ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Σε Μοναστηρίου και Βαγιοχώρι οι νέες τρανσιτ δομές για μετανάστες και πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

11/10/2018 12:53:28 μμ

Σε Μοναστηρίου και Βαγιοχώρι οι νέες τρανσιτ δομές για μετανάστες και πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Την δημιουργία νέων δομών τράνσιτ λειτουργίας για πρόσφυγες και μετανάστες σε Βαγιοχώρι και Μοναστηρίου αποφάσισαν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και δήμος Θεσσαλονίκης.

Στην σημερινή σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης της ομάδας Εργασίας που συγκλήθηκε την περασμένη Τρίτη αποφασίστηκε να προχωρήσει το σχέδιο της δημιουργίας των δύο νέων δομών.

Αρχικά ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στη λειτουργία μιας δομής 48ωρης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, δυναμικότητας 70 ατόμων, σε υπάρχων κτήριο επί της οδού Μοναστηρίου που λειτουργούν κοινωνικές δομές του δήμου με την χρηματοδότηση να προέρχεται από τις ΜΚΟ.

«Έχει ωριμάσει η ιδέα, προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα λειτουργεί συνεπικουρικά με την δομή του υπουργείου. Ο χώρος θα είναι σε ένα ακίνητο του δήμου που στεγάζονται υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής, εκτιμούμε ότι είναι ένας χώρος που βολεύει γιατί δεν είναι στο κέντρο της πόλης. Εάν δούμε ότι υπάρχουν νομικά κωλύματα θα προχωρήσουμε σε δεύτερη ή τρίτη επιλογή. Έτοιμοι να την λειτουργήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος του έτους» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης.Από την πλευρά του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά την απομάκρυνση του εναπομείναντος πληθυσμού από τη δομή στο Βαγιοχώρι, θα την μετατρέψει σε δομή τράνσιτ με οικίσκους και δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών μέγιστου χρονικού διαστήματος 30-35 ημερών για την μεταφορά τους σε άλλες δομές. 

«Η δομή στο Βαγιοχώρι για πρώτη γραμμή υποδοχής εξυπηρέτησε το σκοπό της. Η επόμενη κίνηση είναι να το αδειάσουμε να το καθαρίσουμε και να το διαμορφώσουμε για να μπορούμε να διατηρήσουμε τις θέσεις υποδοχής εκεί, με βιώσιμες κατασκευές, για να χουν οι άνθρωποι ένα αξιοπρεπές περιβάλλον όσο περιμένουν να τους διατεθεί δευτερεύουσα  υποδομή στην ενδοχώρα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Ράγκος.

Ενημέρωσε πως χθες έγινε η μεταφορά 108 ατόμων από το Βαγιοχώρι σε δομή στην Καβάλα ενώ μένουν άλλα 165 άτομα για να απορροφηθούν σε άλλες δομές μέχρι τέλος του μήνα ενώ αν θεωρηθεί επιτακτική ανάγκη θα διατεθούν και ξενοδοχεία. Για τα Διαβατά ο κ. Ράγκος ενημέρωσε πως μένουν πλέον περίπου 800 άτομα σε κοντέινερ και όχι εκτός όπως συνέβαινε τον Απρίλιο. Αναφερόμενος αν θα υπάρξουν νέες δομές στην κεντρική Μακεδονία σημείωσε «δεν νομίζω ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει να δώσει πολύ ακόμα και ούτε θα ‘πρεπε  να επιφορτίζουμε περισσότερο και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τις 50 δομές που υπήρχαν στη Βόρεια Ελλάδα, πλέον υπάρχουν 17 και από τις 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες πλέον φιλοξενούνται περίπου 9.000.

«Η ΠΚΜ μπορεί να διαθέσει χώρους για διοικητική μέριμνα. Επιτέλους το υπουργείο άρχισε να ακούει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα προηγούμενα τρία χρόνια δυστυχώς δεν ελάμβανε υπόψη τις εισηγήσεις μας.

Πάγια άποψή μας είναι η ισομερής κατανομή όλων των μεταναστών. Υπάρχει παντελή απουσία μεταναστών από την Πελοπόννησο. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Έχει δομές που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μετανάστες και εκτιμώ ότι με το τρένο αίρεται και το εγκληματικό έργο των λαθροδιακινητών» ανέφερε στις δηλώσεις του ο συντονιστής της ΠΚΜ για το προσφυγικό Χάρης Αηδονόπουλος. 

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

Copyright © 2020 RThess All rights reserved