ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία στις Βρυξέλλες για Τουρκία

2/10/2020 6:16:17 πμ

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία στις Βρυξέλλες για Τουρκία

«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες και συμφωνία των «27» για Τουρκία, μετά από ένα διπλωματικό θρίλερ καθώς Ελλάδα και Κύπρος αρνήθηκαν να αποδεχθούν το προσχέδιο συμπερασμάτων για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Ακολούθησε σύσκεψη Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Αναστασιάδη και Μισέλ με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου να συμφωνεί τελικά να γίνουν διορθώσεις στο κείμενο που θα ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε το νέο κείμενο για το προσχέδιο συμπερασμάτων, το τρίτο κατά σειρά και λίγο πριν τις 2:00 οι «27» ανακοίνωσαν το προσχέδιο συμπερασμάτων, για «τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας».

Το κείμενο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές  γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών
της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Ο κ. Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων της πρώτης ημέρας κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της και σημείωσε ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πιθανά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε

«Η ΕΕ στέλνει σήμερα ένα μήνυμα ενότητας, καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες». "Περιμένουμε από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες", τόνισε.

Σήμερα το πρωί αναμένονται δηλώσεις από τον πρωθυπουργό.

Γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε το προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο κείμενο  δεν υπήρχει αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε το προσχέδιο διεκδικώντας αλλαγές που «να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις».

Το προσχέδιο ανέφερε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου», κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενω υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλέιται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Copyright © 2020 RThess All rights reserved