ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


ΔΝΤ: 'Δεν ζητάμε νέα μέτρα. Το πρόβλημα είναι με την Ευρώπη"

12/10/2017 10:43:06 πμ

ΔΝΤ: 'Δεν ζητάμε νέα μέτρα. Το πρόβλημα είναι με την Ευρώπη

Φωτιές άναψε το ΔΝΤ με την πρόβλεψή του ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κατεβάζοντας τον πήχη στο 2,2%, δημιουργώντας έτσι μία τρύπα 2,4 δις. ευρώ.

Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν είναι αυτό που ζητά ή θα ζητήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα για το 2018, καθώς έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε πλεόνασμα της τάξης του 2,2%, κάτι που συμφωνεί με τις προβλέψεις του.

Το πρόβλημα σημειώνει είναι με τους Ευρωπαίους που ζητούν πλεόνασμα 3,5% και το όποιο κενό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε αυτούς και την Αθήνα. Για μας «αν επιτευχθεί ο στόχος 2,2%, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», πρόσθεσε η πηγή.

Το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: «Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα. Οι (ελληνικές) αρχές περιμένουν το πλεόνασμα του 2018 να πετύχει τον στόχο του προγράμματος του ESM για 3,5% του ΑΕΠ καθώς υιοθετούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και το συνταξιοδοτικό κόστος. Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι οι πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν».

Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Delia Velculescu, είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους τον περασμένο Ιούλιο και είχε αναφέρει αυτή τη συγκεκριμένη θέση του Ταμείου η οποία -όπως αναφέρουν-επιβεβαιώθηκε χθες. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο στόχος του 2,2% για το 2018 είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα.

«Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», πρόσθεσε η πηγή. Στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό κενό, τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να ασχοληθούν με το θέμα, θεωρώντας ότι είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα, τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Copyright © 2018 RThess All rights reserved