ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Πύλη των Βαλκανίων θέλει να κάνει το λιμάνι η κοινοπραξία Terminal Link-DIEP-Beltera

22/6/2017 5:04:34 μμ

Πύλη των Βαλκανίων θέλει να κάνει το λιμάνι η κοινοπραξία Terminal Link-DIEP-Beltera

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με ότι αρχικά ανέμεναν βρήκαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, που αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή για την εξαγορά του ΟΛΘ, καθώς μετέβησαν σήμερα στις εγκαταστάσεις του λιμένα.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με δημοσιογράφους, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο ξενοδοχείο Μακεδονία-Παλλάς, ο διευθύνων σύμβουλος του εταιρικού σχήματος Terminal Link (αποτελεί μία από τις τρεις επιχειρήσεις που συνθέτουν την κοινοπραξία), κ. Boris Wenzel, σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της ΟΛΘ ΑΕ θα εξελιχθούν επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε δύο φάσεις:
- Στην πρώτη φάση θα γίνουν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης στον υφιστάμενο εξοπλισμό και στις διαδικασίες στο λιμάνι.

- Στην δεύτερη φάση θα υλοποιηθούν εκτεταμένες παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν την επέκταση της 6ης Προβλήτας, την εκβάθυνση και την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας σε containers.

Ο κ. Wenzel χαρακτήρισε ως μεγάλη ευκαιρία για την κοινοπραξία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τόνισε πως υπάρχει πολύ μεγάλη δέσμευση από την πλευρά τους για ισχυρή ανάπτυξη του λιμένα.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού θα βοηθήσει την πόλη να γίνει ξανά πύλη για τα Βαλκάνια όπως ήταν.
Η Terminal Link ελέγχει μέσω των επενδύσεων της σχεδόν το 60% της κίνησης στα λιμάνια της Γαλλίας και είχε ενδιαφέρον να επεκταθεί και στο κομμάτι της Μεσογείου, όπου βρίσκεται η Ελλάδα. Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν η CMA CGM (με 51% μέσω της CMA Terminals Holdings) και η China Merchants Holdings International (με 49%).
Η Terminal Link διαχειρίζεται 14 τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στην Άπω Ανατολή, στην Βόρεια Ευρώπη, στην Μεσόγειο, την Δυτική Αφρική και την Βόρειο Αμερική, μέσω των οποίων διακίνησε άνω των 14 εκατ. TEUs το 2014.
Η CMA CGM είναι μια εκ των κορυφαίων εταιρειών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως (15,6 εκατ. TEUs το 2016), με έσοδα που υπερβαίνουν τα $16 δισ σε ενοποιημένη βάση και εμπορικό στόλο 449 πλοίων (3η στον κόσμο με δυναμικότητα 2.153.651 TEUs και 10,4% μερίδιο αγοράς).
Εκτός από την Terminal Link, στην κοινοπραξία που αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του ΟΛΘ συμμετέχουν η DIEP (Deutsche Invest Equity Partners), που αποτελεί θυγατρική της TransConnect Unternehmensberatungs- und Beteiligungs AG (TCAG), ενός γερμανικού fund που εδρεύει στο Μόναχο.
Τέλος συμμετέχει και η Beltera Ltd., μία εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
Copyright © 2018 RThess All rights reserved