ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Ανησυχία για το πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης - Παρέμβαση εισαγγελέα

13/1/2018 2:51:13 μμ

Ανησυχία για το πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης - Παρέμβαση εισαγγελέα

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για ρύπανση δεξαμενής από την οποία τροφοδοτείται με πόσιμο νερό η Θεσσαλονίκη.
Στο νερό εντοπίστηκαν κηλίδες που παραπέμπουν σε έλαια, πετρελαιοειδή ή γράσα.
Την περασμένη Τετάρτη ενημερώθηκε για το πρόβλημα η ΕΥΑΘ από την ανάδοχο κοινοπραξία, που ανέλαβε και λειτουργεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης η οποία βρίσκεται κοντά στη ΒΙΠΕ Σίνδου.
Σύμφωνα με την αναφορά που συνέταξε η ΕΥΑΘ ΑΕ και διαβίβασε στην Εισαγγελία, προς το παρόν το νερό πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, πλην όμως, «σε περίπτωση συνέχισης του φαινομένου, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα».
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, παρήγγειλε επείγουσα έρευνα.
Στο πλαίσιο της έρευνας θα γίνουν αυτοψίες και δειγματοληψίες νερού έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες χημικές εξετάσεις με στόχο να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης.
Παράλληλα, αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΕΥΑΘ ΑΕ, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι δήμων ενώ σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων οι ύποπτοι θα καταθέσουν ανωμοτί.
Πριν από λίγο εκδόθηκε ανακοίνωση της ΕΥΑΘ για το θέμα.
Καμία αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της Θεσσαλονίκης δεν έχει παρατηρηθεί μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, σημειώνει η Εταιρία.
Με απόφαση εισαγγελέα κλιμάκια της ΕΥΑΘ και της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας διενεργούν δειγματοληψίες κατά μήκος της διώρυγας του Αλιάκμονα και μέχρι την τροφοδοσία από τα φράγματα της ΔΕΗ, ώστε να διαπιστωθούν οι πηγές ρύπανσης.
Οι μέχρι τώρα μετρήσεις είναι σύμφωνες με όλα τα εκ του νόμου όρια στις μετρήσιμες παραμέτρους για το πόσιμο νερό.
Όπως σημειώνει η ΕΥΑΘ δείγματα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

"Καμία αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της Θεσσαλονίκης δεν έχει παρατηρηθεί μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, γεγονός που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΥΑΘ.

Ήδη από χτες ενημερώθηκαν άμεσα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η ΔΕΗ και ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά. Με απόφαση εισαγγελέα κλιμάκια της ΕΥΑΘ και της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας διενεργούν δειγματοληψίες κατά μήκος της διώρυγας του Αλιάκμονα και μέχρι την τροφοδοσία από τα φράγματα της ΔΕΗ, ώστε να διαπιστωθούν οι πηγές ρύπανσης. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνες με όλα τα εκ του νόμου όρια στις μετρήσιμες παραμέτρους για το πόσιμο νερό.

Παρ? όλα αυτά, δείγματα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από την είσοδο της εγκατάστασης και κυρίως στην έξοδό της προς το δίκτυο υδροδότησης της πόλης, ενώ θα συνεχιστούν και οι αυτοψίες στη διώρυγα του Αλιάκμονα από αρμόδια κλιμάκια της ΕΥΑΘ και της Περιφέρειας".Copyright © 2018 RThess All rights reserved