ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Στη Δικαιοσύνη για το 'φακέλωμα' πολιτών

13/9/2017 9:30:51 πμ

Στη Δικαιοσύνη για το 'φακέλωμα' πολιτών

Η έρευνα της εταιρείας επικοινωνίας για λογαριασμό των ΕΛΠΕ που πρόσφατα διέρρευσε στο διαδίκτυο και προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών για το περιεχόμενό της καθώς περιελάμβανε σύμφωνα με τα όσα ήρθαν στο φώς χαρτογραφήση προσώπων, φορέων, υπηρεσιών, τηλεφωνικές καταγγελίες προς τα ΕΛΠΕ, το περιεχόμενο των συνομιλιών καθώς και κρίσεις για πρόσωπα κ.α., βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κορδελιού – Ευόσμου.

Ο Δήμαρχος Πέτρος Σούλας χαρακτήρισε καταδίκασε το κείμενο, το χαρακτήρισε απαράδεκτο που δεν συμβάλει με τη δημοκρατία με τις ευθύνες, όπως είπε, να βαρύνουν και αυτόν που το έχει γράψει και αυτόν που έδωσε την εντολή. Όπως ανέφερε ήδη η νομική υπηρεσία του δήμου μελετά τα στοιχεία προκειμένου να γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη γα να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τόσο σε αυτούς που συνέταξαν το κείμενο όσο και αυτούς που έδωσαν την εντολή. «Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας έτσι ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενος “φακελώματος”» τόνισε.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ευστάθιος Λαφαζανίδης το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στη λίστα, σημείωσε ότι τα ΕΛΠΕ μέσω της έρευνας το θεωρούν ακραίο λαϊκιστή γιατί προσπαθεί να προστατέψει τα συμφέροντα του δήμου και των πολιτών. Άφησε αιχμές για τη στάση πολλών στο παρελθόν οι οποίοι μάλιστα έμμεσα και στο δημοτικό συμβούλιο προστάτευαν τα ΕΛΠΕ. Σημείωσε ότι στο παρελθόν έγιναν λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν και εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα γίνουν πολλά πράγματα αν ο δήμος καταφύγει στον εισαγγελέα.

Οι επικεφαλείς των υπολοίπων παρατάξεων στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν να σταματήσει ο δήμο και οι δημοτικές επιχειρήσεις να δέχονται χορηγίες από τα ΕΛΠΕ, να προσφύγει το δημοτικό συμβούλιο στον εισαγγελέα, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αναβάθμισης του σταθμού μέτρησης στο Κορδελιό και να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα της προστασίας της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Στη συνεδρίαση έδωσε το παρόν και ο άνθρωπος που έφερε στο φως την έρευνα της εταιρείας, ο κ. Κλεάνθης Χαϊδευτός ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο περιεχόμενο της μελέτης η οποία όπως είπε είχε 4 κεφάλαια με 5 παραρτήματα όπου υπήρχε πλήρης χαρτογράφηση πολιτών, φορέων, συλλόγων και μάλιστα για πολλούς με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και κρίσεις, ενώ όπως ανέφερε υπήρχαν καταγεγραμμένα στοιχεία κλήσεων καταγγελιών προς τα ΕΛΠΕ με την ώρα που έγιναν και το περιεχόμενό τους.

Στη συνεδρίαση βρέθηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρρίδης ο οποίος έκανε λόγο για κακές πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλα χρόνια και σημείωσε ότι αφού ενημερωθεί πλήρως θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες στο κοινοβούλιο.

Η περιφερειακή σύμβουλος με τη ΛΑΕ Δέσποινα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι υπάρχει σαφής παραβίαση ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων από την έρευνα που παρήγγειλαν τα ΕΛΠΕ και εκτέλεσε η εταιρεία. Ο κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι τα ΕΛΠΕ έδωσαν συγκεκριμένα στοιχειά στην εταιρεία που η ίδια δεν θα μπορούσε να τα βρει από πουθενά αλλού. Σημείωσε ότι αυτές οι πρακτικές θυμίζουν εποχές ακόμη και πριν τη χούντα και έθεσε το ζήτημα της συνολικής αντιμετώπισης της προστασίας του περιβάλλοντος από συγκεκριμένη εταιρεία.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν μια σειρά από φορείς και συλλογικότητες, εκπρόσωποι και μέλη των οποίων είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα στην έρευνα.

Στο σύνολό τους οι φορείς έκαναν λόγο για αντιδημοκρατικές πρακτικές που ως στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται για την προστασία της υγείας και το περιβάλλοντος. Πρότειναν την προσφυγή στη δικαιοσύνη, δυναμικές κινητοποιήσεις, το πάγωμα των χορηγιών από την εταιρείας προς το δήμο, την αναβάθμιση του σταθμού του Κορδελιού, επιδημιολογική μελέτη από το υπουργείο υγείας κ.α.

Τη στάση της αναφορικά με προσφυγή στη δικαιοσύνη διαχώρισε ο εκπρόσωπος της κίνησης «Η Αναπνοή είναι δικαίωμα» καθώς όπως είπε το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι δικαστικό και ότι τέτοιες προσφυγές εξετάζονται σε βάθος χρόνου.

Να αναφερθεί ότι εκπρόσωποι της εταιρείας επικοινωνίας που διεξήγαγε την έρευνα καλέστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για να δώσουν απαντήσεις, όπως όμως ενημέρωσαν δεν θέλησαν να παραστούν καθώς δεν επιθυμούσαν να μπουν σε αντιπαραθέσεις, αν? αυτού έστειλαν επιστολή με τη θέση τους η οποία και αναγνώστηκε στο δημοτικό συμβούλιο.





Copyright © 2018 RThess All rights reserved