ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Στην Αθήνα ο Ερντογάν, μετά τις χθεσινές 'ρουκέτες'

7/12/2017 7:17:00 πμ

Στην Αθήνα ο Ερντογάν, μετά τις χθεσινές 'ρουκέτες'

Στο αεροδρόμιο Ε.Βενιζέλος προσγειώθηκε στις 10:40 το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο, για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στη χώρας μετά από 65 χρόνια. Θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Γιγάντια αστυνομική επιχείρηση για την ασφάλεια του Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρόγραμμά του: Στις 11:30 ο Τούρκος πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

Στις 12:00 θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

Στη μια και μισή ο Ταγίπ Ερντοάν θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Αργά μετά το μεσημέρι, περίπου στις 16:30, ο πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας θα έχει συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Νωρίτερα στο rthess:

Προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος Τ.Ερντογάν λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα. Μιλώντας στο Σκάι έκανε λόγο για επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης. «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για τους 8 Τούρκους αξιωματούχους είπε ότι ο Α.Τσίπρας του υποσχέθηκε την έκδοσή τους σε 15-20 ημέρες. Απέρριψε δε το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοσή τους ελήφθη από την Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Για Αιγαίο, παραβιάσεις και πόλεμο

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις νησιών που είναι προβληματικές. Τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Εχουμε θέματα στην οριοθέτηση εναέριου και θαλάσσιου χώρου και στο καθορισμό υφαλοκρηπίδας. Αυτά, εκτίμησε, μπορούν να ξεπεραστούν.

Ως δίκαιες χώρες μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αν ξεπεράσουμε τις προκλήσεις σε σχέση με τα χωρικά ύδατα μπορούμε να κάνουμε πρόοδο, είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Στον εναέριο χώρο, σημείωσε, υπάρχουν δυσκολίες κατά καιρούς. Πρέπει να το ξεπεράσουμε και να σφυρηλατήσουμε ένα πνεύμα αλληλεγγύης.

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις, είπε ότι οι πιλότοι είναι ενθουσιώδεις και αν κάποιος κάνει παραβίαση σπεύδουν. Οι αξιωματικοί πρέπει να τους λένε να προσέχουν, αλλά όταν γίνεται παραβίαση, η τουρκική αεροπορία επεμβαίνει αμέσως. Ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα το ξαναζήσουμε, σημείωσε.

Είναι λάθος να μιλάμε για πόλεμο, δεν είναι ευχάριστο, απάντησε σε ερώτηση αν οι παραβιάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κλιμάκωση. «Ας το διαγράψουμε από την ατζέντα μας γιατί αυτοί που θα πληρώσουν θα είναι οι λαοί», σημείωσε.

Η αντίδραση του Μαξίμου

Τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ερντογάν εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη» τόνισε. Υπογράμμισε πως ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών τόνισε προσθέτοντας πως «οι αναφορές περί αναθεώρησης δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Συνέντευξη του Α.Τσίπρα

Σε ανάπτυξη θετικής ατζέντας με τον Τ. Ερντογάν ελπίζει ο Αλ. Τσιπρας. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu χαρακτηρίζει την επίσκεψή του ως ευκαιρία για να γίνουν τολμηρά βήματα προς τα εμπρός. Ερωτηθείς για τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε τη θέση του ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Δήλωση Κουμουτσάκου

«Η συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τη συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του στο ΣΚΑΙ.

Αναλυτικά η δήλωση

«Η συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας. Η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων. Η συνέντευξη Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πώς έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών».

Ο Τούρκος πρόεδρος φτάνει στο Ε.Βενιζέλος στις 10:30 το πρωί. Θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα συναντηθεί διαδοχικά με τον ΠτΔ και τον πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Αύριο το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κομοτηνή.


Copyright © 2018 RThess All rights reserved