ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Ο μαθητής από την Καλαμαριά που κέρδισε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής (audio)

25/5/2021 5:13:10 μμ

«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Ο μαθητής από την Καλαμαριά που κέρδισε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής (audio)


Θεοδώρα Καρακιουλάχ || [email protected]

Ο Θεόδωρος Τσαούσης, μαθητής του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς κατάφερε να κατασκευάσει ένα ρομπότ το οποίο αντιλαμβάνεται ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
 
Ο μαθητής κατέκτησε την πρώτη θέση στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής (5th AegeanRobotics e-Competition 2021) που διοργανώνει η ομάδα AegeanRobotics του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Στήριξης Αποφάσεων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
Το ρομπότ, με την βοήθεια αισθητήρων, παρακολουθεί κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον που κινείται, καταγράφει τιμές όπως θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση και υψόμετρο, αναγνωρίζει σημάδια πυρκαγιάς όπως φλόγες, ενώ με τη βοήθεια της κάμερας που διαθέτει επισημαίνει αλλοιώσεις-διαφοροποιήσεις στην εικόνα ενημερώνοντας είτε για πιθανή πυρκαγιά είτε για πιθανές αποψιλώσεις ή ρίψη απορριμμάτων και μπαζών στην περιοχή.
 
Ο μαθητής της 3ης Λυκείου μίλησε για την επιτυχία του στην εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη».
 
«Είναι ένα τετράποδο ρομπότ το οποίο έχει αισθητήρες και αντιλαμβάνεται ερεθίσματα από το περιβάλλον. Έχει ένα βραχίονα και μια κάμερα  με την οποία αναγνωρίζει οτιδήποτε αντικείμενα βλέπει. Για παράδειγμα βλέπει ένα δέντρο,  βγάζει φωτογραφία και την επεξεργάζεται. Αντίστοιχα μπορεί να αναγνωρίσει μια πυρκαγιά ή καπνό και να ειδοποιήσει. Τα δεδομένα στέλνονται σε ένα σέρβερ όπου γίνεται η επεξεργασία».
 
Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον νεαρό μαθητή και πρότεινε το ρομπότ να τοποθετηθεί στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα για την ασφάλεια της περιοχής. «Είναι κάτι που σκοπεύω να το κάνω μετά τον Ιούλιο» πρόσθεσε ο Θεόδωρος Τσαούσης.
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:
Copyright © 2021 RThess All rights reserved