ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»- Σεξιστικός λόγος και πως τον σταματάμε (audio)

3/3/2021 6:35:47 μμ

«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»- Σεξιστικός λόγος και πως τον σταματάμε (audio)

 
Θεοδώρα Καρακιουλάχ || [email protected]
 
 
«Παντελονάτος», «γυναικούλα», «αδελφή» είναι μερικά από τα σεξιστικά σχόλια που ακούμε καθημερινά στην δημόσια ζωή μας τα οποία χαρακτηρίζουν συμπεριφορές ή πρόσωπα.
 
Ποιά είναι η στάση μας απέναντι σε αυτά και πώς η κοινωνία θα πρέπει να τα αποβάλλει από την καθημερινότητα;
 
Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» μιλάει η καθηγήτρια Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Πρόεδρος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλλων Πανεπιστημίου Μακεδονίας με αφορμή την διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Σεξιστικός λόγος στην δημόσια σφαίρα» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 στις 6μμ.
 
«Ο σεξιστικός λόγος είναι αυτός που συνδέεται με τις  διάφορες εκφάνσεις του σεξισμού στο επίπεδο του λόγου, δηλαδή με τις διακρίσεις λόγω φύλου. Μπορεί να κατασκευάζει ανισότητες, να υποβιβάζει, να δημιουργεί όλη αυτή τη συνθήκη της υποτίμησης ή γενικώς της δευτεροκλασάτης θέσης των γυναικών σε σχέση με τους άντρες ή των θηλυκών σωμάτων σε σχέση με τα αρσενικά σώματα.
 
Ο σεξιστικός λόγος αφορά συνήθως τις γυναίκες ή χρησιμοποιείται και μεταφορικά και για άλλες κατηγορίες προκειμένου να δείξει ότι, ό,τι συνδέετε με το θηλυκό φύλο, είναι κατώτερο, είναι ποταπό.
Για παράδειγμα η έκφραση «μη φέρεστε σαν γυναικούλες» είναι κλασσική έκφραση σεξιστικού λόγου ο οποίος αποδίδει μια αρνητική πρακτική και αρνητική συνδήλωση για τις γυναίκες όταν χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση. Σε αντίθεση με εκφράσεις άλλου τύπου που υπερτιμούν το αρσενικό όπως «να φέρεστε σαν άντρες ή  «να τιμάτε τα παντελόνια σας».
 
Πρόκειται για ένα κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο το οποίο έχει περάσει στο Dna της γλώσσας γι αυτό θα πρέπει να τα αποδομήσουμε και να τα ξεριζώσουμε από την γλώσσα.
Θα πρέπει να βγουν κανονιστικοί οδηγοί που θα πρέπει να σεβόμαστε όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε και τα δυο γένη στην γραφειοκρατία.
 
Όταν μια κοινωνία μαθαίνει να ασκεί το φλερτ με σεξιστικό τρόπο, είναι πολύ δύσκολο μετά να αποβάλλει αυτές τις συνήθειες. Το να φλερτάρεις μια γυναίκα και πρέπει να χρησιμοποιήσεις εντελώς σεξιστικά στερεότυπα για να δημιουργήσεις αυτό το θελκτικό περιβάλλον του φλερτ, τότε είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά.
 
Επιβάλλεται να σταματήσουμε το σεξιστικό λόγο και να βάλουμε όρια. Τα υποκείμενα που έχουν υποστεί για αιώνες αυτή την υποτίμηση και την υποβάθμιση, έχουν περάσει μέσα από συνήθειες του λόγου και της συμπεριφοράς όλη αυτή την υποτίμηση της σιωπής. Η πρώτη αντίδραση ως συνήθως είναι η αποσιώπηση ή ένα συγκαταβατικό χαμόγελο.
Όσο σεξιστικό είναι το σχόλιο από την μία πλευρά τόσο υπομονευτικό και ειρωνικό θα πρέπει να είναι το σχόλιο από την άλλη πλευρά. Αν ο συνομιλητής μας δεν καταλάβει ούτε το ειρωνικό σχόλιο ούτε το χιούμορ για να συμμορφωθεί την επόμενη φορά, σημαίνει ότι δεν έχει την πρόθεση να το καταλάβει».
 
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:
 
 
 
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 στις 6 μ.μ. ημερίδα με θέμα «Σεξιστικός λόγος στη δημόσια σφαίρα», που θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου:
 
https://zoom.us/j/94043028407?pwd=Q25qNmxaQWhMMlFjVnptTUk2YWxQUT09
 
(Meeting ID: 940 4302 840)

Συμμετέχουν / Ομιλήτριες:
Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια
 
Λαογραφικές Σπουδές / Σπουδές Φύλου, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ), Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τίτλος ομιλίας: «Έμφυλες πλευρές της Δημόσιας Διοίκησης: Ο φανερός και έρπων (ή λανθάνων) σεξισμός του λόγου των δημοσίων εγγράφων»
Αντουανέττα Αγγελίδη, Αφυπηρετούσα Αν. Καθηγήτρια
 
Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ./ Σκηνοθέτης Κινηματογράφου
Τίτλος ομιλίας: «Το προσωπικό είναι πολιτικό» 2
 
 
Σοφία Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
 
Τίτλος ομιλίας: «Σεξιστικός λόγος στα ΜΜΕ: Μια εμπειρική αποτύπωση»

Έλενα Ριζεάκου, Δημοσιογράφος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)
 
Τίτλος ομιλίας: «Εγώ, γυναίκα, η άνθρωπος»

Χριστίνα Δελλή-Συριοπούλου, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Πανεπιστημίου Μακεδονίας
 
Τίτλος παρουσίασης: «Οδηγός μη σεξιστικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ»
Συντονίζει η Καθηγήτρια Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.Φωτογραφία από Robin Higgins από το Pixabay
Copyright © 2021 RThess All rights reserved