ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Θέμα ΡΘ: Στα ύψη το κόστος θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων – Πως επηρεάζει την ελληνική αγορά

9/3/2021 1:25:31 μμ

Θέμα ΡΘ: Στα ύψη το κόστος θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων – Πως επηρεάζει την ελληνική αγορά

Εκτόξευση του κόστους καταγράφεται στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων από την περιοχή της Ασίας.

Οι αυξήσεις αποδίδονται σε έναν εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Κίνας και των υπολοίπων μεγάλων οικονομιών όπως η Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει ανοδικά και τις τιμές πολλών προϊόντων τα οποία εισάγονται στην ελληνική αγορά.

Οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να φαίνονται μετά το lockdown.

Στο μέγεθος αύξησης στη μεταφορά κοντέινερ αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ναυτικών πρακτόρων Ελλάδος Β. Καμπάκης.

Όπως είπε ένας ναύλος της τάξεως των 1.500 δολαρίων έχει φτάσει στις 7.000 δολάρια για την μεταφορά ενός εμπορευματεμπορίου από την Ασία είτε προς της Ευρώπη είτε προς την Αμερική. Για την Αμερική το κόστος ανεβαίνει πιο πάνω λόγω μεγαλύτερης απόστασης.

Οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να φαίνονται μετά το lockdown. «Το πρόβλημα είναι το τι θα φέρει αύριο» αυτή η εξέλιξη τόνισε ο κ. Καμπάκης.

«Ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε έμπορας, ο κάθε μικροέμπορας και ο κάθε μικρομαγαζάτορας κάνει τον οικονομικό του απολογισμό και υπολογισμό σύμφωνα με αυτά τα οποία εισπράττει και τα περιθώρια κέρδους που έχει βάλει, τα οποία αυτά τα περιθώρια κέρδους που είναι η παραγγελία του επόμενου φορτίου δεν του φτάνουν ούτε να αγοράσει 10 κιλά από ένα κοντέινερ των 25 τόνων» σημείωσε.

Για το ρόλο της Κίνας σε αυτή την κατάσταση ο κ. Καμπάκης είπε: «Ποιος μου λέει εμένα ότι αυτό το πράγμα δεν ξεκίνησε από εκεί που ξεκίνησε ο κορωνοϊός, για να έρθει μία κατάσταση ούτως ώστε να υπάρξει στο επόμενο βήμα μία οικονομική δυσπραγία ούτως ώστε να έρθουν και να ανοίξουν περισσότερα μαγαζιά γιατί ο Κινέζος έμπορας αλλιώς αγοράζει το φορτία από κει πέρα απ’ τον Κινέζο και ο Έλληνας και οποιοσδήποτε Έλληνας αλλιώς τα αγοράζει από κει. Κατά συνέπεια σημαίνει ότι κατακλίνουμε την αγορά»
Copyright © 2021 RThess All rights reserved