ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία για το θέμα του Πάστορα

16/8/2018 4:49:46 μμ

Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία για το θέμα του Πάστορα

Προειδοποίηση στην Τουρκία να μην δοκιμάσει την επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στην υπόθεση του κρατούμενου πάστορα Άντριου Μπράνσον έστειλε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, στον απόηχο της απόφασης του Κατάρ να στηρίξει την τουρκική οικονομία με απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Πενς ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο NATOϊκών συμμάχων, υπονοώντας πως η αμερικανική πλευρά μπορεί να προβεί σε περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.

«Η Τουρκία θα κάνει καλά να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του προέδρου Τραμπ να δει τον επαναπατρισμό Αμερικανών που έχουν φυλακιστεί άδικα σε ξένη γη», έγραψε στο Twitter ο κ. Πενς, προσθέτοντας πως ο Λευκός Οίκος θα παραμείνει αμετακίνητος στην πολιτική του όσον αφορά τον πάστορα.

Έως τώρα οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς ενώ στο μέσω της κρίσης ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις τουρκικές εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει πως οι δασμοί δεν θα αρθούν όποια κι αν είναι η ποινική μεταχείριση του κ. Μπράνσον.

«Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνδρας που κρατείται στην Τουρκία και η δικαιοσύνη απαιτεί να απελευθερωθεί», προσέθεσε. Ο πάστορας κρατείται επί 22 μήνες στην Τουρκία κατηγορούμενος για υποστήριξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και για κατασκοπευτική δράση.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχεία σε βάρος του.

 


Η τύχη του κ. Μπράνσον είναι ένα από τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας, όμως έχει αποκτήσει μεγάλη πολιτική σημασία ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς η υπόθεση έχει κινητοποιήσει την θρησκευτική δεξιά των Ρεπουμπλικάνων – στην οποία ανήκει ο κ. Πενς.

Το μήνυμα Πενς ήλθε λίγες ώρες αφότου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «βήμα προς την λάθος κατεύθυνση» τους επιπρόσθετους δασμούς που επέβαλε η Τουρκία σε αμερικανικές εξαγωγές και κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα ξεχάσει την υπόθεση Μπράνσον.

Copyright © 2020 RThess All rights reserved