ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


ΑΠΘ: Νέα κατάληψη μετά τα χθεσινά επεισόδια – Ο πρύτανης μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

23/2/2021 9:33:41 πμ

ΑΠΘ: Νέα κατάληψη μετά τα χθεσινά επεισόδια – Ο πρύτανης μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

Υπό κατάληψη τελεί και σήμερα το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ από φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια αλλά και για τα χθεσινά επεισόδια με την αστυνομία και την σύλληψη φοιτητών.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Στέφανο Διαμαντόπουλο, Χρήστο Νικολαΐδη και Σάκη Μόσχη, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια τόνισε πως «κάθε τι σχεδιάζεται και οργανώνεται με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Χθες είχαμε μια εκδίωξη γύρω στις 7 το πρωί των υπαλλήλων φύλαξης από ομάδα ατόμων που κυκλοφορούσαν και κρατούσαν λοστούς και ότι άλλο και ζήτησαν την απομάκρυνση όλων από το χώρο. Πρώτη φορά έγινε αυτό. Εκεί υπάρχει το φυλάκιο. Εκεί είναι συνδεδεμένα όλα τα τηλέφωνα από τα κτήρια. Κάπου σταματάει ένα ασανσέρ. Υπάρχει ένα πρόβλημα που θα πάρουν; Στο κεντρικό. Εκεί τους εκδιώξανε».

«Με βάση και το είδος των ανθρώπων που μπήκαν μέσα δηλαδή είχαν μια αγριότητα. Εμείς ζητήσαμε τους καταληψίες να αφήσουν τουλάχιστον κάποιους εργαζόμενους. Οι πρυτανικές αρχές να μην μπούνε. Παλιά μπαίνανε αφήνανε κάποιους έκαναν την διαμαρτυρία φεύγανε το μεσημέρι.  Εμείς έπρεπε να ενημερώσουμε την Εισαγγελία ότι υπήρχε παρεμπόδιση. Γύρω στις 11 διαπιστώθηκαν κινήσεις και πράξεις φθοράς περιουσίας. Το τι θα γινόταν ή τι δεν θα γινόταν δεν είναι δουλειά της Πρυτανείας. Δυστυχώς από τους προσαχθέντες χθες ένας μεγάλος αριθμός ήταν άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με το ΑΠΘ. Αυτά τα άτομα τι δουλειά είχαν μέσα στο κτήριο διοίκησης;» είπε ο πρύτανης.

«Θα ξαναδούμε την εκτίμηση σήμερα. Ακόμα και οι συνάδελφοι που προασπίζονται τους φοιτητές τους εξωπανεπιστημιακούς δεν τους προασπίζονται; Όλα οι φοιτητές τα κάνουν; Όλα αυτά δείχνουν ότι τελικά η διαμαρτυρία και η δημοκρατία εντός του πανεπιστημίου είναι αναφαίρετο δικαίωμα όμως βία, απειλές, τραμπουκισμοί δεν έχουν θέση με την ακαδημαϊκή δημοκρατία. Δεν κάλεσαν οι πρυτανικές αρχές την αστυνομία. Ενημέρωσαν την Εισαγγελία» σημείωσε.


«Η παρουσία της αστυνομίας δεν διευκολύνει»

«Οι δικές μου πληροφορίες είναι ότι όλοι από τους προσαχθέντες είναι φοιτητές του Αριστοτελείου διατηρώ βέβαια επιφυλάξεις. Αλλά σας λέω τι έχω ακούσει εγώ. Αυτοί που υποστηρίζουν την παρέμβαση (της αστυνομίας), δεν βάζουν μόνο ζήτημα φθορών αλλά και γενικότερα της νομιμότητας των κινητοποιήσεων. αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ» είπε από την μεριά του ο Κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

«Εγώ αυτό που πρέπει να πω επειδή ήμουν παρών, η κινητοποίηση των τελευταίων ημερών είναι φοιτητικών συλλόγων εγώ εκεί χθες δεν είδα στοιχεία εξωπανεπιστημιακά να κινούνται μπορεί να υπήρχαν αλλά η κινητοποίηση ήταν από φοιτητικούς συλλόγους. Δεν είναι θέμα αυτό αστυνομικής παρέμβασης. Όταν υπάρχει καλή πρόθεση και γίνονται αυτά τα έκτροπα μπορείτε να καταλάβετε τι θα γίνει αν και η πρόθεση δεν είναι καλή» σημείωσε.

«Η παρουσία της αστυνομίας δεν διευκολύνει. Η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε ακύρωση του νόμου» υπογράμμισε και παράλληλα είπε: «κάνω έκκληση στους φοιτητές και φοιτήτριες στις επόμενες ημέρες να συμβάλουν στην διασφάλιση της ασφάλειας και του δημοσίου χώρου και της πανεπιστημιακής κενότητας».


Σημειώνεται ότι για σήμερα, στις 11:00 το πρωί, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητές έξω από τη πρυτανεία του ΑΠΘ και στη συνέχεια με πορεία προτίθενται να φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια όπου αναμένεται να μεταβούν οι συλληφθέντες για να απολογηθούν στον εισαγγελέα.


Copyright © 2021 RThess All rights reserved