ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Με Τσίπρα και Μητσοτάκη το 2ο Thessaloniki Summit

4/10/2017 2:52:04 μμ

Με Τσίπρα και Μητσοτάκη το 2ο Thessaloniki Summit

Η έξοδος από την κρίση χωρίς την βιομηχανία είναι σχεδόν αδύνατη, επισήμανε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Α. Σαββάκης, παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμα και τους ομιλητές του 2ου Thessaloniki Forum, που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι η επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά χρειάζεται να είναι βιώσιμη, με συνέχεια, προοπτική και δυναμική, με έμφαση στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
«Στόχος μας να εγκαταστήσουμε την μεταποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής» είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, ενώ υπογράμμισε πως ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι το brain-drain πολύπειρων και άξιων στελεχών, που επιλέγουν επιχειρήσεις σε άλλες χώρες για να απασχοληθούν.
Η αιτία είναι η βαρύτατη φορολογία στις υψηλές αμοιβές αυτών των στελεχών, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος των εργοδοτικών εισφορών.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι για μεικτές ετήσιες αποδοχές της τάξης των 85.000 ευρώ ενός υψηλόβαθμου στελέχους επιχείρησης, το τελικό κόστος του συγκεκριμένου εργαζόμενου για την εταιρεία που τον απασχολεί ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και καθαρά στο χέρι λαμβάνει το στέλεχος περίπου 40.000 ευρώ. Έτσι, πολύ εύκολα επιχειρήσεις από άλλες ευρωπαικές χώρες κάνουν προτάσεις μεταγραφής αυτών των στελεχών με πολύ καλύτερες καθαρές αποδοχές με αποτέλεσμα να στερεύει η στελεχιακή δεξαμενή για τις ελληνικές βιομηχανίες.
Αναφερόμενος στις τράπεζες ο κ. Σαββάκης τόνισε πως οι τραπεζίτες έχουν λεφτά και δεν έχουν που να τα δώσουν, ενώ οι επιχειρήσεις θέλουν λεφτά, αλλά δεν μπορούν να τα πάρουν.
«Απαιτείται ευελιξία από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις για να βρεθεί μία βασική ισορροπία σε αυτό το οικοσύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Οι θεματικές ενότητες του Thessaloniki Summit 2017, είναι:
- Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο: πως επηρεάζουν την Περιφέρεια

- Προς ένα εθνικό οικονομικό σχέδιο και στρατηγική για την ανάπτυξη

- Θεσμοί, δημόσιο χρέος και ανάπτυξη

- Οδηγοί της ανάπτυξης για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος

- Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη

- Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

- Υποδομές και διασυνδεσιμότητα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη

- Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

- Υποβοηθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας

H 2η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ θα παρέμβουν με βαρυσήμαντες ομιλίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε αντίστοιχα δείπνα.
Η καινοτομία της εφετινής διοργάνωσης είναι η υλοποίηση σειράς επτά παράλληλων ταυτόχρονων συνεδριακών εκδηλώσεων από τους ακόλουθους φορείς:
1. το Δήμο Θεσσαλονίκης,
2. τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
3. την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας,
4. την Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη,
5. το διαΝΕΟσις
6. την Αμερικανική Γεωργική Σχολή,
7. το Enterprise Europe Network Hellas.
Οι παράλληλες αυτές ενότητες θα αναλύσουν αντίστοιχα τα παρακάτω θέματα:
1. Δήμο Θεσσαλονίκης:
- Ανάπτυξη του τουρισμού: εποικοδομητικές ή «καταστροφικές» δυνάμεις,
- Δημόσια - Ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Είναι εφικτό;
- Δημοτική χρηματοδότηση: Δημόσια ή / και Ιδιωτική;
2. Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών: Πιο κοντά στην ανάπτυξη δεσμών Κεφαλαιαγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;
3. Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: Χρηματοδότηση της καινοτομίας
4. Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη: Ισχυρή βιομηχανία για ανάπτυξη και οριστική έξοδο από την κρίση
5. διαΝΕΟσις: Η ελληνική νεολαία: Ένα υπαρξιακό πρόβλημα;
6. Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Ευκαιρίες χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
7. Enterprise Europe Network Hellas: Το Enterprise Europe Network Hellas και η παροχή υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις
Εφέτος συμμετέχουν και παρεμβαίνουν περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ομιλητές και συγκεκριμένα 40 ομιλητές από την Ελλάδα και 20 από το εξωτερικό.


Copyright © 2018 RThess All rights reserved