ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Θέμα ΡΘ: Αντιδράσεις για την αφαίρεση των πασαλακίων από την οδό Ερμού (ηχητικό)

16/6/2020 9:30:06 μμ

Θέμα ΡΘ: Αντιδράσεις για την αφαίρεση των πασαλακίων από την οδό Ερμού (ηχητικό)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]
 
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αφαίρεση των πλαστικών διαχωριστικών πασάλων στην οδό Ερμού στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα πασαλάκια (πλαστικοί οριοδείκτες) τα οποία τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή το καλοκαίρι του 2016 με στόχο την αποφυγή της παράνομης στάθμευσης και την διευκόλυνση της κυκλοφορίας, αφαιρέθηκαν την περασμένη Κυριακή από τα Συνεργεία της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας στην οδό Ερμού από το ύψος της Αριστοτέλους ως την Βενιζέλου.
 
Υπήρχε επιτακτικό αίτημα από τους φορείς της αγοράς, σχολιάζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers ο υπεύθυνος Τεχνικών Έργων Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μήτρου.

«Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, προσπαθούμε να στηρίξουμε την αγορά και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω κοροναϊου. Είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε  μέτρα για να στηρίξουμε την αγορά και τους επαγγελματίες. Η αφαίρεση των πασαλακίων δεν είναι ένα εκτεταμένο μέτρο, έγινε σε μια συγκεκριμένη περιοχή που έχει κυρίως εμπορικές χρήσεις και καταστήματα.
Η δημοτική αρχή αυτή την στιγμή δίνει μια μάχη  σε μια πόλη που στερείται υποδομών και προσπαθεί να καλύψει όλες τις ανάγκες χωρίς να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δίνουμε τις τέλειες λύσεις».
Σύμφωνα με τον κο Μήτρου έγινε διαβούλευση για αυτή την απόφαση μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Συλλόγου, της Τροχαίας και της διοίκησης του ΟΑΣΘ.
 
Κύριοι υποστηρικτές στην αφαίρεση των πλαστικών οριοδεικτών είναι οι καταστηματάρχες και οι έμποροι της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μετά την αφαίρεσή τους διευκολύνθηκε η εμπορική κίνηση της αγοράς.

«Εδώ είναι μια εμπορική περιοχή, η αφαίρεση των πασαλακίων διευκολύνει την εμπορική κίνηση της αγοράς» διευκρινίζει στην εκπομπή της Claudia Eggers, ο Χρήστος Νικολόπουλος, Πρόεδρος των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα και στα οχήματα που περνούσαν από την Ερμού και διαπληκτισμοί μεταξύ των οδηγών και  τα πασαλάκια απότρεψαν τελείως την πρόσβαση των καταναλωτών στις παραδοσιακές αγορές. Δεν μπορούσε κάποιος να σταματήσει ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Τα πασαλάκια μπήκαν πριν τρια χρόνια χωρίς καμία κυκλοφοριακή  μελέτη και χωρίς καμία διαβούλευση.
Αντί να λύσουν το πρόβλημα, το δυσχέραναν ακόμα περισσότερο. Όλοι με το αυτοκίνητο τους ψωνίζουν και αναγκάζονται να διπλοπαρκάρουν για λίγο, αυτό δεν ενοχλεί».
 
 
Αντίθετοι στην αφαίρεση των πασαλακίων είναι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, που από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι τα πασαλάκια ήταν μια τόνωση για τις μετακινήσεις των αστικών λεωφορείων.
«Διαφωνούμε κάθετα από αυτό που έγινε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Αντί να εξυπηρετούμε τους πολίτες, εξυπηρετούμε τους λίγους για κάποιες συντεχνίες με το πρόσχημα να ανοίξουμε την αγορά; Νομίζω είναι λάθος. Παλιότερα είχαμε στείλει και έγγραφο στους δήμους να επεκταθεί αυτό το μέτρο  και σε άλλους δήμους γιατί είναι ευκολία για το λεωφορείο, είναι ευκολία για τους πολίτες.
Πρέπει να ανοίγουμε δρόμους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι να τους κλείνουμε» τονίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.
 
Για την όχληση που δημιουργείται με την δυσκολία της διέλευσης των αστικών λεωφορείων από τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ο κος Νικολόπουλος υποστηρίζει ότι ο ΟΑΣΘ δεν είχε ποτέ παρουσία στην οδό Ερμού, παρά μόνο μια γραμμή που εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό.
 
Από την πλευρά τους οι οδηγοί ταξί, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότεροι αστυνόμευση στην πόλη.
«Τα πασαλάκια κατά περιπτώσεις βοηθούσαν την κίνηση μέσα στην πόλη. Υπάρχουν σημεία στα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, υπάρχουν όμως και σημεία στα οποία ενοχλούσαν. Αν βγάλουμε τα πασαλάκια θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσουμε την αστυνόμευση στην πόλη. Αν δεν αστυνομευτεί αυτή την στιγμή η Ερμού, θα έχουμε πρόβλημα» προσθέτει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ερμής», Κλήμης Λεοντιάδης.
 
 Ακούστε όλοι την εκπομπή εδώ:Copyright © 2021 RThess All rights reserved