ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Το προσφυγικό... επιστρέφει

12/10/2017 10:01:48 πμ

Το προσφυγικό... επιστρέφει

Ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Περισσότεροι από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στα νησιά από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή την εβδομάδα ήταν 440.

Κινδυνεύουμε να ζήσουμε το καλοκαίρι του 2015, προειδοποιεί ο δήμαρχος Λέσβου, με επιστολή του στον πρόεδρο της βουλής.

«H Ελλάδα απειλείται με ένα νέο προσφυγικό χάος» τονίζει η γερμανική Handelsblatt, η οποία ασχολείται σήμερα με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα hotspot των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στο δημοσίευμα, μια απελπισμένη 29χρονη γυναίκα από τη Συρία λέει: «Η αβεβαιότητα μας πνίγει, μας σκοτώνει». Πρόκειται για μία 29χρονη που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε καταυλισμό στη Λέσβο, όπως επιβεβαιώνει στη γερμανική εφημερίδα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Στη συνέχεια, η Handelsblatt υπογραμμίζει: «Η προσφυγική κρίση φαίνεται να είχε ξεχαστεί, τώρα όμως επιστρέφει. Μέρα με την ημέρα έρχονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με πλαστικές βάρκες από τις τουρκικές ακτές. Τον Ιούνιο ήταν περίπου 2.000, τον Αύγουστο ήταν 3.600 και τον Σεπτέμβριο ήταν 5.000. Από τις αρχές Οκτωβρίου κατέφθασαν περίπου 1.700. Και Είναι πολλοί λιγότεροι από το 2015 που είχε κορυφωθεί η προσφυγική κρίση, αλλά ο αρμόδιος για τη μετανάστευση υπουργός Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για "αξιοσημείωτη αύξηση"».

Η εφημερίδα επικαλείται την Τζέιν Γκριμς, επικεφαλής του προγράμματος ψυχικής υγείας των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Σάμο και αυτά που της μεταφέρουν οι πρόσφυγες: «Είναι ντροπή. Κάθε μέρα οι ομάδες μας έρχονται σε επαφή με ασθενείς που τους λένε πως καλύτερα θα ήταν να πεθάνουν στις πατρίδες τους παρά να ζουν σαν φυλακισμένοι εδώ».

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει: «Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε μια ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό κάνει λόγο για κατάσταση ?έκτακτης ανάγκης' στα νησιά. Και με αυτό οι δεν εννοούν μόνο τις ανεπαρκείς υποδομές και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα ?για την εξαιρετικά άσχημη ψυχική κατάσταση' πολλών προσφύγων».

Copyright © 2018 RThess All rights reserved