ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Διαμαρτυρία αγροτών για το 'κανόνι' στον κάμπο της Θεσσαλονίκης

14/11/2017 10:54:14 πμ

Διαμαρτυρία αγροτών για το 'κανόνι' στον κάμπο της Θεσσαλονίκης

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες στον κάμπο της Θεσσαλονίκης μετά τα σημάδια ότι γνωστός έμπορος, με βαρύ όνομα στην περιοχή, βαράει κανόνι. Το θέμα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα η εφημερίδα Thessnews. Σε εξέλιξη διαμαρτυρία αγροτών στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες προτίθενται να ζητήσουν από τον εισαγγελέα να κινηθεί αυτεπάγγελτα για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Πρόκειται για παραγωγούς Παραγωγοί ρυζιού απο τις περιοχες της Χαλαστρας, της Σίνδου, της Βραχιας, του Αδενδρου και άλλων παριοχων.

Μέχρι στιγμής το ύψος των οφειλών προς τους αγρότες απο επιταγές που έχουν σφραγιστεί ξεπερνά τα 4.5 εκ ευρώ ενώ οι συνολικές οφειλές της εταιρείας φτάνουν τα 9 εκ ευρώ.

Οι παραγωγοί έχουν να παίρνουν χρήματα για τις παραγωγές του 2015 και κυρίως του 2016. Βρίσκονται σε απόγνωση καθώς όπως τονίζουν για αυτά τα χρήματα έχουν ήδη φορολογηθεί.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι ο έμπορος είναι άφαντος και ότι με τηλέφωνα απειλεί τους αγρότες ότι αν κινηθούν δικαστικά δεν θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλει.

Καταγγελία από τον αγροτοσυνδικαλιστική Κώστα Ανεστίδη.Το δημοσίευμα της Thessnews

Έμπορος ρυζιού με βαρύ όνομα στην περιοχή αφήνει απλήρωτους χιλιάδες παραγωγούς στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία! Φέρεται να διακίνησε 120.000 τόνους ρυζιού και οσπρίων τα προηγούμενα τρία χρόνια! Ήδη σφραγίστηκαν οι πρώτες επιταγές! Πανικός στον κάμπο Θεσσαλονίκης για τις επιπτώσεις του κανονιού! Τι αποκαλύπτει στην ThessΝews ο δικηγόρος των αγροτών.

Κρύος ιδρώτας έχει ζώσει χιλιάδες αγρότες του κάμπου της Θεσσαλονίκης μετά τα σημάδια ότι γνωστός έμπορος, με βαρύ όνομα στην περιοχή, βαράει κανόνι! Αυτό (μέσα μάλιστα σε συνθήκες πανικού) είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης στους συνεταιρισμούς, τις αγροτικές ενώσεις και τα καφενεία της περιοχής.

Όποιος βρεθεί στα αγροτικά στέκια των Μαλγάρων, της Σίνδου, της Βραχιάς, της Χαλάστρας, του Αδένδρου και των άλλων περιοχών δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει πάνω στην απόγνωση και την αγωνία που θα εκφράσει κάποιος αγρότης που έπεσε θύμα ενός εμπόρου.

Οι ιστορίες που ακούσαμε όταν βρεθήκαμε στην περιοχή είναι δεκάδες, ενώ κάποιοι από τους παραγωγούς υπολογίζουν ότι το κανόνι μπορεί να φτάσει και τα 15 εκ. ευρώ! Άλλος του έδωσε την παραγωγή του και περιμένει να πάρει 55.000 ευρώ, άλλος περιμένει να πληρωθεί τη μισή προπέρσινη παραγωγή του και όλη την περυσινή και φετινή, άλλος διαπιστώνει ότι η επιταγή του εμπόρου είναι ακάλυπτη! Για τους μεγαλύτερους αγρότες ακούγονται πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Ήδη έχουν σφραγιστεί τουλάχιστον δέκα επιταγές με ποσά από 65.000 έως 240.000 ευρώ!

Ήδη κάποιοι αδυνατούν να πληρώσουν τους γεωπόνους και τα καταστήματα από τα οποία έχουν προμηθευτεί φάρμακα και λοιπά εφόδια! Είναι βέβαιο ότι ένα τόσο μεγάλο κανόνι θα καταστρέψει πλήρως κάποιους παραγωγούς και θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης σε εκατοντάδες άλλους, λόγω της αλυσίδας μεταφοράς του ελλείμματος, που μοιραία θα φτάσει σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας.Τι λέει ο δικηγόρος των παραγωγών

Ο δικηγόρος Δημήτρης Ζακαλκάς, που έχει αναλάβει μερίδα των δικαιούχων παραγωγών, δήλωσε στην «ThessΝews» ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο στην περιοχή: «Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το ποσό το οποίο οφείλει ο συγκεκριμένος έμπορος. Μόνο οι άνθρωποι που έχουν απευθυνθεί σε εμένα περιμένουν να εισπράξουν περί τα 4 εκ. ευρώ. Νομίζω ότι το πλήγμα για την περιοχή μας θα είναι τεράστιο. Ήδη έχουν σφραγιστεί επιταγές και οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης ήδη «τρέχουν». Πιστεύω ότι εάν μέσα στο επόμενο διάστημα η εταιρεία δεν πληρώσει τις ποσότητες που απορρόφησε, τότε οι ιδιοκτήτες της θα πάνε φυλακή», τόνισε ο κ. Ζακαλκάς.

Μα, ακόμη και η Δικαιοσύνη να κινηθεί, πολύ λίγο μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς, καθώς ακόμη κι αν οι ιδιοκτήτες φυλακιστούν, δεν σημαίνει ότι θα προκύψουν χρήματα για όσους έχουν στα χέρια τους τις ακάλυπτες επιταγές. Βέβαια, κάποιοι αγρότες έχουν φτάσει στο σημείο (όπως μας είπαν) να μη θέλουν τόσο τα λεφτά τους πίσω, όσο οι συγκεκριμένοι έμποροι να μπουν φυλακή!
Κάποιοι ακόμη ελπίζουν ότι οι έμποροι έχουν κάνει τα... κουμάντα τους και με λίγη τύχη αλλά και προσοχή θα μπορέσουν να ξαναμπούν στο παιχνίδι και να αρχίσουν σιγά- σιγά να αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Προς το παρόν όμως επικοινωνούν με τους άλλοτε προμηθευτές τους μόνο τηλεφωνικά.Πώς εξελίχθηκε η υπόθεση

Η συγκεκριμένη εταιρεία, με ιδιοκτήτες δύο αδελφούς, εμφανίστηκε πριν από επτά χρόνια στην εμπορία του ρυζιού. Στην προσπάθειά της να μπει στην αγορά, ανέβασε τις τιμές παραγωγού. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έδινε σταθερά 1-3 λεπτά του ευρώ το κιλό παραπάνω από όσα έδιναν οι άλλοι έμποροι. Ωστόσο, δεν ήταν όλες οι χρονιές καλές και η τακτική αυτή συσσώρευσε ελλείμματα, τα οποία προσπαθούσαν να καλύψουν με την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Αυτό δημιούργησε μία χιονοστιβάδα, που μεγάλωνε σεζόν με τη σεζόν!

Υπολογίζεται ότι απορροφούσαν 40.000 τόνους ρυζιού τον χρόνο! Το καθοριστικό χτύπημα ήρθε όταν χάλασε μία μεγάλη δουλειά! Οι αδελφοί ακολούθησαν μία έντονα εξωστρεφή στρατηγική, για την οποία μάλιστα βραβεύθηκαν πρόσφατα από το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του ΟΠΑΠ ως πρότυπη επιχείρηση. Μέσα στο καλοκαίρι όμως είδαν να ναυαγεί μία εξαγωγή- μαμούθ, ύψους 5.000 τόνων ρυζιού και οσπρίων στη Λιβύη! Αυτό ήταν ένα χτύπημα που δεν μπόρεσαν να αντέξουν. Τα χρήματα που περίμεναν από την εξαγωγή και θα κάλυπταν μέρος των οφειλών τους προς τους παραγωγούς δεν ήλθαν ποτέ! Έτσι δεν κατάφεραν να μπουν και φέτος στην αγορά της φετινής σεζόν, που θα τους επέτρεπε να «γυρίσουν χρήμα»...Αγρότες έρμαια της τύχης τους...

Το περιστατικό αυτό, που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο δουλεύει η αγορά των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, χωρίς κανόνες, δικλείδες ασφαλείας απέναντι στα ρίσκα και ανοιχτά περιθώρια προς τυχάρπαστους! Σημαντικό ρόλο παίζει και η απουσία του συνεταιριστικού κινήματος! «Ένα κανόνι σαν κι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί όταν λειτουργούσε ο γίγαντας της “Ομοσπονδίας”, με τα δεκάδες εργοστάσια και τον κρίσιμο παρεμβατικό ρόλο», λένε παραγωγοί της περιοχής. Δυστυχώς κανείς δεν μπόρεσε να τα βάλει το 2004-5 με τον πανίσχυρο τότε υποδιοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Π. Μηλιάκο, ο οποίος διέλυσε την «Ομοσπονδία», θέτοντάς την σε εκκαθάριση για χρέος μόλις 10 εκ. ευρώ!
Copyright © 2018 RThess All rights reserved