ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Τί συζήτησαν για τις γερμανικές αποζημιώσεις Τσίπρας και Στάιμαγιερ

11/10/2018 3:31:27 μμ

Τί συζήτησαν για τις γερμανικές αποζημιώσεις Τσίπρας και Στάιμαγιερ

Οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις τέθηκαν στην συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Να μην κρύψουμε  «κάτω από το χαλί» τις  διαφορές από το μακρινό παρελθόν.
Πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο πρωθυπουργός.


Εξέφρασε την  πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.


Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγιναν φρικαλεότητες, όπου από εκεί εκτοπίστηκαν σε Αουσβιτς και Νταχάου. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές» απάντησε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενόχη που μας βαρύνει».

«Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε θεωρούμε υποχρεώσή μας να πράξουμε κάτι που να είναι αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε όσα έγιναν αλλά κυρίως θέλουμε να δώσουμε στις νέες γενιές τα διδάγματα μας από την περίοδο αυτή, να επιτρέψουμε τη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς ο ένας να μισεί τον άλλο»


Copyright © 2019 RThess All rights reserved