ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Στην Αθήνα ο Ερντογάν, μετά τις χθεσινές 'ρουκέτες'

7/12/2017 11:20:36 πμ

Στην Αθήνα ο Ερντογάν, μετά τις χθεσινές 'ρουκέτες'

Το τουρκικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ε.Βενιζέλος λίγο μετά τις 10:40. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του ο Ταγίπ Ερντογάν. Τους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς. Ο Τούρκος πρόεδρος κατευθύνεται αυτή την ώρα προς το Σύνταγμα όπου θα καταθέσει στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη». Απόρθητο φρούριο η Αθήνα. Αποκλεισμένοι όλοι οι δρόμοι μέσω των οποίων θα κινηθεί η αυτοκινητοπομπή του προέδρου. Δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι στην Αθήνα για να καλύψουν την ιστορική επίσκεψη, την πρώτη Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια.

Στις 12:00 η συνάντηση του κ.Ερντογάν με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στη 1:30 ο κ.Ερντογάν θα περάσει την πόρτα του Μ.Μαξίμου, για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Αργά μετά το μεσημέρι, περίπου στις 16:30, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αύριο ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κομοτηνή.

Βαριά η σκιά από τις χθεσινές δηλώσεις του Τ.Ερντογάν στο Σκάι. Ζήτησε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αποκάλεσε ομοεθνείς τους μουσουλμάνους της Θράκης. Μίλησε για «προβληματικές αποστάσεις των νησιών». Για τους 8 Τούρκους αξιωματούχους είπε ότι ο Α.Τσίπρας του υποσχέθηκε την έκδοσή τους σε 15-20 ημέρες. Απέρριψε το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοσή τους ελήφθη από την Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη» σημείωσε.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Α.Τσίπρας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, όπου τόνισε την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα
πρέπει να διαπνέονται από τον αμοιβαίο σεβασμό τόσο προς το Διεθνές Δίκαιο όσο και απέναντι στη Συνθήκη της Λωζάννης». Ερωτηθείς για τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Υπογράμμισε τη θέση του ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

«Ελπίζουμε η συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εκφράζοντας αμφιβολίες για την προετοιμασία της επίσκεψης από την κυβέρνηση.

Copyright © 2018 RThess All rights reserved