ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Το νοσοκομείο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ πρωτοπορεί με νέα θεραπεία για τον προστάτη (audio)

14/9/2021 5:46:39 μμ

«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Το νοσοκομείο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ πρωτοπορεί με νέα θεραπεία για τον προστάτη (audio)

Θεοδώρα Καρακιουλάχ || [email protected]
 
Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ξεκίνησε μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία για τον προστάτη.
Πρόκειται για την πρώτη στοχευμένη θεραπεία με ραδιενεργό λουτέσιο Lu-177 PSMA (prostate-specific membrane antigen), σε ασθενή με μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη. H πρωτοπόρα αυτή θεραπεία ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου 2021 και μέχρι σήμερα έχουν λάβει την πρώτη δόση της θεραπείας 3 ασθενείς.
 
Η διευθύντρια του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», Βασιλική Χατζηπαυλίδου, μίλησε στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη για αυτή την νέα μέθοδο θεραπείας του καρκίνου του προστάτη αλλά και για την έναρξη, για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, της μοριακής απεικόνισης με PET/CT σε ασθενείς με νευροενδοκρινικό καρκίνο (ΝΕΤ).
 
«Το τμήμα της πυρηνικής ιατρικής του Θεαγενείου έχει 50 χρόνια λειτουργίας και μάλιστα με μεγάλη εμπειρία στις θεραπείες. Ήταν για μας ιδιαίτερη πρόκληση να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απενεχοποιηθεί το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ από το βαρύ του όνομα. «Είναι ένα νοσοκομείο που παλεύει τον καρκίνο, τις περισσότερες φορές με επιτυχή αποτελέσματα αλλά δεν σημαίνει ότι αν κάποιος ασθενής διαγνωστεί ή χειρουργηθεί οπουδήποτε αλλού, δεν μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του νοσοκομείου».   
 
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:


 
 
Η μέθοδος με ραδιενεργό λουτέσιο Lu-177 PSMA (prostate-specific membrane antigen, αποτελεί βασική εφαρμογή της καινοτόμου προσέγγισης «Theragnostics», του συνδυασμού δηλαδή διάγνωσης και θεραπείας και είναι μία καινούργια και πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση, που επιλέγεται και προσφέρεται όταν παρά την χρήση των διαφόρων εγκεκριμένων γραμμών θεραπευτικής αντιμετώπισης φαίνεται να υπάρχει πρόοδος νόσου πέραν των οστικών μεταστάσεων. Εφαρμόζεται χωρίς καμία χρέωση του ασθενή στο Α.Ν.Θ.’ΘΕΑΓΈΝΕΙΟ.
 
Ταυτόχρονα η μονάδα  Ποζιτρονιακής Τομογραφίας (PET/CT) του Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, υπό την διεύθυνση της κ. Βασ. Χατζηπαυλίδου , ανακοινώνει την έναρξη (για πρώτη φορά στην Βόρεια Ελλάδα) της μοριακής απεικόνισης με PET/CT των υποδοχέων σωματοστατίνης με τη χρήση του ραδιοφαρμάκου Γαλλίου-68 (Ga-68) DOTA-peptide. Η συγκεκριμένη απεικόνιση ενδείκνυται σε ασθενείς με νευροενδοκρινικό καρκίνο (ΝΕΤ).
 
Είναι πλέον διαθέσιμο και στην Βόρεια Ελλάδα, το  ραδιοφάρμακο Γαλλίο-68 (Ga-68) DOTA-peptide το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένη γεννήτρια Γαλλίου-68 που διαθέτει η μονάδα  Ποζιτρονιακής Τομογραφίας του Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει, χωρίς καμία καθυστέρηση, την απρόσκοπτη  διαθεσιμότητα του και τον έγκαιρο προγραμματισμό της εξέτασης από τους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονταν μέχρι σήμερα να ταξιδέψουν τουλάχιστον μέχρι την Αθήνα ή και σε κέντρα της Ευρώπης για την πραγματοποίησή της. Ο πρώτος ασθενής υπεβλήθη στην εξέταση στο Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021.
Σημειώνεται ότι η εξέταση με Γάλλιο-68 (Ga-68) DOTA-peptide καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ μέσω έγκρισης ΚΕΣΥ.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα 2310 898664 και το 2310898188.
 
 


Copyright © 2021 RThess All rights reserved