ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Φάμελλος στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: Τα 2/3 του προγράμματος Θεσσαλονίκης έχουν γίνει

6/11/2017 1:07:32 μμ

Φάμελλος στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: Τα 2/3 του προγράμματος Θεσσαλονίκης έχουν γίνει

Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Διαμαντίδη, όπου αναλύθηκαν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τον νομό Θεσσαλονίκης, όπως η Κορώνεια και ο Θερμαϊκός, ενώ το στέλεχος της κυβέρνησης έδωσε απαντήσεις τόσο για το θέμα της ανακύκλωσης, όσο και για την κυβερνητική στο θέμα του χρέους, όπου είπε χαρακτηριστικά τη ολοκλήρωση των 2/3 από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης του Θερμαϊκού κόλπου, ο κ. Φάμελλος επισήανε ότι «στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περισσότεροι από 50 φορείς που ασχολούνται με τον Θερμαϊκό και αυτό δημιουργεί μεγάλη σύγχυση» και διευκρίνισε ότι η δημιουργία του εποπτικού οργάνου δε θα φέρει αλλαγές στις αρμοδιότητες των φορέων αλλά θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ τους και παράλληλα «θα συμβάλει στην επίλυση έκτακτων ζητημάτων».

Αύξηση στον συνολικό αριθμό των κατά τόπους φορέων του υπουργείου Περιβάλλοντος από 28 σε 35 προμήνυσε ο υφυπουργός που, όπως σημείωσε, στοχεύει με επόμενο νομοσχέδιο να καλύπτει τις 400 και πλέον προστατευόμενες περιοχές από έκτακτα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το νομοσχέδιο θα αφορά τις περιοχές «νατούρα» ενώ οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Πέμπτη.

«Αναίμακτα» και χωρίς πρόστιμο για την Ελλάδα θα κλείσει, όπως διαμήνυσε ο κ. Φάμελλος, το περιβαλλοντικό ζήτημα στην Κορώνεια. Μάλιστα, η διοίκηση του υπουργείου έχει διευθετήσει θέματα βιοποικιλότητας και ποιότητας νερού και εκκρεμεί το ζήτημα της άρδευσης ενώ, πριν από έναν μήνα, έστειλε και τα απαραίτητα ενημερωτικά δελτία στους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένει τη σχετική απάντηση.

Το μπαλάκι των ευθυνών στην τοπική αυτοδιοίκηση για την παροχή κινήτρων και αντικινήτρων αναφορικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης προσπαθεί να ρίξει η διοίκηση του υπουργείου καθώς, σύμφωνα με τον αν. υπουργό, θα πρέπει οι δήμοι να αναλάβουν το βαρύ φορτίο της ευαισθητοποίησης του πολίτη σε ζητήματα διανομής των απορριμμάτων στους μπλε κάδους. «Οι πολίτες πληρώνουν σήμερα τις αμέλειες των δήμων προ δεκαετίας», τόνισε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πληρώνει 40 - 50 εκατ. ευρώ ετησίως για παράνομες χωματερές ενώ το 83% των απορριμμάτων θάβονται στην Ελλάδα όταν το ποσοστό ανάκτησης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη προσεγγίζει ακόμη και το 90%.

Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει «βέτο» στην ανεξέλεγκτη χρήση της πλαστικής σακούλας επιβάλλοντας τέλη στους καταναλωτές. Ειδικότερα, οι πλαστικές σακούλες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά θα έχουν τέλος 3 λεπτά του ευρώ ενώ αυτές που θα κυκλοφορήσουν από τις αρχές του επόμενου έτους θα έχουν 7 λεπτά του ευρώ. Μάλιστα, ύστερα από σχετική συμφωνία της κυβέρνησης με τους βιομηχάνους, θα τεθούν στην κυκλοφορία και σακούλες πολλαπλών χρήσεων ή βιοδιασπώμενες, με στόχο τον περιορισμό στη χρήση του πλαστικού.

Σημειώνεται ότι στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται και η κατάργηση της χρήσης πλαστικής σακούλας που, όμως, αυτή την περίοδο δεν καθίσταται ανέφικτη καθώς στη βιομηχανία πλαστικού εργάζονται γύρω στους 12.000 υπαλλήλους.

«Οι δανειστές μας εκβίαζαν να αυξήσουμε την φορολογία»...

«Εμείς δε συμφωνούσαμε με την υπερφορολόγηση» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και συνέχισε: «Λένε ότι είπαμε τα μεγαλύτερα ψέματα αυτοί που χρεοκόπησαν την χώρα. Προσπαθήσαμε να ανακάμψουμε ανάμεσα σε θεούς και δαίμονες γιατί η χώρα δεν είχε παραγωγή».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι δανειστές εκβίαζαν την κυβέρνηση για να αυξήσει την φορολογία ενώ, παρά τη δημοσιονομική πίεση, η τελευταία κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τα 2/3 του προγράμματος της Θεσσαλονίκης φέρνοντας πλεονάσματα για δύο συναπτά έτη και αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση.

«Οι δανειστές τον Ιούλιο του '15 επέμειναν στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την προκαταβολή φόρου γιατί θέλανε να ενισχύσουν τα μεγαλύτερα οικονομικά σχήματα εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επίσης γιατί δεν μας εμπιστεύονταν στην αποπληρωμή των δόσεων», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς επιλέξαμε η μικρή επιχειρηματικότητα να πάρει χρήματα από τον αναπτυξιακό νόμο. Δημιουργήσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο και προγράμματα ΕΣΠΑ που δίνουν έμφαση στη μικρή επιχειρηματικότητα».

...και οι σοσιαλδημοκράτες στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Την άποψη ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε ο κ. Φάμελλος για να συμπληρώσει ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες είχαν συμπαραταχθεί με μία νεοφιλελεύθερη ατζέντα. «Η Ευρώπη έχει σήμερα μεγάλα θέματα και εμείς θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι», κατέληξε ο κ. Φάμελλος αρνούμενος κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί «πολιτικής στροφής» του ΣΥΡΙΖΑ.
Copyright © 2018 RThess All rights reserved