ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Στο Eurogroup ο Ε.Τσακαλώτος... χωρίς Σόιμπλε

6/11/2017 9:08:06 πμ

Στο Eurogroup ο Ε.Τσακαλώτος... χωρίς Σόιμπλε

Χωρίς τον Β.Σόιμπλε ύστερα από οκτώ χρόνια, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Η Ελλάδα δεν αναμένεται να απασχολήσει σε βάθος το συμβούλιο.

Οι θεσμοί αναμένεται να αποσαφηνίσουν πως προ δύο εβδομάδων στην Αθήνα έγιναν εποικοδομητικές και σε καλό κλίμα συζητήσεις. Ο Ε.Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα ολοκληρωμένα και τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

«Σπάνια θα έχει πάει στο euroroup στις Βρυξέλλες τόσο χαλαρός ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως θα πάει αυτήν την Δευτέρα. Όχι τόσο επειδή δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού ακόμα και να ήταν δεν θα είχε σοβαρό λόγο για κριτική, δεδομένου ότι η σωτηρία της Ελλάδας φαίνεται να βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο», γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Οι ελεγκτές του κουαρτέτου έφυγαν πριν μια βδομάδα αδιαμαρτύρητα, αφού η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωρά τώρα σαφώς ταχύτερα. Το κλίμα των διαπραγματεύσεων είναι εποικοδομητικό και επί του θέματος βλέπουμε ουσιαστικές προόδους, σύμφωνα με εκπρόσωπο των θεσμών», αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα «στο θέμα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών η Αθήνα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% ο κ. Τσακαλώτος θα εξασφαλίσει ένα συν 2,8%. Μέρος του πρόσθετου πλεονάσματος ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το διανείμει τα Χριστούγεννα ως 'κοινωνικό μέρισμα' με την συγκατάθεση των πιστωτών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενέκριναν επίσης τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος ο οποίος θα συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το έτος 2018 φαίνεται ρεαλιστικός», σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.


Copyright © 2018 RThess All rights reserved