ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Κακοκαιρία «Ιανός»: Οι τρεις οδηγίες που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς- Ποιες περιοχές θα πληγούν

16/9/2020 7:11:00 μμ

Κακοκαιρία «Ιανός»: Οι τρεις οδηγίες που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς- Ποιες περιοχές θα πληγούν

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πριν από λίγο τρεις βασικές οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης.

«Καλούμε πολίτες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Αττικής και Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις τρεις σημαντικές οδηγίες», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στις έκτακτες ανακοινώσεις που έκανε.  

Συγκεκριμένα:

  1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους. 

 2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.  

3. Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα, δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, αν βρεθείτε στη θέση αυτή

 Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα.

Ο  κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων, εξήγησε τι είναι αυτό το φαινόμενο.    «Από αύριο Πέμπτη, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας. Φαινόμενο που είναι γνωστό ως μεσογειακός κυκλώνας.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το "μάτι", δηλαδή το κέντρο του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και σίγουρα μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες». 

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενα, που συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 


Copyright © 2021 RThess All rights reserved