερα με τη Διάσκεψη για την Κύπρο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «ως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του κ. Άιντα και των χαρτογράφων της ε/κ και της τ/κ πλευράς, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών», ανταλλάγησαν οι χάρτες. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης οι χάρτες κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν, δηλαδή κυμαίνονται μεταξύ του 28,2% και του 29,2%.

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού που γίνεται ανταλλαγή χαρτών. Για την κυπριακή κυβέρνηση η εξέλιξη αυτή θεωρείται «ιδιαίτερα σημαντική». Από τη μελέτη του χάρτη που δόθηκε από τ/κ πλευράς εξετάστηκε εάν ανταποκρίνεται στα δεδομένα που συμφωνήθηκαν, δηλαδή στο 29,2%. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, στον χάρτη «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές που δεν μας ικανοποιούν», δηλαδή δεν είναι ικανοποιητικό ως τελικό αποτέλεσμα. Γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποβάλει γραπτώς συγκεκριμένες εισηγήσεις. Κίνηση που εκτιμάται ότι η ε/κ πλευρά ανέμενε ότι ο χάρτης που θα κατέθετε ο Μουσταφά Ακιντζί θα ήταν στο 29,2% χωρίς τη Μόρφου και ετοίμασε σχετική επιστολή. Ερωτηθείς πάντως για το θέμα της Μόρφου ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο ίδιος δεν θα κάνει οποιαδήποτε αναφορά που σχετίζεται με τα σχόλια του ΠτΔ επί του χάρτη που υποβλήθηκε.

Η ε/κ πλευρά κρατά δύο θετικά: πρώτον, ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που υποβλήθηκε χάρτης και δεύτερον ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Μοντ Πελεράν.

Στις δικές του δηλώσεις ευθύς μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, ανέφερε πως οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν. Σημείωσε ότι αμφότερες οι πλευρές διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ για 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με τη συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών.Copyright © 2018 RThess All rights reserved