ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Ο Χρήστος Ζαμπούνης στην «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Το Savoir Vivre την εποχή του κορωνοϊού (audio)

20/10/2020 11:56:08 πμ

Ο Χρήστος Ζαμπούνης στην «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Το Savoir Vivre την εποχή του κορωνοϊού (audio)

Ο κορωνοιός μας ξαναθύμισε τον πρώτο κανόνα του savoir vivre, αλλά μας έκανε και …Ιάπωνες. Τι άλλαξε στους κανόνες καλής συμπεριφοράς αλλά και ποιους κανόνες ξαναθυμηθήκαμε εν μέσω πανδημίας, τους οποίους είχαμε ξεχάσει, εξηγεί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρήστος Ζαμπούνης.
 
«Εάν έχετε επισκεφτεί την Ιαπωνία ή αν έχετε δει σε ταινίες, οι άνθρωποι χαιρετιούνται από απόσταση κάνοντας μια ελαφριά υπόκλιση και βάζοντας τα χέρια τους μπροστά. Έχουμε γίνει όλοι Ιάπωνες ή Κινέζοι ή Ινδονήσιοι.  Δεν έχω υπόψη μου αν ο τρόπος αυτός ήταν για να μην μολύνονται οι Ασιάτες, εμείς σίγουρα πλέον χαιρετάμε με αυτόν τον τρόπο για να μην μολυνθούμε. Οπότε οι χειραψίες και οι ασπασμοί αποτελούν ένα παλαιό συνήθειο.
 
Το μεγαλύτερο «κέρδος» από την πανδημία είναι ότι ξαναθυμηθήκαμε κάτι που πολύ λίγοι άνθρωποι στον σύγχρονο βιαστικό τρόπο ζωής πράττουν, το νίψιμο των χεριών. Στο βιβλίο που έχω γράψει τοSavoir Vivre” στο κεφάλαιο για το τραπέζι, το πλύσιμο των χεριών είναι ο πρώτος κανόνας. Πριν καθίσουμε στο τραπέζι, πριν γευματίσουμε, πλένουμε τα χέρια μας. Πόσοι το έκαναν πρωί, μεσημέρι, βράδυ; Τώρα το κάνουμε και είναι κέρδος.
Το χειροφίλημα έχει τους δικούς του κανόνες. Εμείς το ασκούμε στους ιερείς και τους πρεσβυτέρους και ο σωστός τρόπος χειροφιλήματος είναι να μην αγγίζουν τα χείλη το χέρι.
Αυτό που τώρα εμείς το θεωρούμε στέρηση, για ορισμένους είναι προστασία. Υπάρχει  ένας απαράβατος κανόνας, να μην αγγίζει κανείς την Βασίλισσα Ελισάβετ. Είναι θέμα ασφαλείας και προστασίας».
 
Ο Χρήστος Ζαμπούνης ως οπαδός του ΠΑΟΚ δεν άφησε ασχολίαστο και το γεγονός ότι πλέον οι φίλαθλοι δεν μπορούν να επισκεφτούν τα γήπεδα. «Το γήπεδο είναι λυτρωτικό και θεραπευτικό για μεγάλη μερίδα ανθρώπων που καταπιέζονται και υποφέρουν στην προσωπική τους ζωή γιατί εκεί μπορούν και ξεδίνουν, έχει ρόλο ψυχοθεραπευτικό το γήπεδο οπότε είναι πολύ κρίμα που δεν μπορούν να συγκεντρώνονται οι φίλαθλοι για να εκτονωθούν».  
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:       Copyright © 2020 RThess All rights reserved