ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


ΘΕΜΑ ΡΘ: Αυξητική τάση στα ενοίκια κατοικίας – Δεν επηρεάστηκαν οι τιμές από την πανδημία (audio)

26/1/2021 5:49:49 μμ

ΘΕΜΑ ΡΘ: Αυξητική τάση στα ενοίκια κατοικίας – Δεν επηρεάστηκαν οι τιμές από την πανδημία (audio)

Θεοδώρα Καρακιουλάχ || [email protected]

Σταθερές παραμένουν οι τιμές στα ενοίκια των κατοικιών στην Θεσσαλονίκη. Η περίοδος της πανδημίας αλλά και η οικονομική δυσπραγία που προηγήθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν επηρέασε τις τιμές στα ακίνητα αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μάλλον το επόμενο διάστημα θα έχουν αυξητική τάση.
 
Αντίστοιχα παρουσιάζεται πτώση στα επαγγελματικά ακίνητα τόσο λόγο της μεγάλης προσφοράς αλλά και των λουκέτων που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά.
 
Σύμφωνα με τον Άγγελο Δούνδη, κτηματομεσίτης στο Δίκτυο Oikies Real Estate, οι αστικές κατοικίες δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.
«Τα ακίνητα για την στέγαση οικογένειας έχουν μισθωθεί πριν το καλοκαίρι, οπότε δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία. Η σεζόν που είναι καυτή για αυτά τα ακίνητα είναι πριν το καλοκαίρι. Επηρεάστηκαν όμως τα ακίνητα για την φοιτητική στέγη».
 
Ο κος Δουνδής μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers τόνισε ότι η τιμή είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως η κατάσταση του ακινήτου, ο όροφος και η περιοχή. «Στην Δυτική Θεσσαλονίκη, ακίνητο με 2 υπνοδωμάτια μπορεί να το βρει κανείς στα 300ευρώ ενώ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη πάνω από 400».
 
Τα φοιτητικά σπίτια φαίνεται να έχουν επηρεαστεί μέσα στην πανδημία από την στιγμή που τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά και έχει παρατηρηθεί ότι πλέον μένουν αδιάθετα.
«Τα ενοικιαζόμενα σπίτια τα οποία άδειασαν στα μέσα της χρονιάς, είναι τα μικρά επιπλωμένα στούντιο στο κέντρο της πόλης.
Ένα μικρό επιπλωμένο στούντιο είναι αρκετά εύκολο να ξενοικιαστεί και ξενοικιάστηκαν αρκετά».
 
Σχετικά με το «σπάσιμο» του συμβολαίου εν μέσω της χρονιάς ο κος Δούνδης συμπλήρωσε ότι συνήθως οι γονείς ενημερώνουν τον ιδιόκτητη ότι στα μέσα της χρονιάς θα αφήσουν το σπίτι και «το πολύ πολύ να χάσει ο γονιός  την εγγύηση, υπάρχει κατανόηση και από τις δυο πλευρές».
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδας, Αλέξανδρο Βασιλείου η πανδημία του Covid-19 και η απώλεια των θέσεων εργασίας δεν σταμάτησαν το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτου.
 
«Δεν έχουμε αύξηση της  αγοραστικής τιμής των επαγγελματικών χώρων σε σχέση με την κατοικία που η τιμή της αυξήθηκε περίπου 3,5% σε σχέση με πέρσι».
 
Μετατρέπουν τα καταστήματα σε διαμερίσματα
 
«Τα ακίνητα που αφορούν επαγγελματική στέγη, είτε είναι  γραφειακοί χώροι, είτε καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής ζήτησης δεν έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη. Καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύοντες δρόμους έχουν υποστεί μείωση στην αξία τους.  Μερικά καταστήματα συνοικιακά μετατρέπονται σε διαμερίσματα κατοικίας προκειμένου να αποφέρουν μεγαλύτερη απόδοση. Πολλοί από αυτούς τα μετέτρεψαν και σε παρκινγκ αυτοκινήτων» συμπληρώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο  Αλέξανδρος Βασιλείου και επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση μας επηρέασε αλλά όχι η πανδημία. «Φαίνεται ότι αν διατηρηθούν μέχρι τέλος αυτές οι αξίες, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αυξητική τάση».
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:


 


Φωτογραφία από Arek Socha από το Pixabay
Copyright © 2021 RThess All rights reserved