ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Θέμα ΡΘ: Ηθική και Kορωνοϊός - Γιατί μπορεί να έχει μικρότερη αξία η ζωή των ηλικιωμένων;

3/9/2020 8:56:58 μμ

Θέμα ΡΘ: Ηθική και Kορωνοϊός - Γιατί μπορεί να έχει μικρότερη αξία η ζωή των ηλικιωμένων;

Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού της 21ης Μαρτίου από τον Σωτήρη Τσιόδρα. Τότε που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χωρά μας, μέσα σε ένα 24ωρο, ήταν 35 και ο συνολικός αριθμός άγγιζε τα 350. 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, που χαρακτηρίστηκε ‘’άνθρωπος της διπλανής πόρτας’’, μας σύστησε τον COVID-19, με τις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου (τότε) και τον απλό και κατανοητό λόγο του.

Η στιγμή που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη πολλών, είναι όταν ο καθηγητής αναφέρθηκε σε μία επιστολή που έλαβε από γνωστό του επιστήμονα. Σε αυτή του επεσήμανε ότι «γίνεται πολλή φασαρία για μερικούς υπερήλικες και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας»…

Ο Σωτήρης Τσιόδρας βούρκωσε όταν στην απάντησή του, μίλησε για την αξία της ανθρώπινης ζωής, ανεξάρτητα από ηλικία ή φύλο, ανεξάρτητα για το αν πρόκειται για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. «Το θαύμα της ιατρική επιστήμης είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί εκ των όποιων είναι οι μανάδες και πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας», είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους, κατ’ εξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς».Μετά από περίπου πέντε μήνες τα κρούσματα είναι συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας είναι 10.998, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 278, με τη διάμεση ηλικία τους τα 78 έτη. Το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κι ενώ πλέον η χώρα μετρά νεκρούς, πέντε το τελευταίο 24ωρο, όλοι ηλικιωμένοι, ακούγονται απόψεις όπως:

«Έλα μωρέ, κάτι γέροι και άρρωστοι, πεθαίνουν από τον κορωνοϊό»
«Μην τρελαίνεστε. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα ήταν».
«Εντάξει, πόσα χρόνια θα ζούσαν»
.

Απόψεις που αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων, των νεκρών, αλλά όσων έχουν πληγεί οικονομικά και ψυχολογικά από την πανδημία αλλά και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για να μπει ‘’φρένο’’ στην εξάπλωσή της.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, Ιωάννης Καραϊτιανός, έκανε λόγο για ηλικιακό ρατσισμό.
Μία έννοια η οποία όπως φαίνεται βρήκε πρόσφορο έδαφος στην εποχή του κορωνοϊού. 
«Ο ηλικιακός ρατσισμός στις μέρες έχει επικρατήσει ειδικά στους νέους που πιστεύουν ότι είναι άτρωτοι και μεταδίδουν τον ιό σε ευάλωτες ομάδες», σημείωσε ο κ. Καραϊτιανός μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς.
«Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν έχει ηλικία. Το φιλότιμο, η αγάπη και η φιλαλληλία δεν μπορεί να έχουν ηλικιακά όρια», πρόσθεσε.

ΕΟΔΥ: Εντατικοί έλεγχοι στα γηροκομεία

Εντατικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Τέταρτος έλεγχος αναμένεται τις επόμενες μέρες στη Στέγη Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης όπως είπε ο υπεύθυνος της δομής, πατέρας Γεώργιος. Στο συγκεκριμένο γηροκομείο έχουν εντοπιστεί συνολικά 22 κρούσματα. 15 τρόφιμοι (από τους 45) και  επτά εργαζόμενοι (από τους 25). Από τους 15 ηλικιωμένους που νόσησαν, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της. Οι υπόλοιποι ασθενείς είναι σήμερα σε καλή κατάσταση και μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Στον αντίποδα, οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχωρι μετρά 23 νεκρούς τρόφιμους. Από τους συνολικά 80 ηλικιωμένους, νόσησαν οι 42 ενώ η κόρη θύματος κατήγγειλε σε τηλεοπτική συνέντευξή της απόκρυψη κρουσμάτων. Η προκαταρκτική εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορωνοϊού στο γηροκομείο, την οποία παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς, είναι σε εξέλιξη. 

«Αυτοί οι αριθμοί, είναι άνθρωποι. Δικοί μας άνθρωποι».
«Το μεγαλύτερο το χρέος που έχουμε, είναι το χρέος της αγάπης».
«Οι γονείς μας δεν ζητάνε τίποτα. Ένα χαμόγελο και μία αγκαλιά».
«Έλεγε ο μπαμπάς μου όταν ήμουν μικρός: ‘’Όταν γεράσω θα μου φέρνεις ένα ποτήρι νερό;’’. Μου έχει μείνει που δεν προλάβαμε»…


Οι φράσεις αυτές ακούστηκαν στην εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς, την οποία μπορείτε να ακούσετε παρακάτω. Τοποθετήθηκαν στο θέμα πολλοί ακροατές του Ράδιο Θεσσαλονίκη… Οι ηλικιωμένοι πάντως… σώπασαν.


Copyright © 2020 RThess All rights reserved